Persoon

Van Beurden, John

ID
4934
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4934

Beschrijving

John Van Beurden (1880-1967) is de zoon van beeldhouwer Alphonse Van Beurden senior (1854-1938) en de jongere broer van de impressionistische kunstschilder (Gerard) Alfons Van Beurden (1878–1962). John Van Beurden, met doopnaam Jan, studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen waar hij in 1901 de Prijs De Keyser kreeg.

In 1899 stond hij mee aan de wieg van de Kring voor Bouwkunde. Vanaf 1904 vinden we in het stadsarchief bouwdossiers van hem als bouwmeester terug, met een eerste waarin hij voor zijn broer een schildersatelier in de tuin van de woning in de Schupstraat laat bouwen. Ook voor zijn schoonvader, beeldhouwer Jan Kerckx, zal hij de vaste architect worden, met bouwdossiers voor diens eigen woning in Antwerpen en voor zijn buitenverblijf in Sint-Mariaburg in Ekeren. Kerckx laat voor zijn zoon en twee dochters eveneens huizen en vakantieverblijven bouwen, allen getekend door John Van Beurden voor de Eerste Wereldoorlog. Het valt op dat hij in die periode kiest voor een uitgesproken cottagestijl in Mariaburg en voor een meer klassieke bouwstijl voor de rijwoningen in de stad, bijvoorbeeld voor de beeldhouwerswoning in de Generaal Capiaumontstraat voor zijn schoonbroer, beeldhouwer Karel Jan Kerckx. Deze woning vertoont veel gelijkenissen met zijn eigen woning in de Sint-Jozefstraat 26 die hij op dat moment bewoont.

Ook tijdens het interbellum heeft hij een rijk gevulde carrière, waarbij hij behalve zijn opdrachten in Antwerpen ook meewerkt aan wederopbouwprojecten in de Westhoek . Zijn loopbaan is gekenmerkt door een aantal hechte samenwerkingsverbanden, onder meer met Jan Vanhoenacker en Jos Smolderen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Beurs voor Diamanthandel

Pelikaanstraat 76-78 (Antwerpen)
Imposant eclectisch gebouw dat ontworpen werd in 1912 door J.R. Vanhoenacker en John Van Beurden, door de Eerste Wereldoorlog werd het pand pas in 1921 afgewerkt en officieel geopend.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Kardinaal Mercierlei 48 (Antwerpen)
Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Th. Hofmann, naar een ontwerp door de architect John Van Beurden uit 1910.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Velodroomstraat 29 (Antwerpen)
Deze burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1912 ontworpen door architect John Van Beurden. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Ballaarstraat 81-83 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer R. Mertens, naar een ontwerp door de architecten Jan Vanhoenacker en John Van Beurden uit november 1919. Het project betrof de wederopbouw van een bestaand pand, dat tijdens de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914 volledig was uitgebrand.


Burgerhuis van 1909

Fortuinstraat_EK 33 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning met bakstenen puntgevel werd gebouwd rond 1909 naar ontwerp van John Van Beurden.


Century Center

De Keyserlei 58-62 (Antwerpen)
Winkel- en kantoorcomplex met gelijkvloerse winkelgalerijen die uitmonden in Pelikaans- en Vestingstraat, aangelegd circa 1980 onder leiding van E. Posson en Y. Donck.


Klooster Sint-Norbertushuis

Kerkstraat 50 (Duffel)
Klooster van het Convent van Bethlehem, polyvalent complex gericht op gezondheidszorg en onderwijs.


Koninklijk Atheneum van Berchem

Uitbreidingstraat 246 (Antwerpen)
Koninklijk Atheneum van Berchem, schoolcomplex in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van J. Van Beurden, 1935-36.


Kunstenaarswoning Alfons Van Beurden

Generaal Capiaumontstraat 25 (Antwerpen)
Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet in 1911 deze woning bouwen voor zijn dochter en haar echtgenoot, kunstenaar Alfons Van Beurden. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx en de broer van Alfons, architect John Van Beurden.


