Zoon van architect Richard Vaes.
Architect Vaes, die vóór de Eerste Wereldoorlog een aantal jaren succesvol geassocieerd was met zijn schoonbroer Joan Coninck Westenberg, bouwde tijdens het interbellum een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen. In deze periode ontwierp hij appartementsgebouwen van hoge standing in art-decostijl, waarvan de "Résidence du Centenaire" op de hoek van de Koninklijkelaan en de Elisabethlaan in Berchem tot de meest imposante en luxueuze behoorde.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Britselei 35A, Mertens en Torfsstraat 1 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van de Britselei en de Mertens en Torfsstraat, opgetrokken in opdracht van de arts M. Loë, naar een ontwerp door de architecten Florent Vaes en G. Maes uit 1934. Het oorspronkelijke programma van het complex bestond uit de privéwoning met artsenpraktijk van de opdrachtgever en acht appartementen.
Carnotstraat 136 (Antwerpen)
Bankgebouw in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de Banque de Commerce, naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1927. De werken werden uitgevoerd door het aannemersbedrijf Victor Merckx-Verellen.
Desguinlei 172 (Antwerpen)
Burgerhuis in ingehouden beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van L. Loosen, naar een ontwerp door Florent Vaes uit 1925. De architect tijdens het interbellum een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen, met villa’s, burgerhuizen en appartementsgebouwen in beaux-artstijl, cottagestijl of een ingehouden art-deco.
Jan De Voslei 2-4, Jan Van Rijswijcklaan 284-290 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art deco, opgetrokken in opdracht van de Commissie voor Openbaren Onderstand (C.O.O.) van Antwerpen. Voor het ontwerp uit 1926 tekende een tijdelijk collectief van de architecten Florent Vaes en het bureau Alfred Portielje en Jan De Braey, bijgestaan door de Brusselse architect Louis Herman De Koninck.
Olmenlaan 9-11 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde villa’s in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de koopman Jacob Leonard Max Christophe von Linnenfeld, naar een ontwerp door de architect Robert Soebert uit 1923.
Jan Van Rijswijcklaan 149 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art deco, in 1922 voor Paul Raphael Cautru ontworpen door architect Florent Vaes. Aanvankelijk telde het gebouw slechts drie verdiepingen en een pseudo-mansarde. De vierde en vijfde verdieping, opnieuw een pseudo-mansarde (leien), werden in 1935 toegevoegd naar een ontwerp van Joseph de Lange.
Jan Van Rijswijcklaan 145 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art deco, in 1924 als vastgoedinvestering ontworpen door architect Florent Vaes, in opdracht van zijn moeder de weduwe Richard Vaes. Het rijhuis met een verzorgde natuurstenen lijstgevel van drie traveeën, telt vier bouwlagen onder een plat dak.
Doornelei 5 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl, voor eigen rekening gebouwd door architect Ferdinand Van Mierlo, naar een ontwerp uit 1929. Van Mierlo kocht het bouwperceel over van de eerste eigenaar H. Duchesne, die hier aanvankelijk zelf een burgerhuis wilde bouwen, maar uiteindelijk van zijn plannen afzag.
Hortensiastraat 10 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van Willem Delforge, naar een ontwerp door architect Florent Vaes uit 1926. Voor dit project werden met vijf maanden tussentijd twee bouwaanvragen ingediend, waarbij de plannen slechts licht van elkaar afweken.
Stanislas Leclefstraat 12 (Antwerpen)
Halfvrijstaande meergezinswoning in zakelijke baksteenbouw met traditionele kenmerken, gebouwd in opdracht van de boekhouder J. De Rore, naar een ontwerp door de architect Florent Vaes van 1934.
Camille Huysmanslaan 91 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art decostijl naar ontwerp van Florent Vaes uit 1933. De opdrachtgever was Louis Vaes, wellicht familie van de architect. Nog tijdens de bouw van de woning werden aanzienlijke wijzigingen in het ontwerp aangebracht, waarvoor de bouwheer in juni 1933 de nodige vergunningen werden verleend.
Everdijstraat 39-41 (Antwerpen)
In oorsprong een geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, uit de eerste helft van de 19de eeuw. François Franck liet het complex ingrijpend verbouwen tot één voornaam burgerhuis van het bel-etagetype, naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1927.
Koninklijkelaan 42-46 (Antwerpen)
Flatgebouw in art-decostijl, in 1931 ontworpen door Florent Vaes voor de Entreprise de Maçonnerie, Béton Armé et Menuiserie S.A, een dochtermaatschappij van het aannemersbedrijf Entreprises Générales de Construction Van Riel & Van den Bergh.
Indiëstraat 8-10 (Antwerpen)
Fabriek voor het vervaardigen en herstellen van ijzeren scheepswerktuigen, gebouwd in opdracht van de Antwerp Engineering Company, naar ontwerp door de architect François Durlet uit 1897.
Sorbenlaan 30 (Antwerpen)
Villa in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van P. Losdijck, naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1924. Simonne Galmart liet het landhuis in 1946 door architect Frans Laporta uitbreiden en verbouwen.
Acacialaan 28 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1922. Opdrachtgever Joseph Samuels, afkomstig uit Liverpool, was bediende van beroep. De cottagevilla is de eerste van een reeks van vier, die de architect in de loop van de jaren 1920 in de Nieuwe-Parkwijk "Den Brandt" tot stand bracht.
Berkenlaan 39, 39A (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1927. Opdrachtgever was Henri Mullenders.
Berkenlaan 33 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl naar een ontwerp door de architect Florent Vaes, opgetrokken in 1923. Opdrachtgever was Alfred Morlet, een uit Namen afkomstige arts en radioloog.
Koningin Astridlaan 58 (Turnhout)
Villa in cottagestijl met Anglo-Normandische inslag naar ontwerp van Antwerps architect F. Vaes van 1934, omgeven door met gras begroeide en beboomde tuin.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vaes [online], https://id.erfgoed.net/personen/4869 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.