Persoon

Van Arenbergh, Louis

ID
4890
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4890

Beschrijving

De Van Arenbergh-dynastie telt drie generaties architecten. De eersten, Alexander (Alexandre) en Louis, worden vaak verward omdat zij elkaar opvolgden als provinciaal architect van Brabant voor het arrondissement Leuven en als architectuurleraar aan de academie van Leuven. Alexander legde tussen 1824 en 1867 een grote productiviteit aan de dag; hij bouwde in zijn geboortestad het burgerhospitaal (1840-68) en een aantal huizen, restaureerde en vergrootte verscheidene bedehuizen en richtte een vijftiental nieuwe kerken op in het arrondissement Leuven. De stijl van die plattelandskerken evolueerde van het neoclassicisme (Sint-Niklaaskerk in Rillaar, 1828 en 1861-68) naar een eclectische vermenging van het gotische en romaanse vocabularium (Sint-Kwintenskerk in Wommersom, 1862-63). Louis, die door zijn vader opgeleid werd, werkte eerst met hem samen en volgde hem nadien op. Hij ontwikkelde een meer uitgesproken eclectische stijl die in een twaalftal kerken en een groot aantal huizen tot uiting komt. De beste voorbeelden zijn de grote Sint-Lambertuskerk in Heverlee (1878-80) en zijn eigen woning in Leuven (1881), een meesterwerk van Vlaamse neorenaissancebouwkunst. Augustin werkte samen met zijn oudere broer die ook Louis heette (1868-na 1913) en ingenieur was. Hij is vooral bekend om het Instituut voor Bacteriologie van de Leuvense universiteit (1897), met zijn bonte italianiserende gevel, en de art nouveau villa Les Tilleuls in Heverlee (1905). In 1906 door baron Edouard Empain in het Heliopolis-avontuur meegesleept, keerde Augustin in 1908 ziek en uitgeput terug.

Bron: Coomans, Th., Van Arenbergh, Alexander; Van Arenbergh, Louis; Van Arenbergh, Augustin, in: Van Loo, A. (red.), Repertorium van de architectuur in België, van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003: 545-546.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning van L. Van Arenbergh uit 1882

Blijde-Inkomststraat 24 (Leuven)
Dit opmerkelijke, in 1881 ontworpen rijhuis is de voormalige eigen woning van architect Louis Van Arenbergh, die reeds in dezelfde straat een tiental jaar eerder een markant privé-woonhuis liet optrekken.


Brouwerij Den Grooten Cruywaeghen en herberg Den Cleynen Cruywaeghen

Mechelsestraat 37-39, 37A, 39A (Leuven)
Precieze gegevens omtrent de bouwcampagne van beide panden zijn niet bekend. De verwante benamingen en onderlinge gebouwenconfiguratie wijzen alleszins op een historisch nauwe band tussen beide panden.


Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.


Gemeentehuis Keerbergen

Haachtsebaan 54 (Keerbergen)
In 1880 wordt het huidige gemeentehuis voor het eerst kadastraal geregistreerd. De mutatieschets toont een rechthoekig hoofdvolume aan de Haachtsebaan met achterliggend een parallelle, kleine en ondiepe dienstvleugel.


Gemeentehuis van Wespelaar

Grote Baan 55 (Haacht)
Het gemeentehuis werd opgetrokken in 1871 naar een ontwerp van L. Van Arenbergh en kadastraal geregistreerd in 1872.


Herenhuis - architectenwoning L. Van Arenbergh

Blijde-Inkomststraat 11 (Leuven)
Provinciaal architect L. Van Arenbergh - auteur van de in deze buurt kort voordien opgetrokken Rijkswachtkazerne - ontwierp dit herenhuis in 1870 als eigen privé-woning.


Maria Magdalenakapel

St.-Magdalenaweg 8 (Oud-Heverlee)
Eénbeukige bakstenen constructie, voorgevel met deur van circa 1880 en bekroond met een klokkentorentje.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorpsstraat zonder nummer (Glabbeek)
Neogotisch gebouw door L. Van Arenbergh, van circa 1882.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Dorpsstraat zonder nummer (Zoutleeuw)
Classicistisch koor met vlakke sluiting, onder de dakkap gedateerd 1772. Voorts neoclassicistische bouw door L. Van Arenbergh rond 1880 en volgend.


