Persoon

Van Boeckel, Lodewijk

ID: 4944   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4944

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)
Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.


Bankgebouw naar ontwerp van Alphonse Stevens

Grote Markt 3 (Lier)
Bankgebouw in neorococo naar plannen van Alphonse Stevens uit 1921.


Borstbeeld Tony Anton Bergmann

Stadsvest zonder nummer (Lier)
Bronzen borstbeeld op sokkel van rood graniet, vervaardigd door de Antwerpse beeldhouwer Frans Joris en geplaatst in 1898.


Burgerhuis Colveniershuys

Grote Markt 44 (Lier)
Ontworpen als burgerwoning waarvoor bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van E. Careels.


Burgerhuis De Tulp

Cogels-Osylei 52 (Antwerpen)
Woning De Tulp was de atelierwoning van kunstschilder Eugène Joors. Het ontwerp werd getekend door architect Jules Hofman in 1900.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Lange Leemstraat 91 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, in zijn huidige vorm ontstaan in 1910, als gevolg van de grondige verbouwing van een bestaand pand uit de tweede helft van de 19de eeuw. Opdrachtgever van de verbouwing was de juwelier Armand Lens, ontwerper de gerenommeerde Brusselse architect Georges Hobé.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Breestraat 21 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van F. Van Roy, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1919. Wederopbouw van een uitgebrand pand na de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914.


Burgerhuis ontworpen door L. Van Boeckel

Baron Opsomerlaan 54 (Lier)
Huis van twee bouwlagen onder zadeldak, waarvoor bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van L. Van Boeckel.


Burgerhuizen in art-nouveaustijl

Belgiëlei 200-202 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. Opdrachtgevers waren leden van de familie Thiébaud en Coquilhat, meer bepaald Léon Thiébaud, mevrouw Em. Thiébaud, weduwe H. Willems, mevrouw Elvire Thiébaud echtgenote A. Cooreman, Léon en Camille Coquilhat.


Cafés naar ontwerp van architecten J. Vandenbossche en R. De Roose

Grote Markt 35, 39 (Ronse)
Respectievelijk zogenaamd "Café Globe" en "Aquarelle" gebouwd op plaats van lage 19de-eeuwse huizen en vroeger cafés; nummer 35 volgens bouwplan opgetrokken in 1942 naar ontwerp van architect J. Vandenbossche, nummer 39 gesigneerd R. De Roose in een gelijkaardige, vrij strakke baksteenarchitectuur.


Corneliustoren

Zimmerplein 19 (Lier)
In de 14de eeuw gebouwd als versterking van de toenmalige stadsomwalling. In 1928-1930 verbouwd tot Zimmertoren, als onderkomen voor de astronomische verwezenlijkingen van Louis Zimmer.


Eclectisch herenhuis Hof van Grimbergen

Bruul 96 (Mechelen)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën. Lijstgevel met natuurstenen parement, verticaal belijnd door kolossale gegroefde Ionische pilasters.


Gekoppelde herenhuizen in eclectische en beaux-artsstijl

Belgiëlei 75-77 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde herenhuizen in eclectische en beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1904.


Herenhuis

Kasteelstraat 39 (Ronse)
Achterin gelegen herenhuis met voorplein en oorspronkelijk in U-vorm ingeplante koetshuizen, enkel rechts behouden, van de straat afgesloten door fraai gesmeed ijzeren hekken op arduinen voet.


Hoekcomplex

Engelsenlaan 4 (Ronse)
Imposant afgerond hoekcomplex gesigneerd: "Ant. De Gavre, Architecte, Renaix" gebouwd in opdracht van L. Crucke-Cambier, vermoedelijk van 1940 doch niet uitgevoerd volgens bouwplan.


Hoekcomplex in art-nouveaustijl

De Boeystraat 14-16, Provinciestraat 258 (Antwerpen)
Geheel gevormd door een meergezinswoning met winkel of café, en twee flankerende burgerhuizen in art-nouveaustijl, gelegen op de hoek van De Boeystraat en Provinciestraat. Architect Jacques De Weerdt tekende in 1912 voor het ontwerp, opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.


Hotel de Knyff

Lange Nieuwstraat 17 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis in 1802 gebouwd door Pierre Jean Coreblom in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff. Het hotel werd in 1875 Jean Baptiste Vereecken verhoogd in opdracht van Emile Van Put, en in 1920 door het bureau Cols en De Roeck verbouwd tot bankgebouw.


Hotel Mayer-van den Bergh

Lange Gasthuisstraat 21 (Antwerpen)
Herenhuis op de hoek van Lange Gasthuisstraat en Arenbergstraat, dat in kern opklimt tot de 16de en 17de eeuw, met reconstructiewerken uitgevoerd in 1716. In 1861 werd het hotel aangekocht door Emil Mayer en zijn echtgenote Henriëtte van den Bergh. Deze liet het hotel in 1902 renoveren door Joseph Hertogs.


