Persoon

Van Boeckel, Lodewijk

ID
4944
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4944

Beschrijving

Vader van de in Ronse gevestigde kunstsmid Lodewijk Van Boeckel junior.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)
Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.


Bankgebouw naar ontwerp van Alphonse Stevens

Grote Markt 3 (Lier)
Bankgebouw in neorococo naar plannen van Alphonse Stevens uit 1921.


Borstbeeld Tony Anton Bergmann

Stadsvest zonder nummer (Lier)
Bronzen borstbeeld op sokkel van rood graniet, vervaardigd door de Antwerpse beeldhouwer Frans Joris en geplaatst in 1898.


Burgerhuis Colveniershuys

Grote Markt 44 (Lier)
Ontworpen als burgerwoning waarvoor bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van E. Careels.


Burgerhuis De Tulp

Cogels-Osylei 52 (Antwerpen)
Woning De Tulp was de atelierwoning van kunstschilder Eugène Joors. Het ontwerp werd getekend door architect Jules Hofman in 1900.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Lange Leemstraat 91 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, in zijn huidige vorm ontstaan in 1910, als gevolg van de grondige verbouwing van een bestaand pand uit de tweede helft van de 19de eeuw. Opdrachtgever van de verbouwing was de juwelier Armand Lens, ontwerper de gerenommeerde Brusselse architect Georges Hobé.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Breestraat 21 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van F. Van Roy, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1919. Wederopbouw van een uitgebrand pand na de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914.


Burgerhuizen in art-nouveaustijl

Belgiëlei 200-202 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. Opdrachtgevers waren leden van de familie Thiébaud en Coquilhat, meer bepaald Léon Thiébaud, mevrouw Em. Thiébaud, weduwe H. Willems, mevrouw Elvire Thiébaud echtgenote A. Cooreman, Léon en Camille Coquilhat.


Corneliustoren

Zimmerplein 19 (Lier)
In de 14de eeuw gebouwd als versterking van de toenmalige stadsomwalling. In 1928-1930 verbouwd tot Zimmertoren, als onderkomen voor de astronomische verwezenlijkingen van Louis Zimmer.


Eclectisch herenhuis Hof van Grimbergen

Bruul 96 (Mechelen)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën. Lijstgevel met natuurstenen parement, verticaal belijnd door kolossale gegroefde Ionische pilasters.


Gekoppelde herenhuizen in eclectische en beaux-artsstijl

Belgiëlei 75-77 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde herenhuizen in eclectische en beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1904.


Hoekcomplex in art-nouveaustijl

De Boeystraat 14-16, Provinciestraat 258 (Antwerpen)
Geheel gevormd door een meergezinswoning met winkel of café, en twee flankerende burgerhuizen in art-nouveaustijl, gelegen op de hoek van De Boeystraat en Provinciestraat. Architect Jacques De Weerdt tekende in 1912 voor het ontwerp, opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.


Hotel de Knyff

Lange Nieuwstraat 17 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis in 1802 gebouwd door Pierre Jean Coreblom in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff. Het hotel werd in 1875 Jean Baptiste Vereecken verhoogd in opdracht van Emile Van Put, en in 1920 door het bureau Cols en De Roeck verbouwd tot bankgebouw.


Hotel Mayer-van den Bergh

Lange Gasthuisstraat 21 (Antwerpen)
Herenhuis op de hoek van Lange Gasthuisstraat en Arenbergstraat, dat in kern opklimt tot de 16de en 17de eeuw, met reconstructiewerken uitgevoerd in 1716. In 1861 werd het hotel aangekocht door Emil Mayer en zijn echtgenote Henriëtte van den Bergh. Deze liet het hotel in 1902 renoveren door Joseph Hertogs.


Huis Wyckhuyse

Hendrik Consciencestraat 40 (Roeselare)
Neoclassicistisch woonhuis van 1873-1874. Parement van witte natuursteen aangebracht in 1913 samen met toevoeging van halve bouwlaag; gebruik van blauwe hardsteen onder meer voor plint, deuromlijsting en balkon.


Kasteel met park Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 1-5 (Edegem)
Classicistisch kasteel gelegen in sterk beboomd domein binnen nagenoeg rechthoekige omgrachting.


Kruis

Gasthuisstraat zonder nummer (Nijlen)
Smeedijzeren kruisbeeld op arduinen sokkel, door L. Van Boeckel opgericht in 1898.


Kunstenaarswoning van L. Van Boeckel

Florent Van Cauwenberghstraat zonder nummer (Lier)
Woning van Lodewijk Van Boeckel. Eenvoudige lijstgevel van één brede travee en drie bouwlagen onder plat dak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Maagdenhuis

Lange Gasthuisstraat 33 (Antwerpen)
School en tehuis voor vondelingen en arme weesmeisjes, gesticht door Jan Van der Meeren in 1552. Complex gebouw met kapel en binnenplaats in gotische, renaissance, en traditionele stijl, uit de tweede helft van de 16de en de eerste helft van de 17de eeuw. Restauratie door de architect Jean Jacques Winders in 1897 en volgende.


Omleidingskanaal van de Nete en de Wandeling

Anton Bergmannlaan, Antwerpsestraat, Baron Opsomerlaan, Frederik Peltzerstraat, Gaslei, Kanunnik Davidlaan, Sluislaan, Spuilei, Stadsvest, Van Boeckellaan (Lier)
De afleidingsvaart of het omleidingskanaal van de Nete werd in 1860 gegraven ten westen van Lier. De afleidingsvaart wordt afgezoomd door een bebost talud of een bomenrij en het jaagpad.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat 89 (Antwerpen)
Neogotische kruisbasiliek naar een ontwerp door de architect Léonard Blomme uit 1885, gebouwd in 1886-1891. Vrijstaand gebouw gelegen aan een voorplein in de kromming van de straat, volledig omringd door een ijzeren hek.


Toegangspoort van het begijnhof

Wezenstraat zonder nummer (Lier)
Bakstenen muur op zandstenen plint, geritmeerd door zandstenen muurbanden met centrale laat-barokke korfboogpoort en rechts nachtpoortje, beide onder leien lessenaarsdak aan achterzijde, gebouwd circa 1690.


Villa Te Nitterveld

Savooistraat 223 (Ronse)
Het landhuis Te Nitterveld is gelegen in de bosrijke omgeving van de Muziekberg te Ronse, aan het einde van de Savooistraat en de grens met de parochie Louise-Marie met dorpskern en parochiekerk te Maarkedal. De woning werd in 1899-1902 gebouwd in opdracht van C. Ameye, naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont.


Thema's

Ontwerper van

Kardinaal Mercierplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Boeckel [online] https://id.erfgoed.net/personen/4944 (Geraadpleegd op )