Parochiekerk Sint-Folianus met kerkhof

Grote Steenweg zonder nummer (Linter)
Heterogeen geheel met ommuurd kerkhof, samengesteld uit: 15de-eeuwse koor, westertoren uit de periode 1786-1790, neogotisch schip van 1873 ingepast tussen koor en toren.


Parochiekerk Sint-Germanus

Kerkstraat 2 (Kortenaken)
De Sint-Germanuskerk van Miskom is een in bak- en natuursteen opgetrokken bescheiden parochiekerk waarvan het koor dateert uit circa 1600 en het schip in 1785 gedeeltelijk werd herbouwd. In 1874-1877 werd ze uitgebreid naar ontwerp van Louis van Arenbergh.


Parochiekerk Sint-Hadrianus

Sint-Hadrianusstraat 7 (Leuven)
De neogotische parochiekerk van Wijgmaal, toegewijd aan de Heilige Hadrianus, werd volgens het kadaster en de literatuur gebouwd in 1887-1888 naar een ontwerp van de provinciale bouwmeester van Brabant, Louis Van Arenberg. De Wijgmaalse industrieel Edouard Remy, eigenaar van de gelijknamige fabriek, voorzag in het nodige kapitaal voor de bouw van de kerk. Hij en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Voor de kerktoren staat een Heilig Hartbeeld op natuurstenen sokkel. Rechts vooraan op het perceel staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Jan Evangelist

Haasroodsestraat 72 (Oud-Heverlee)
Classicistisch gebouw opgetrokken uit baksteen en Gobertange, plechtig ingezegend in 1792 en ingeplant op een lichte verhevenheid.


Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Lambertus

Waversebaan zonder nummer (Leuven)
Neoromaans gebouw uit 1879.


Pastorie Sint-Hadrianusparochie

Sint-Hadrianusstraat 9 (Leuven)
De pastorie, horende bij de Sint-Hadrianuskerk, werd volgens het kadaster en de literatuur in 1888 opgetrokken in neogotische stijl naar een ontwerp van de architect Louis Van Arenberg, provinciaal architect van Brabant voor het arrondissement Leuven. De industrieel Edouard Remy, oprichter van de Remyfabriek te Wijgmaal, voorzag in het nodige kapitaal, voor de bouw van de pastorie en de naastliggende kerk. Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal, voor de werknemers van de fabriek.


Pastorie Sint-Jozef

Houwaartstraat 338 (Scherpenheuvel-Zichem)
De neotraditionele pastorie van Schoonderbuken werd net als de nabijgelegen parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Antonius van Padua ontworpen door de Leuvense provinciale bouwmeester Louis Alexander Felix Van Arenbergh en gebouwd tussen 1870 en 1874.


Pastorie Sint-Kwintensparochie

Gemeentestraat 23 (Lubbeek)
Grotendeels ommuurde pastorie met tuin, opgetrokken in 1887 in sobere neogotiek naar ontwerp van provinciaal architect Louis Van Arenbergh.


Rijkswachtkazerne

Dagobertstraat 20-22, Mathildegang 1-19 (Leuven)
Voor het rijkswachtgebouw ontwierp L. Van Arenbergh drie woon- en administratievleugels die U-vormig zijn opgesteld rondom een binnenplaats, twee bouwlagen hoog onder aaneengesloten zadeldaken.


School en onderwijzerswoning

Rootstraat 11 (Tervuren)
Eenvoudige onderwijzerswoning met gecementeerde gevels, parallel met de woning de éénlaagse klassenvleugel, van 1864 naar ontwerp van architect Van Arenbergh.


Villa Arnauts met tuin

Stationsstraat 1 (Zoutleeuw)
In 1876 gebouwde neo-Vlaamserenaissance villa, naar ontwerp van architect Louis Van Arenbergh, aan de steenweg naar Dormaal en de voormalige spoorlijn Tienen - Tongeren. De villa wordt omgeven door een landschappelijk park van 77,5 are, oorspronkelijk 70 are, met een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest. Achter in de tuin, tegen de muur aan de Sint-Truidensesteenweg bevindt zich een koetshuis met aanpalende paardenstal.


Thema's

Ontwerper van

Dagobertstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Arenbergh [online] https://id.erfgoed.net/personen/4890 (Geraadpleegd op )