Huis Het Kromhout

Vredebergstraat 22 (Lier)
Circa 1912 aangepast hoekpand met classicerende barokkenmerken, in kern opklimmend tot circa 1700.


Huis Wyckhuyse

Hendrik Consciencestraat 40 (Roeselare)
Neoclassicistisch woonhuis van 1873-1874. Parement van witte natuursteen aangebracht in 1913 samen met toevoeging van halve bouwlaag; gebruik van blauwe hardsteen onder meer voor plint, deuromlijsting en balkon.


Kruis

Gasthuisstraat zonder nummer (Nijlen)
Smeedijzeren kruisbeeld op arduinen sokkel, door L. Van Boeckel opgericht in 1898.


Kunstenaarswoning van L. Van Boeckel

Florent Van Cauwenberghstraat zonder nummer (Lier)
Woning van Lodewijk Van Boeckel. Eenvoudige lijstgevel van één brede travee en drie bouwlagen onder plat dak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Maagdenhuis

Lange Gasthuisstraat 33 (Antwerpen)
School en tehuis voor vondelingen en arme weesmeisjes, gesticht door Jan Van der Meeren in 1552. Complex gebouw met kapel en binnenplaats in gotische, renaissance, en traditionele stijl, uit de tweede helft van de 16de en de eerste helft van de 17de eeuw. Restauratie door de architect Jean Jacques Winders in 1897 en volgende.


Modernistisch burgerhuis

Bredestraat 26 (Ronse)
Imposant rijhuis van drie bouwlagen met plat dak en erachter gelegen voormalige blekerij; opgetrokken in modernistische stijl door J. Vandenbossche (zie gevelsteentje) naar ontwerp van 1941.


Neoclassicistisch burgerhuis

Ninovestraat 11 (Ronse)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Bepleisterde gevel in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Omleidingskanaal van de Nete en de Wandeling

Anton Bergmannlaan, Antwerpsestraat, Baron Opsomerlaan, Frederik Peltzerstraat, Gaslei, Kanunnik Davidlaan, Sluislaan, Spuilei, Stadsvest, Van Boeckellaan (Lier)
De afleidingsvaart of het omleidingskanaal van de Nete werd in 1860 gegraven ten westen van Lier. De afleidingsvaart wordt afgezoomd door een bebost talud of een bomenrij en het jaagpad.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat 89 (Antwerpen)
Neogotische kruisbasiliek naar een ontwerp door de architect Léonard Blomme uit 1885, gebouwd in 1886-1891. Vrijstaand gebouw gelegen aan een voorplein in de kromming van de straat, volledig omringd door een ijzeren hek.


Schoenfabriek

Kaatsspelplein 1 (Ronse)
In kern een woning uit de eerste helft van de 19de eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen met eenvoudige rechthoekige vensters en links zijrisaliet, volgens bouwplan van 1942 "gerestaureerd" na oorlogsschade.


Stadswoning

Louis Vangrootenbruelstraat 45 (Ronse)
Gelijkaardige woning maar met erker op de bovenverdieping en fraaie gesmeed ijzeren deur met rozentuil, gesigneerd: "Lode Van Boeckel/ Louis Colyn/ Geeraertsberge/ Gaffelstr.".


Toegangspoort van het begijnhof

Wezenstraat zonder nummer (Lier)
Bakstenen muur op zandstenen plint, geritmeerd door zandstenen muurbanden met centrale laat-barokke korfboogpoort en rechts nachtpoortje, beide onder leien lessenaarsdak aan achterzijde, gebouwd circa 1690.


Villa

Bergstraat 23 (Heist-op-den-Berg)
Vrijstaande landelijke villa, bestaande uit een combinatie van een punt- en lijstgevel onder haakse zadeldaken, van 1901, naar ontwerp van bouwmeester L. Van Boeckel.


Villa De Waterlelie

Braambos 11 (Ronse)
Villa zogenaamd "De waterlelie", naar verluidt gebouwd in 1946 in plaats van het oude volledig omwalde molenaarshuis dat enkel toegankelijk was via een brugje.


Villa Te Nitterveld

Savooistraat 223 (Ronse)
Het landhuis Te Nitterveld is gelegen in de bosrijke omgeving van de Muziekberg te Ronse, aan het einde van de Savooistraat en de grens met de parochie Louise-Marie met dorpskern en parochiekerk te Maarkedal. De woning werd in 1899-1902 gebouwd in opdracht van C. Ameye, naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont.


Winkelhuis

Bergstraat 75 (Heist-op-den-Berg)
Gebouwd als winkelhuis voor een fotograaf, waarvoor licht afwijkende bouwaanvraag naar ontwerp van de Lierse bouwmeester L. Van Boeckel van 1924.

Uitvoerder van

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat 89 (Antwerpen)
Neogotische kruisbasiliek naar een ontwerp door de architect Léonard Blomme uit 1885, gebouwd in 1886-1891. Vrijstaand gebouw gelegen aan een voorplein in de kromming van de straat, volledig omringd door een ijzeren hek.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)
Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.


Thema's

Ontwerper van

Kardinaal Mercierplein