Persoon

Vaes, Florent

ID: 4869   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4869

Beschrijving

Zoon van architect Richard Vaes.

Architect Vaes, die vóór de Eerste Wereldoorlog een aantal jaren succesvol geassocieerd was met zijn schoonbroer Joan Coninck Westenberg, bouwde tijdens het interbellum een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen. In deze periode ontwierp hij appartementsgebouwen van hoge standing in art-decostijl, waarvan de "Résidence du Centenaire" op de hoek van de Koninklijkelaan en de Elisabethlaan in Berchem tot de meest imposante en luxueuze behoorde.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Britselei 35A, Mertens en Torfsstraat 1 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van de Britselei en de Mertens en Torfsstraat, opgetrokken in opdracht van de arts M. Loë, naar een ontwerp door de architecten Florent Vaes en G. Maes uit 1934. Het oorspronkelijke programma van het complex bestond uit de privéwoning met artsenpraktijk van de opdrachtgever en acht appartementen.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Desguinlei 172 (Antwerpen)
Burgerhuis in ingehouden beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van L. Loosen, naar een ontwerp door Florent Vaes uit 1925. De architect tijdens het interbellum een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen, met villa’s, burgerhuizen en appartementsgebouwen in beaux-artstijl, cottagestijl of een ingehouden art-deco.


Flatgebouw in art-decostijl

Jan De Voslei 2-4, Jan Van Rijswijcklaan 284-290 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art deco, opgetrokken in opdracht van de Commissie voor Openbaren Onderstand (C.O.O.) van Antwerpen. Voor het ontwerp uit 1926 tekende een tijdelijk collectief van de architecten Florent Vaes en het bureau Alfred Portielje en Jan De Braey, bijgestaan door de Brusselse architect Louis Herman De Koninck.


Gekoppelde villa's in art-decostijl

Olmenlaan 9-11 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde villa’s in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de koopman Jacob Leonard Max Christophe von Linnenfeld, naar een ontwerp door de architect Robert Soebert uit 1923.


Interbellumwoning

Stanislas Leclefstraat 12 (Antwerpen)
Halfvrijstaande woning in nieuwe zakelijkheid, 1934, naar ontwerp van Florent Vaes.


Landhuis in cottagestijl

Ulicotenseweg 57 (Hoogstraten)
Alleenstaand landhuis in een uitgepuurde cottagestijl met elementen ontleend aan de art deco, gelegen op een afhellend, open perceel.


Meergezinswoning in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 145 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art deco, in 1924 als vastgoedinvestering ontworpen door architect Florent Vaes, in opdracht van zijn moeder de weduwe Richard Vaes. Het rijhuis met een verzorgde natuurstenen lijstgevel van drie traveeën, telt vier bouwlagen onder een plat dak.


Meergezinswoning in art-decostijl

Doornelei 5 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl, voor eigen rekening gebouwd door architect Ferdinand Van Mierlo, naar een ontwerp uit 1929. Van Mierlo kocht het bouwperceel over van de eerste eigenaar H. Duchesne, die hier aanvankelijk zelf een burgerhuis wilde bouwen, maar uiteindelijk van zijn plannen afzag.


Meergezinswoning Vaes

Camille Huysmanslaan 91 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art decostijl naar ontwerp van Florent Vaes uit 1933. De opdrachtgever was Louis Vaes, wellicht familie van de architect. Nog tijdens de bouw van de woning werden aanzienlijke wijzigingen in het ontwerp aangebracht, waarvoor de bouwheer in juni 1933 de nodige vergunningen werden verleend.


Neoclassicistisch burgerhuis

Everdijstraat 39-41 (Antwerpen)
In oorsprong een geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, uit de eerste helft van de 19de eeuw. François Franck liet het complex ingrijpend verbouwen tot één voornaam burgerhuis van het bel-etagetype, naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1927.


Résidence du Centenaire

Koninklijkelaan 44 (Antwerpen)
Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid van 1931, naar ontwerp van Florent Vaes.


Villa in beaux-artsstijl

Sorbenlaan 30 (Antwerpen)
Villa in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van P. Losdijck, naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1924. Simonne Galmart liet het landhuis in 1946 door architect Frans Laporta uitbreiden en verbouwen.


Villa in cottagestijl

Berkenlaan_WI 33 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl naar een ontwerp door de architect Florent Vaes, opgetrokken in 1923. Opdrachtgever was Alfred Morlet, een uit Namen afkomstige arts en radioloog.


Villa Stoktschehof

Koningin Astridlaan 58 (Turnhout)
Villa in cottagestijl met Anglo-Normandische inslag naar ontwerp van Antwerps architect F. Vaes van 1934, omgeven door met gras begroeide en beboomde tuin.