Persoon

Tondeleir en zoon

ID: 4798   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4798

Beschrijving

De firma Arthur Tondeleir en zoon, gekende tuinkunstontwerpers in cementwerk en rustiek uit de Oude God bij Antwerpen was vooral gespecialiseerd in religieuze monumenten zoals Processieparken, Lourdesgrotten, kruiswegen en Calvariebergen. Eén van de gekendste ontwerpen waaraan zij meewerkten is het Mariapark van Averbode van 1936. Ook de beschermde ommegangen bij de Boskapel in Buggenhout en de kapel van Kerselare in Oudenaarde (Edelare) werden door de firma gerealiseerd.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/46021/104.1, Sint-Niklaas, Belsele, Belseledorp 133, domein Groenhof met Amerikaanse tulpenboom met geelgevlekt blad (BOGAERT C. & VANMAELE N., 2015).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare zonder nummer (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens.


Boskapel en ommegang

Kasteelstraat zonder nummer (Buggenhout)
De Boskapel werd in het begin van de 16de eeuw opgericht en bij vergrotingswerken in 1667 geïntegreerd als het koor van een nieuwe, ruimere bidplaats. De kapel bestaat uit een éénbeukig schip en een smaller koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In de omgeving van de boskapel werden in 1949 de vijftien statiën of Geheimen van de Heilige Rozenkrans opgericht door Octave Tondeleir en Zoon in rotssculpturen in cementrustiek. Centraal in de ommegang bevindt zich een wit geschilderde calvarie.


Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.