Persoon

Toen, François

ID
4790
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4790

Beschrijving

Zoon van de slager Joannes Cornelius Toen en Joanna Francisca Darden. Op 13 april 1899 te Blankenberge gehuwd met Alice Adele Maria Rosalia Notebaert (Blankenberge, 1873-Antwerpen, 1936). Vader van Frantz G. Toen.

Toen, wiens loopbaan omstreeks 1895 van start ging, was niet alleen actief als architect, maar bovenal als bouwpromotor. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog, ontwierp hij meerdere burger- en herenhuizen voor de Antwerpse burgerij, onder meer in de wijk Zurenborg. Hierbij paste Toen uiteenlopende neostijlen toe, met een statige allure en een hoog decoratief gehalte als constante.

  • Gegevens Marcel Windey (02/06/2018).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning François Toen

Statiestraat 109 (Antwerpen)
Bouwmeesterswoning van François Toen. Enkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gedateerd 1897 in cartouche.


Art-decoburgerhuis

Boekenberglei 174 (Antwerpen)
Voorname burgerwoning in art-decostijl, gebouwd in 1928 voor J. Montrieux naar een ontwerp door de Antwerpse bouwmeester François Toen. De woning werd opgetrokken tegen Jef Huyghs vijf jaar oudere Lianahalle.


Burgerhuis in art-decostijl

Tabakvest 30 (Antwerpen)
In oorsprong neoclassicistisch burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat in opdracht van Marius Voorwinden werd verbouwd in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1929. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex op de hoek met de Langegang.


Burgerhuis in art-decostijl

Van Hersbekelei 17 (Antwerpen)
Nagenoeg half vrijstaand burgerhuis met garage, gebouwd naar ontwerp van François Toen uit 1928, in opdracht van Timmermans, op dat moment wonend in de Rolwagenstraat 19 in Antwerpen.


Burgerhuis in eclectische stijl

Solvynsstraat 52 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1900. Opdrachtgever was Eugène Coveliers, die het gebouw liet optrekken achteraan op het perceel van zijn in 1898 gebouwde hotel in de Paleisstraat. Het pand werd in 1912 door de toenmalige eigenaar de heer E. Stocker verhoogd naar ontwerp van de architect Gustaaf De Coster-Fierens.


Burgerhuis in eclectische stijl

Grotesteenweg 27 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Ed. Toen, naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1901.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Anselmostraat 78 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van A. Dierckx, naar een ontwerp door Frans Toen uit 1901. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens loopbaan omstreeks 1895 van start ging.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lange Beeldekensstraat 18-20 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Frank Tack, naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1896.


Burgerhuis ontworpen door Frans Toen

Cogels-Osylei 63 (Antwerpen)
Voor deze half vrijstaande eclectische burgerwoning werd in 1904 een bouwaanvraag ingediend naar ontwerp van architect François Toen.


Dorpswoning Rozenhofje

Schriek 175 (Antwerpen)
Alleenstaande dorpswoning, waarvoor bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van architect Frans Toen.


Eclectisch burgerhuis

Cogels-Osylei 82 (Antwerpen)
Eclectische burgerwoning gebouwd rond 1904 voor J. Callens uit Berchem, die net als de eigenaar van de naastgelegen woning architect Frans Toen aansprak voor het ontwerp.


Eclectisch burgerhuis ontworpen door François Toen

Cogels-Osylei 84 (Antwerpen)
Eclectische burgerwoning, ontworpen in 1909 door architect François Toen in opdracht van Ph. Van de Capelle, die toen woonde op de Berchemsesteenweg.


Ensemble burgerhuizen in eclectische stijl

Lange Leemstraat 262-270 (Antwerpen)
Ensemble burgerhuizen in eclectische stijl naar ontwerpen door de architect François Toen. Als eerste kwam in 1903 het linker pand tot stand in opdracht van de weduwe Loodts-Lecomte. In 1904 volgden de vier gekoppelde rechter panden in opdracht van Désiré Leclercq, een patissier gevestigd aan de Eiermarkt.


Ensemble van burgerhuizen in beaux-artsstijl

Jozef Verbovenlei 20-38 (Antwerpen)
Symmetrisch ensemble van tien meergezinswoningen in beaux-artsstijl met accenten in art deco, gebouwd naar ontwerp van François Toen uit 1923. Opdrachtgever was de bouwpromotor Antwerpsche Maatschappij voor onderneming van Openbare en Bijzondere werken, gevestigd in de Belgiëlei 146. Dit project maakte deel uit van een ontwerp tot het opbouwen van 20 huizen, waarvan enkel groep B (10 huizen) gerealiseerd lijkt.


Geheel van vier eclectische burgerhuizen

Frederik de Merodestraat 1, Kardinaal Mercierlei 2-6 (Antwerpen)
Geheel van vier burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Ed. Perremans, naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1900.


Gekoppelde burgerhuizen

Jozef Verbovenlei 101-103 (Antwerpen)
Samenstel van twee gespiegelde burgerhuizen in beaux-artsstijl met decoratieve elementen uit de neo-Vlaamsenrenaissance-stijl, volgens kadastrale gegevens gebouwd in opdracht van Virginia-Maria Van de Capellen.


Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Statiestraat 62-64 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1902. Opdrachtgever was de latere liberale schepen Frans Biront.


Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Van Marsenillestraat 3-7 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1897, voltooid in 1898. Opdrachtgevers waren juffrouw A. Lauwers en de heren V. en Fl. Lauwers.


Herenhuis in neorococostijl

Van Putlei 9 (Antwerpen)
Herenhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van Charles Lemm, een handelaar in chemicaliën en kleurstoffen van Duitse oorsprong, naar een ontwerp door de architect Frans Toen uit 1908. De rijwoning in halfopen bebouwing, met een gevelbreedte van twee brede traveeën aan de straat, omvat twee bouwlagen onder een hoge pseudo-mansarde.


Neoclassicistisch burgerhuis

De Burburestraat 18 (Antwerpen)
Neoclassicistische woning met achtergelegen magazijn voor kruidenierswaren, opgetrokken rond 1907 voor O. Van Lidth de Jeude naar een ontwerp van François Toen.


Traditioneel breedhuis

Oever 27 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis uit de eerste helft van de 17de eeuw, in opdracht van A. Ruys gerestaureerd onder leiding van de architect François Toen in 1928. Daarbij werden het metselwerk gedecapeerd en hersteld, de zandstenen onderdelen aangevuld of vernieuwd, in combinatie met een eigentijdse winkelpui.


Victor Jacobslei en omgeving

Beernaertstraat 26-30, Maloustraat 2-10, Victor Jacobslei 1-26 (Antwerpen)
Gedeelte van de Victor Jacobslei, tussen Statiestraat en Sint-Hubertuskerk, samen met Beernaert-, Daenen- en Maloustraat, aangelegd op verzoek der Maatschappij Nieuw kwartier van Berchem en goedgekeurd in 1900.


Villa

Frans Coeckelbergsstraat 10 (Heist-op-den-Berg)
Vrijstaande villa van twee bouwlagen onder complexe bedaking, waarvoor bouwaanvraag naar ontwerp van de Antwerpse bouwmeester F. Toen, van 1934.


Wederopbouw burgerhuizen

Amerikalei 23, 31-35 (Antwerpen)
Deze woningen werden in 1921 heropgebouwd na de vernielingen door bominslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog in dit deel van de Amerikalei.


Thema's

Ontwerper van

Berchem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toen [online], https://id.erfgoed.net/personen/4790 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.