Persoon

Bressers, Léon

ID
497
URI
https://id.erfgoed.net/personen/497

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Markt 1 (Deinze)
Parochiekerk, gebouwd in de loop van de 14de eeuw in Scheldegotiek. Vlak bij de Leie, op de linker buitenbochtoever ingeplante geoosterde kerk met westgevel uitziend op de Markt. De plattegrond toont een basilicale aanleg met kruisingstoren op vierkante aanzet, schip eindigend op twee achtzijdige geveltorentjes en twee zijbeuken van vijf traveeën, niet-uitspringende transepten van één travee met rechte sluiting en koor van drie rechte travee en vijfzijdige sluiting. Uitwendig volledig opgetrokken uit Doornikse steen in groot regelmatig verband met verwerking van breuksteen in onregelmatig verband en sporadisch verwerking van Ledesteen.


Herenhuis

Land van Waaslaan 163, 163A-B (Gent)
Dit herenhuis werd in 1924 in beaux-artsstijl ontworpen door architect Léon Bressers, vader van de bekende architect Adrien Bressers. De herenwoning telt drie brede traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een pannen asymmetrisch zadeldak.


Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


Kasteel Altena met kapel en park

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.


Mère Jeanne-Instituut

Tabakvest 112 (Antwerpen)
Klooster, tehuis en school van de Zusters Dienstmaagden van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Complex met hoofdgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1893. Renovatie tot wooncomplex door het architectenbureau Stramien in 2006-2008.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


Parochiekerk Sint-Ambrosius

Verheydenstraat (Dilbeek)
Georiënteerde gotische parochiekerk gelegen in het dorpscentrum van Dilbeek in oorsprong omgeven door een ommuurd ovaal kerkhof.


Parochiekerk Sint-Arnoldus

Westdorp 1 (Anzegem)
Georiënteerd bedehuis in kern teruggaand tot de 13de eeuw, maar het huidig neogotisch uitzicht wordt bepaald door de ingrijpende verbouwingswerken op het einde van de 19de eeuw. Heden is de kerk gelegen te midden van een plein met parking, ontstaan nadat het kerkhof in 1961 verdween. Resten van de ommuring ten oosten.


Parochiekerk Sint-Vincentius

Kerkplein (Eeklo)
Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.

Uitvoerder van

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Muur- en zuilschilderingen uit de 15de eeuw en het eerste kwart van de 16de eeuw. De schilderingen werden ontdekt tijdens de ontpleistering van het kerkinterieur in 1907-1910.

Opdrachtgever van

Modernistisch burgerhuis

Jakob Heremansstraat 23 (Gent)
Dit ruime burgerhuis in modernistische stijl werd in 1935 ontworpen door architect Adrien Bressers. De opdrachtgever was volgens het bouwdossier Léon Bressers. Het gaat hier om de kunst- en decoratieschilder Léon Bressers, vader van de architect. Het pand werd in 1935 echter kadastraal geregistreerd op naam Jozef Bressers, een jongere broer van de architect. Adrien Bressers maakte ook het ontwerp voor de haast identieke, naastgelegen, woning op nummer 21 voor het echtpaar Fernand Van Oudenhove-Bressers, zijn schoonbroer en zus.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bressers [online], https://id.erfgoed.net/personen/497 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.