Persoon

Van Averbeke, Robert

ID
4909
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4909

Beschrijving

Overleden in 1981. Zoon van de architect Emiel Van Averbeke, broer van de architect Fritz Van Averbeke.

  • Info Marcel Windey (2016).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke Ijzertoren.


Modernistisch burgerhuis

Boekenberglei 237 (Antwerpen)
Burgerwoning in gematigd modernistische stijl, gebouwd voor René Jan de Creus naar een ontwerp door Robert Van Averbeke uit 1932.


Oorlogsmonument

Kerkstraat zonder nummer (Duffel)
Kalkzandstenen monument uit 1925, voor de Sint-Martinuskerk, met aan de voorzijde twee gesneuvelden en een engel in reliëf en aan de achterzijde inscriptie van de namen van gesneuvelden.


Villa in gematigd modernisme

Jules Vandenbemptlaan 81 (Leuven)
Deze villa werd gebouwd voor Rosa Delrue naar een ontwerp uit 1934 van de Leuvense bouwmeester en landmeter Frans Vandendael en de Antwerpse architect Robert Van Averbeke. De samenwerking tussen beide architecten resulteerde in een ontwerp in gematigd modernisme.


Woning De Rijck

Rudolfstraat 7 (Antwerpen)
Burgerhuis in gematigd modernistische stijl, gebouwd in opdracht van Leonard F. De Rijck, naar een ontwerp door Robert Van Averbeke uit 1935. De woning behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die zich eind jaren 1920 als zelfstandig architect vestigde.


Zeemanshuis Stella Maris

Italiëlei 72 (Antwerpen)
Internationaal zeemanshuis ingehuldigd onder de naam "Stella Maris" in 1951, en herdoopt tot "Antwerp Seafarer’s Centre" in 1972. Het complex werd opgericht door de Belgische afdeling van het Apostolatus Maris, naar een ontwerp door de architect Robert Van Averbeke uit 1947-1948.