Bouwmeester van 1ste Klas bij de Stad Antwerpen. Zoon van de hovenier Aloysius Truyman (°Melsele, 1831). Op 15 juli 1890 te Antwerpen gehuwd met Mathilda Spas (°Antwerpen, 1854).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Marialei 25-27 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1911 opgetrokken in opdracht van de bloemist Alfons Truyman. Deze had in 1897 al de aanpalende woning in neoclassicistische stijl laten bouwen. Het ontwerp is toe te schrijven aan de architect Ferdinand Truyman, de oudere broer van de bouwheer.
Sint-Jozefstraat 8 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1905 opgetrokken in opdracht van de bloemist Jacques Smets-Truyman. Het ontwerp is toe te schrijven aan de architect Ferdinand Truyman, schoonbroer van de bouwheer. Het pand maakt deel uit van een homogeen blok rijhuizen in uiteenlopende stijlen, opgetrokken tussen 1900 en 1912 (nummers 4 tot 20).
Van Schoonbekestraat 120 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, gebouwd in opdracht van Mathilda Spas, naar een ontwerp door Ferdinand Truyman uit 1890. Twee maanden na het verkrijgen van de bouwvergunning traden Truyman en Spas in het huwelijk, en vanaf 1891 was het echtpaar hier gedurende een tiental jaar gedomicilieerd. De pittoreske eigen woning is representatief voor het vroege oeuvre van de architect.
Lamorinièrestraat 163 (Antwerpen)
Burgerhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van Gustave Michiels, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Truyman uit 1886.
Marialei 29 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1897 opgetrokken in opdracht van de bloemist Alfons Truyman. Deze liet in 1911 ook de aanpalende woning in art-nouveaustijl bouwen. Het ontwerp is toe te schrijven aan de architect Ferdinand Truyman, de oudere broer van de bouwheer.
Marialei 31-35 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Truyman uit 1891. Opdrachtgever was Maria Amelia Nottebohm-von Laer (1836-1907), weduwe van André Gaspard Nottebohm (1816-1888).
Bredabaan 182 (Brasschaat)
Gemeentehuis met souterrain en twee bouwlagen op nagenoeg rechthoekig grondplan in eclectische stijl met neoromaanse elementen, gebouwd in 1902-03 naar ontwerp van architect F. Truyman.
Peerdsbosstraat 14 (Herentals)
Herenhuis met grote omringende tuin uit het vierde kwart van de 19de eeuw, naar verluidt naar ontwerp van F. Truyman.
Jordaenskaai 4, Steenplein 1 (Antwerpen)
Het Steen en de burchtmuur werden omstreeks 1220-1225 opgetrokken, herbouwd in het eerste kwart van de 16de eeuw door Domien de Waghemakere en Rombout II Keldermans, gerestaureerd en uitgebreid in 1887-1890 door Joseph Schadde, Ferdinand Truyman en Gustave Royers.
Coquilhatstraat 16, De Vrièrestraat 36, Schildersstraat 41 (Antwerpen)
Voormalig Hoger Handelsgesticht, momenteel Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken. Complex geheel met hoofdgebouw in een bombastische, eclectische neobarokke stijl, daterend van 1893-97 naar ontwerp van F. Sel en F. Truyman.
Schermersstraat 37, Sint-Jorispoort 26 (Antwerpen)
Juwelenhuis Ruys is een woonwinkelhuis in art-nouveaustijl met neorococo-ornamenten, dat werd ontworpen in 1902 door Ferdinand Truyman in opdracht van de juweliersfamilie Ruys-Ramboux. Zowel voor- als achtergevel en het interieur van de winkel bleven sedert het begin van de 20ste eeuw nagenoeg ongewijzigd en de juwelierszaak wordt nog steeds door dezelfde familie uitgebaat. De winkel is bereikbaar via Sint-Jorispoort; de bijhorende woning is toegankelijk via een afzonderlijke ingang op Schermersstraat 37.
Tabakvest 1 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in art-decostijl van de verzekeraar Guillaume Hamspohn, naar een ontwerp uit 1926 wellicht toe te schrijven aan de architect Joseph Ditvoorts. De vroegere stallingen van het verdwenen hotel Hamspohn op de Frankrijklei, vormen de kern van de constructie.
Franklin Rooseveltplaats 11 (Antwerpen)
Koninklijk Atheneum in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, gebouwd in 1882-84 naar ontwerp van Pieter Jan August Dens met medewerking van Ferdinand J.A. Truyman.
Leopoldstraat 24 (Antwerpen)
Botanische tuin aangelegd op de moes- en fruithof van het Sint-Elisabethgasthuis, met inkompoort uit 1826 toegeschreven aan Pierre Bruno Bourla, een hovenierswoning uit 1870-1871 en balustrade met kandelabers uit 1876-1877 door Pieter Dens, en een oranjerie uit 1884 door Gustave Royers.
Lamorinièrestraat 153 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in neotraditionele stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1870 opgetrokken in opdracht van de kunstschilder Louis Van Kuyck. Op hetzelfde moment liet zijn schoonbroer, de landschapsschilder Frans Lamorinière, twee percelen hogerop een vrijwel identiek huis met één travee extra bouwen.
Tavernierkaai 3 (Antwerpen)
Monumentaal gebouw in eclectische stijl, in 1892-1895 opgericht door de stad Antwerpen voor het Loodswezen en diensten afhangend van de Belgische Staat, naar een ontwerp door de architecten Hendrik Kennes en Ferdinand J. Truyman, onder toezicht van stadsarchitect Gustave Royers.
Wijngaardstraat 23 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl op de hoek van Wijngaardstraat en Hoofdkerkstraat, gebouwd in opdracht van de gerechtsdeurwaarder Fr. De Laet, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Truyman uit 1924.
D'Herbouvillekaai 36 (Antwerpen)
Tussen de grootschalige industriële terreinen langs de d'Herbouvillekaai valt dit pittoreske gebouw in beboomde tuin op. Het is gebouwd volgens plannen van 1911 als "pompierswacht", getekend door "bouwmeester van 1e klas" Ferd. Truyman en stadshoofdbouwmeester Alexis Van Mechelen.
Leopoldstraat 14 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Leopoldstraat en Arenbergstraat, gebouwd in opdracht van Louis Van Camp-Truyman, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Truyman uit 1888. Het project kwam in twee fasen tot stand, aanvankelijk enkel de winkelpui met balkon, later dat jaar gevolgd door de bovenbouw die een traditionele trapgevel vervangt.
Diercxsensstraat 9 (Antwerpen)
Woning, studio en drukkerij van de fotograaf en uitgever van prentbriefkaarten Gustave Hermans, naar ontwerp van de architect Ferdinand Truyman uit 1891. Architect Joseph Merckx voegde in 1910 rechts van de woning een inrijpoort toe. In 1915 herstelde architect John Voet het pand van oorlogschade en breidde het uit. Gesloopt.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Truyman [online], https://id.erfgoed.net/personen/4817 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.