Persoon

Van Cleven, Frans

ID
4982
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4982

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-deco-burgerhuis

Stationsstraat 113 (Oudenburg)
Stationsstraat nr. 113. Art-decoburgerhuis n.o.v. Fr. Van Cleven, bouwkundige (gesigneerd in plint) van jaren 1930. Verzorgd materiaalgebruik (meerkleurig siermetselwerk, bepleistering, faiencetegels) en originele ijzeren vensters en deur.


Burgerhuis

Koningin Elisabethlaan 46 (Brugge)
Art-decogetint enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect F. Van Cleven (Brugge). Arduinen lijstgevel, getypeerd door in- en uitspringende geometrische vlakken.


Burgerhuis met garage ontworpen door Frans Van Cleven

Gulden-Peerdenstraat 127 (Brugge)
Sobere roodbakstenen gevel met gecementeerde en deels uitkragende, witbeschilderde punttop van drie traveeën breed.


Burgerhuis met garage ontworpen door Frans Van Cleven

Gulden-Peerdenstraat 131 (Brugge)
Bruinbakstenen lijstgevel centraal doorbroken door een gecementeerde en witbeschilderde tuitgevel, aansluitend bij de penanten. Bewaard schrijnwerk, deur met fraai smeedwerk in art deco, vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.


Burgerhuis van 1935

Maalse Steenweg 101 (Brugge)
Burgerhuis van 1935 ontworpen door architect Frans Van Cleven. Brede, symmetrisch uitgewerkte, bakstenen gevel met centrale oplopende erker en gevelbreed dakvenster op cordon.


Café De Spar

Maalse Steenweg 375 (Brugge)
Café gebouwd in 1935 naar een ontwerp van architect Frans Van Cleven. Modernistische architectuur, opgetrokken in opvallende oranje baksteen, gecombineerd met bepleisterde bovenbouw.


Domein Hofstade (BLOSO)

Tervuursesteenweg zonder nummer, zonder nummer (Zemst)
In 1932 werd 11 hectare terrein afgebakend rond de kleine waterplas met het oog op de bouw en exploitatie van een recreatiepark.


Modernistisch burgerhuis

Ettelgemsestraat 12 (Oudenburg)
Ettelgemsestraat nr. 12. Interbellum burgerhuis in Internationale Stijl n.o.v. F. Van Cleven (gesigneerd in plint). Een van de weinige huizen met deze vooruitstrevende vormgeving in Oudenburg; gaaf bewaard.


Pastorie en gemeentehuis van Sijsele

Dorpsstraat 120-122 (Damme)
Voormalige pastorie en gemeentehuis van Sijsele, waarin thans het politiekantoor en enkele administratieve gemeentelijke diensten zijn ondergebracht, met name Jeugd, Volksontwikkeling en Bevolking. In 1938 gebouwd naar ontwerp van architect Frans Van Cleven (Brugge), in de voortuin van de 18de-eeuwse pastorie die meer achterin gelegen was in een groot ommuurd domein ten westen van de Sint-Martinuskerk; de oude pastorie wordt afgebroken. In 1974 wordt het gemeentehuis (oost) uitgebreid met een uitbouw achteraan.


Samenstel van stadswoningen

Damse Vaart-Zuid 51-52, 53 (Brugge)
Samenstel van drie woonhuizen van 1933 ontworpen door architect Frans Van Cleven (Sijsele).


Sint-Janshospitaal

Burgstraat 2-4, Kerkstraat 33 (Damme)
13de-eeuws hospitaal opgetrokken in vroeggotische stijl, in de loop van de 15de tot de 20ste eeuw uitgebreid met diverse bijgebouwen. Is één van de zeldzaam bewaarde vroege voorbeelden van burgerlijke architectuur in Vlaanderen.


Stadswoning van 1940

Moerkerkse Steenweg 387 (Brugge)
Woonhuis van 1940 ontworpen door architect Frans Van Cleven. Merkwaardige bruinbakstenen gevel, afgewerkt met driehoekig fronton.


Villa Wildzang

't Motje 3 (Roeselare)
Villa in meer vooruitstrevende stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1938 naar ontwerp van F. Van Cleven (Brugge). Verschillende verbouwingen van F. Van Cleven (1949, 1951, 1958) en L. Berkein uit Roeselare van 1965. Rechthoekige volumes van twee bouwlagen van bruine baksteen oorspronkelijk onder platte daken; in 1958 vervangen door een schilddak (Vlaamse pannen) naar ontwerp van F. Van Cleven.


Thema's

Ontwerper van

Boterstraat

Calvariebergstraat

Coupure

Gouden-Handstraat

Zilverstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Cleven [online] https://id.erfgoed.net/personen/4982 (Geraadpleegd op )