Zoon van de architect Emile Van Averbeke, broer van de architect Robert Van Averbeke. Als architect in dienst bij de Commissie van Openbare Onderstand van Antwerpen van 1 september 1931 tot zijn pensionering op 31 augustus 1964.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Ballaarstraat 75-79 (Antwerpen)
Complex bejaardenwoningen met oorspronkelijk 32 wooneenheden rond een gemeenschappelijk hof aan de Durletstraat, naar ontwerp van architect Fritz Van Averbeke uit 1937. Uitgebreid met een woonblok van tien flats met winkel en zeven bijkomende bejaardenwoningen aan de Ballaarstraat, naar ontwerp van architect Hugo Van Kuyck uit 1950. Beide complexen werden gebouwd in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Onze Woning.
Falconrui 67 (Antwerpen)
Godshuis bestaande uit een kapel (zuidzijde) en huisjes van één verdieping gesitueerd rond een rechthoekige binnentuin. Opgericht in 1656-1659 door Cornelis Lantschot. De kapel werd omwille van de toen heersende pestepidemie toegewijd aan de Heilige Rosalia.
Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.
Lange Gasthuisstraat 33 (Antwerpen)
School en tehuis voor vondelingen en arme weesmeisjes, gesticht door Jan Van der Meeren in 1552. Complex gebouw met kapel en binnenplaats in gotische, renaissance, en traditionele stijl, uit de tweede helft van de 16de en de eerste helft van de 17de eeuw. Restauratie door de architect Jean-Jacques Winders in 1897 en volgende.
Kerkstraat (Duffel)
Kalkzandstenen monument uit 1925, voor de Sint-Martinuskerk, met aan de voorzijde twee gesneuvelden en een engel in reliëf en aan de achterzijde inscriptie van de namen van gesneuvelden.
Lange Gasthuisstraat 43-45, Leopoldstraat 26, 34 (Antwerpen)
Gasthuis dat opklimt tot de 11de eeuw, waarvan de nieuwe gebouwen met kapel op de huidige locatie werden ingewijd in 1238. De gotische kapel en ziekenzaal uit de 15de eeuw behoren tot de oudste gebouwen van de instelling, die op het einde van de 16de, in de loop van de 17de, en in de eerste helft van de 19de eeuw werd uitgebreid. Neoclassicistisch poortgebouw door Louis Serrure uit 1836.
Hoogstraat 70-72, Sint-Jansvliet 25, Stoofstraat 8 (Antwerpen)
Een van de oudste liefdadigheidsinstellingen van Antwerpen, gesticht in 1303 door Ida Van der List en kanunnik Jan Tuclant. Gotisch portaal en kapel uit begin 16de eeuw, en traditionele voorbouw uit de eerste helft van de 17de eeuw, met latere gebouwen aan Stoofstraat en Sint-Jansvliet.
Lange Nieuwstraat 3, Sint-Nicolaasplaats 1-10 (Antwerpen)
Godshuis van het meerseniersambacht, gesticht in 1422 in de gebouwen van het gasthuis der Falcontinnen. Traditioneel gebouwencomplex met gotische kapel in 1423 toegewijd aan Sint-Niklaas. Ingrijpend gerestaureerd onder leiding van architect Fritz Van Averbeke in 1958-1968.
Prins Karellaan 11 (Knokke-Heist)
Villa zogenaamd Les Arondes, in art-deco- en modernistisch getinte stijl van 1928 naar ontwerp van Fritz Van Averbeke. Typerende volledig bepleisterde baksteenbouw op onbeschilderde sokkel. Bepleisterde bakstenen tuinmuur met buisleuningen tussen de pijlers.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Averbeke [online], https://id.erfgoed.net/personen/4907 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.