Persoon

Tuerlinckx, Jos

ID
4821
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4821

Beschrijving

Deze jong gestorven architect uit Hove liet een aantal zeer verzorgde, rijk gedecoreerde burgerhuizen in modernistische stijl na. Het gaat om (half)vrijstaande woningen, met modernistische vormgeving en decoraties uit de art deco. We zien glas-in-lood-partijen voor de inkomhal, fraaie rondbogige inkomdeuren en horizontale vensterregisters als terugkerende motieven in zijn oeuvre.

In de Beukenlaan in Boom zijn vier woningen van hem bekend: Villa De Nachtegaal, Villa Bloemenlust, Huis Gudrun en Ter Beek.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Interbellumwoning

Stationsstraat 70 (Essen)
Vrijstaande woning in Nieuwe Zakelijkheid van circa 1935 naar ontwerp van architect Jos Tuerlinckx.


Modernistische woning

Alfons Schneiderlaan 136 (Antwerpen)
Woning met verzorgde detaillering van het houtwerk en het glas in lood in de vensters van de inkomhal, ontworpen in 1938 door architect Jos Tuerlinckx.


Molenromp, maalderij en molenaarswoning Louis Aerden

Stationsstraat 32, zonder nummer (Essen)
Voormalige molenaarswoning Louis Aerden met ten noorden de romp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier (bergmolen) uit 1841 en ten westen bijgebouwen (maalderij en paardenstallen) rond een gekasseid erf.


Villa Zilverberk

Mechelsesteenweg 232 (Bonheiden)
Villa met omringende tuin, onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen onder een plat dak, in nieuwe zakelijkheid uit de late jaren 1930.