Persoon

Vaes, Richard

ID
4871
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4871

Beschrijving

Vader van de architect Florent Vaes.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis en pakhuis in art-nouveaustijl

Van Aerdtstraat 12-14 (Antwerpen)
Burgerhuis en aanpalend pakhuis in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Jan Van Hove, naar een ontwerp door de architect Richard Vaes uit 1902.


Eclectisch woonhuis

Amerikalei 163 (Antwerpen)
Eclectisch woonhuis, als hoekhuis opgevat wegens de aansluiting bij de Sint-Michiels- en Sint-Pieterskerk. De woning werd gebouwd circa 1900 naar ontwerp van bouwmeester Richard Vaes voor A. Manceau.


Geheel van burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Lange Lozanastraat 48-50, 54 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk vier gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de aannemer Henri Vermeiren, naar een ontwerp door de architect Richard Vaes uit 1895. Eén van de panden (nummer 52), dat zich volgens de bouwplannen onderscheidde door een zijrisaliet met gestapelde erkers en een puntgevel als bekroning, werd in 1962 gesloopt voor een nieuwbouwflat.


Gekoppelde architectenwoningen in cottagestijl

Bosmanslei 7-9 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde architectenwoningen in cottagestijl, gebouwd voor respectievelijk Richard Vaes en zijn zoon Florent (nr. 7), en hun schoonzoon en zwager Joan Coninck Westenberg, die in 1906 huwde met dochter A. Vaes (nr. 9).


Herenhuis in cottagestijl

Bosmanslei 22 (Antwerpen)
Herenhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van Charles Magée, een kaderlid van de firma Hubert Debenham et Cie, agent in transatlantische scheepvaartlijnen. De bouwplannen uit 1908 zijn gesigneerd door architect Richard Vaes, vermoedelijk in samenwerking met Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg.


Herenhuis in cottagestijl

Bosmanslei 10 (Antwerpen)
Herenhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van de bankier Edward Marsily, directeur van de Banque d’Anvers. De bouwplannen uit 1909 zijn gesigneerd door architect Richard Vaes, maar het architectuurtijdschrift L’Émulation vermeldt zijn zoon en schoonzoon Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg als auteurs.


Hoekbebouwing van burgerhuizen

Mimosastraat 4-10 (Antwerpen)
Convexe hoekbebouwing van oorspronkelijk vijf samenhangende doch niet identieke burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1899 naar ontwerp van Richard Vaes; opdrachtgever was G. De Preter-Lauwers van brouwerij Het Anker.


Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Maria

Vredestraat 93 (Antwerpen)
Ommuurd bak- en zandstenen gebouwencomplex in eclectische neorenaissancestijl naar ontwerp van Richard Vaes, van 1903-07 en ontworpen als regionaal ziekenhuis.


Schilt van Leyden

Reyndersstraat 25-27 (Antwerpen)
Hoekpand van Reyndersstraat en Pelgrimstraat, met een traditionele kern die vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw dateert, in neoclassicistische stijl verbouwd en verhoogd in 1837 en 1840.


Steegbeluik met arbeiderswoningen

Duinsteeg 2-25, 26, 1A (Antwerpen)
Steegbeluik met 26 arbeidershuizen, opgetrokken in opdracht van Emile van Roy, naar een ontwerp door de architect Richard Vaes uit 1889.


Twee eclectische burgerhuizen

Terlinckstraat 93-95 (Antwerpen)
Eclectische enkelhuizen met ongelijk aantal traveeën, twee bouwlagen, souterrain en pseudo-mansardedak, waarvoor bouwaanvraag van 1901 naar ontwerp van Richard Vaes.


Twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Nationalestraat 106-108 (Antwerpen)
Twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvragen kort na elkaar opgetrokken in 1895. Nummer 106 werd ontworpen door de architect Florent Verbraeken in opdracht van Emilien-Leopold Stalens-Ragemaekers, nummer 108 door de architect Richard Vaes in opdracht van Fr. Kennes.


Thema's

Ontwerper van

Berchem

Bosmanslei


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vaes [online] https://id.erfgoed.net/personen/4871 (Geraadpleegd op )