Kunstenaarswoning Félix Gogo

Haantjeslei 170 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in neotraditionele stijl, opgetrokken naar een ontwerp door de architect John Van Beurden uit 1912. Opdrachtgever was de kunstschilder Félix Gogo (Antwerpen, 1872-Antwerpen, 1953), aannemer van de bouw was Charles Vermuyten uit Berchem.


Modernistische villa

Van Notenstraat 19 (Antwerpen)
Villa in gematigd modernisme, gebouwd naar ontwerp van John Van Beurden uit 1931. Opdrachtgever was Joannes-Baptiste Hardies-De Cock, toen werkzaam als maatschappij-bestuurder.


Neorenaissance ensemble ontworpen door John Van Beurden

Kapelsesteenweg 171-177 (Antwerpen)
Symmetrisch ensemble van vier rijwoningen in neorenaissancestijl, met bouwtoelating van 28/01/1914 naar ontwerp van John Van Beurden. Kleine voortuintjes achter lage omheining.


Nijverheidsgebouwen

Boomsesteenweg 957 (Antwerpen)
Sobere baksteenbouw van één bouwlaag onder plat dak, hoger ingangsgedeelte met uitspringende gebogen deur met steektrap.


Stuivenberggasthuis

Boerhaavestraat 18-20, Lange Beeldekensstraat 267, Pothoekstraat 109 (Antwerpen)
Algemeen ziekenhuis in eclectische stijl op het bouwblok gevormd door de Lange Beeldekensstraat, Pothoekstraat, Boerhaavestraat en Pesthofstraat, opgericht door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen. Het ontwerp door de architect François Baeckelmans uit 1872-1873, werd gewijzigd door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel in 1876, en onder hun leiding uitgevoerd in 1877-1884. Tot de belangrijkste uitbreidingen behoren het Bewaarhuis voor Geesteszieken door de architect Edouard Van Opstal uit 1904-1907, en de woning van de Hoofdapotheker door de architect John Van Beurden uit 1912.


Villa 't Bellenhof met tuin

Bist 52 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl, gebouwd in 1898 in opdracht van de Antwerpse koperslager Albert Bellens. De woning heeft een grote achterliggende tuin met waardevolle tuinarchitectuur.


Villa Cantecleir

Leo Vermandellei 11 (Antwerpen)
Villa gebouwd in opdracht van Libens naar een ontwerp van architect John Van Beurden uit 1909.


Villa Carlo

Fortuinstraat_EK 15-17 (Antwerpen)
Villa Carlo is een dubbelwoning in cottagestijl die rond 1908 werd gebouwd als vakantiewoning voor de familie Kerckx.


Villa Kerckx

Bist_EK 66 (Antwerpen)
Deze villa in cottagestijl werd in twee fases gebouwd als vakantiewoning voor Jan Baptist Kerckx-Coppens, beeldhouwer in Antwerpen. Het huidige uitzicht van het huis kwam tot stand in 1910.


Winkelhuis in beaux-artsstijl

Vleminckveld 78 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de behanger-garnierder Jan Van Praet, naar een ontwerp door de John Van Beurden uit 1912. Het pand behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was van 1904 tot eind jaren 1950.


Winkelhuis in beaux-artsstijl

Klapdorp 51 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Maurice Lefèvre, naar een ontwerp door John Van Beurden uit 1919. Het project betrof de verbouwing van een bestaand pand, met een volledig nieuw gevelfront.


Woning van beeldhouwer Karel-Jan Kerckx

Generaal Capiaumontstraat 27 (Antwerpen)
Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet deze woning in 1913 bouwen voor zijn zoon Karel-Jan, die eveneens beeldhouwer was. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx, architect John Van Beurden.

Opdrachtgever van

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Cogels-Osylei 64 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van architect Ernest Stordiau.


Thema's

Ontwerper van

Generaal Capiaumontstraat

Zeevaartstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Beurden [online], https://id.erfgoed.net/personen/4934 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.