Persoon

Van Braekel, Alfons

ID
4959
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4959

Beschrijving

Alfons Van Braekel was als architect actief vanaf 1912 tot zijn overlijden in 1959. Hij ontwierp woonhuizen, meergezinswoningen en flatgebouwen. Van Braekel onderscheidde zich tijdens de vroege jaren 1920 zowel met ontwerpen beïnvloed door het baksteenexpressionisme van de Amsterdamse School, als door de Frans georiënteerde art deco. Tijdens de jaren 1930 laveerde zijn architectuur tussen een zakelijke art deco en een ingehouden modernisme. Als zijn belangrijkste realisatie uit het interbellum geldt het appartementsgebouw van de Etablissements Carlier uit 1935 op de hoek van de Meirbrug 2 en de Schoenmarkt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Apotheek en woning met garage Dit huis is genaamd de Noteboom

Markt 9A (Antwerpen)
Apotheek met woning in neotraditionele stijl, gebouwd in opdracht van Robert Nolf, naar een ontwerp door architect Alfons Van Braekel uit 1925.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Sint-Jansvliet 1-5 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Alfons Van Braekel uit 1933, en voltooid in 1934. Het complex maakte deel uit van een groter vastgoedproject dat het volledige bouwblok besloeg, en waarbij een pand uit 1889 grondig werd verbouwd en uitgebreid met een nieuwbouwvleugel.


Appartementsgebouw met winkels

Volhardingstraat 11 (Antwerpen)
Complex van winkels en appartementen op de hoek van de Alfred Coolsstraat en de Volhardingstraat uit 1935 naar ontwerp Alfons Van Braekel namens Victor-Joseph Cochez.


Architectenwoning Alfons Van Braekel

Generaal Van Merlenstraat 21, 21A (Antwerpen)
In 1927 ontwierp architect Alfons Van Braekel een eigen woning op Zurenborg, in een sobere art-decostijl.


Burgerhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 118 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco, gebouwd in opdracht van mevrouw G. Helsmoortel, naar een ontwerp van architect Alfons Van Braekel uit 1922. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel, telt vier bouwlagen onder een plat dak.


Eclectische lijstgevel

Berlarij 79-81 (Lier)
Eclectische lijstgevel met art-deco-elementen, waarvoor bouwaanvraag van 1921 naar ontwerp van A. Van Braekel. Ontworpen als enkelhuis met garagepoort rechts.


Eenheidsbebouwing in art-decostijl

Berkenlaan 57-61 (Antwerpen)
Geheel gevormd door twee meergezinswoningen en een burgerhuis, naar een ontwerp door de architecten Jacques De Weerdt en Alfons Van Braekel uit 1921. Opdrachtgever was Valentinus Locus-Dineur, afkomstig uit het Limburgse Beringen.


Eenheidsbebouwing van vier woon- en winkelpanden

Kasteelpleinstraat 69-75 (Antwerpen)
Monumentaal ensemble van vier eclectische woon- en winkelpanden gebouwd rond 1883 op initiatief van J. Van Nuland.


Etablissements Carlier

Meirbrug 2, Schoenmarkt 22, Wiegstraat 4 (Antwerpen)
Complex van appartementen en handelszaak in art-decostijl en modernisme, met een vleugel in de Wiegstraat, naar een ontwerp door de architect Alfons Van Braekel uit 1935.


Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk. Het park dat onmiddellijk aansluit op de gebouwen is een zeldzame getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat.


Meergezinswoning Lestienne

Camille Huysmanslaan 32 (Antwerpen)
Voorname meergezinswoning in art-decostijl, opgericht in 1933-1934 als eigen woning voor de weduwe J. Lestienne naar een ontwerp van architect Alfons van Braekel uit 1933. Het gebouw is opgetrokken op een perceel voor gesloten bebouwing dat in mei 1933 van de stad Antwerpen werd aangekocht en is één van de vroege realisaties in de Tentoonstellingswijk.


Meergezinswoningen in art-decostijl

Kruishofstraat 219-221 (Antwerpen)
Geheel van twee meergezinswoningen in art-decostijl, in 1922 kort na elkaar ontworpen door architect Alfons Van Braekel, en gelijktijdig opgetrokken respectievelijk in opdracht van E. de Nève en L. Jensen.


Modernistisch flatgebouw

Granaatstraat 23 (Antwerpen)
Flatgebouw van vier bouwlagen in nieuwe zakelijkheid, van 1937, naar ontwerp van Alfons Van Braekel.


Woning Naveau-Aldernaght

Venneborglaan 62 (Antwerpen)
Woning met kunstenaarsatelier in art deco, decoratieve aanpak van metselwerk en pittoresk spel met erkers en terugspringende deurtravee, in 1933 ontworpen door Alfons Van Braekel.


Thema's

Ontwerper van

Joos Robijnslei

Venneborglaan

Vinkenhofstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Braekel [online], https://id.erfgoed.net/personen/4959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.