Persoon

Van Biervliet, Erik

ID
4937
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4937

Beschrijving

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij Christiaen

Sint Maartensplein 15A-B (Koekelare)
In de brouwerij is sinds 1992 een polyvalent centrum met het Fransmansmuseum, het Käthe Kollwitzmuseum, de bibliotheek, de raadzaal, enkele vergaderzalen, een restaurant, het cultureel centrum en de Dienst voor Toerisme ondergebracht.


Burgerhuis

Poitevinstraat 1 (Brugge)
In zijn huidige vorm enkelhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; jaartal "1674" aangebracht op de penanten van de bovenverdieping. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987. Combinatie van lijstgevel en haast gevelbrede trapgevel met aansluitende bedaking.


Burgerhuis

Jeruzalemstraat 47 (Brugge)
Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden en topstuk), uit de 17de eeuw met latere aanpassingen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1978 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge).


Burgerhuis

Sint-Annarei 11 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). uit de 17de eeuw met latere 19de-eeuwse aanpassingen, zie muuropeningen. Huidig uitzicht resultaat van een consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1981 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge) waarbij de deurtravee en de erkervormige uitbouw een nieuwe vormgeving krijgen. De windwijzer met voorstelling van een architect en de deurknop zijn creaties van beeldhouwer J. Claerhout (Brugge).


Burgerhuis met halsgevel uit 1879

Sint-Salvatorskerkhof 14 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; halsgevel van 1879, zie opschrift op gebogen fronton, in plaats van van lagere tuitgevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1983 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1999 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). Neoclassicistische bepleisterde en witbeschilderde halsgevel tussen vleugelstukken en siervazen rustend op de postamenten van de attiek.


Drie stadswoningen

Jan Miraelstraat 24 (Brugge)
Drie breedhuizen van één bouwlaag, één brede gevel vormend, rechter pand iets hoger, met uitstekende, per bouwlaag getrapte brandmuren. Oorspronkelijk wellicht 17de-eeuwse bedrijfsgebouwen deeluitmakend van het augustijnenklooster. 1989: consoliderende restauratie naar ontwerp van architecten J. Bogaert en E. Van Biervliet (Brugge).


Eenheidsbebouwing met hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd

Geldmuntstraat 39-43, Sint-Amandsstraat 46 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van respectievelijk vijf traveeën en van drie traveeën, één afgeschuinde hoektravee en twee traveeën, en drie bouwlagen, ontstaan vanuit het stilistisch streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing bij de heraanleg van de zuidelijke helft van de Geldmuntstraat in 1859. Het hoekcomplex is ontworpen door de toenmalige stadsarchitect Jean-Brunon Rudd.


Herenhuis

Langestraat 23 (Brugge)
Zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1867 ter vervanging van oudere panden, zie kelders afgedekt met graatgewelven en op de bovenverdieping bepleisterde balklagen. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen in 1985-1986 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge).


Herenhuis met pakhuis en achterhuis

Langerei 4-5, 6 (Brugge)
Samenstel van een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met neoclassicistische gevel van 1900 naar ontwerp van architect Etienne Timmery en daarnaast een diephuis van één travee en twee bouwlagen met gevel van 1990 naar ontwerp van architect Erik Van Biervliet. Achteraan voormalig pakhuis van twee bouwlagen onder zadeldak uitziend op een binnenplaats met een verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen uit de 17de eeuw. Eveneens uitziend op de binnenplaats, achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak met een verankerde bakstenen trapgevel uit de 17de eeuw.


Hoekhuis

Braambergstraat 12 (Brugge)
Hoekpand van vier + één + drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak. Twee woningen werden samengevoegd en vermoedelijk in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van een empiregetinte gevel. In 1988, gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge): opsplitsing van het pand in appartementen en kantoorruimtes met achterbouw rondom binnentuintje.


Politiegebouw

Sint Maartensplein 15B (Koekelare)
Ook "Millenniumvleugel" genoemd, van 1994-1996. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). De vormgeving met de ronde wand suggereert de omarming van enerzijds de brouwerij en anderzijds het Fransmansmuseum. Het gebouw vormt het sluitstuk van het renovatieproject van de brouwerijsite. Het gebouw werd ontworpen door architect Erik Van Biervliet (Brugge) in samenwerking met het bureau Govaert-Vanhoutte (Brugge).


Woning Daembart

Oude Burg 4 (Brugge)
Woning, eertijds zogenaamd Het huis Daembart, met een gelijkaardige verankerde bakstenen trapgevel als de tegenoverliggende Woning De Tassche, doch minder rijk uitgewerkt. 17de-eeuws uitzicht, maar oude 14de-eeuwse kern, zie baksteenformaat in de onderbouw achtergevel en balklagen. Consoliderende Kunstige Herstelling in 1993 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet.


Woon- en winkelcomplex De Platse

Concertplein 1-20, 22-24, Sint Maartensplein 4-12 (Koekelare)
Woon- en winkelcomplex zogenaamd "De Platse", bestaande uit het "Marnepand" (nummers 2-8) ten zuiden en het "Torrepand" (nummers 1-9) ten noorden van het Concertplein.


Thema's

Ontwerper van

Dorpsstraat

Jozef Suvéestraat

Noordomstraat

Oude Gentweg

Sint Maartensplein

Sint-Clarastraat

Wulpenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Biervliet [online], https://id.erfgoed.net/personen/4937 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.