Persoon

Bressers, Léon

ID
497
URI
https://id.erfgoed.net/personen/497

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Deinze)
Vlak bij de Leie, op de linker buitenbochtoever ingeplante geoosterde kerk met westgevel uitziend op de Markt en aanvankelijk met omringend ommuurd kerkhof.


Herenhuis

Land van Waaslaan 163 (Gent)
Dit herenhuis werd in 1924 in beaux-artsstijl ontworpen in opdracht van Frans Van Beneden, wisselagent van beroep, en wonend in Sint-Amandsberg in de Schoolstraat 43.


Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


Kasteel Altena met kapel

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen.


Mère Jeanne-Instituut

Tabakvest 112 (Antwerpen)
Klooster, tehuis en school van de Zusters Dienstmaagden van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Complex met hoofdgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1893. Renovatie tot wooncomplex door het architectenbureau Stramien in 2006-2008.


Parochiekerk Sint-Ambrosius

Verheydenstraat zonder nummer (Dilbeek)
Georiënteerde gotische parochiekerk gelegen in het dorpscentrum van Dilbeek in oorsprong omgeven door een ommuurd ovaal kerkhof.


Parochiekerk Sint-Arnoldus

Westdorp 1 (Anzegem)
Georiënteerd bedehuis in kern teruggaand tot de 13de eeuw, maar het huidig neogotisch uitzicht wordt bepaald door de ingrijpende verbouwingswerken op het einde van de 19de eeuw. Heden is de kerk gelegen te midden van een plein met parking, ontstaan nadat het kerkhof in 1961 verdween. Resten van de ommuring ten oosten.

Uitvoerder van

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Muur- en zuilschilderingen uit de 15de eeuw en het eerste kwart van de 16de eeuw. De schilderingen werden ontdekt tijdens de ontpleistering van het kerkinterieur in 1907-1910.

Opdrachtgever van

Modernistisch burgerhuis

Jakob Heremansstraat 23 (Gent)
Dit ruime burgerhuis in modernistische stijl werd in 1935 ontworpen door architect Adrien Bressers. De opdrachtgever was volgens het bouwdossier Léon Bressers. Het gaat hier om de kunst- en decoratieschilder Léon Bressers, vader van de architect. Het pand werd in 1935 echter kadastraal geregistreerd op naam Jozef Bressers, een jongere broer van de architect. Adrien Bressers maakte ook het ontwerp voor de haast identieke, naastgelegen, woning op nummer 21 voor het echtpaar Fernand Van Oudenhove-Bressers, zijn schoonbroer en zus.