Alfons Van Coillie studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven in Leuven en behaalde in 1907 het diploma van burgerlijk ingenieur-architect. Vanaf 1910 was Van Coillie tewerkgesteld in Roeselare en na de Eerste Wereldoorlog was hij er mede verantwoordelijk voor de heropbouw van de stad. Hij was eveneens oprichter en beheerder van enkele sociale bouw- en leenmaatschappijen, zoals "Het Roeselaars Werkmanshuis", "De Meiboom", "De Mandel" en "Eigen Erf".
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Spanjestraat 102-106 (Roeselare)
Arbeiderswoningen en voorheen een herberg volgens repeterend schema van twee traveeën op de begane grond en twee bouwlagen naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1913.
Noordstraat 38 (Roeselare)
Breedhuis van drie bouwlagen op arduinen plint en onder leien mansardedak.
Ooststraat 17 (Roeselare)
Bankgebouw Crédit Anversois van 1924 naar ontwerp van Goethals. Diephuis met neobarok getinte klokgevel met twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Behouden opstand en detaillering op de bovenverdieping.
Ardooisesteenweg 120 (Roeselare)
Ommuurd complex van de vlas- en juteweverij Dumont-Wyckhuyse, sinds 1865 gevestigd aan de Ardooisesteenweg en gestadig uitgebreid binnen het bouwblok Koorns- en Bruanestraat en de Mandellaan. Ten noorden, aan de overkant van de Ardooisesteenweg, heden niet meer gebruikt waterbassin. De fabriek is zowel in de Eerste Wereldoorlog als in de Tweede Wereldoorlog door brandbommen sterk beschadigd.
de Carninstraat 21, 25-27 (Staden)
Voormalige Brasserie Centrale, gebouwd omstreeks 1922-1925 naar ontwerp van architect A. Van Coillie (Roeselare), een gezamenlijk initiatief van de eigenaars van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde brouwerijen van Staden en Zarren. Het rechtergedeelte van het brouwerijgebouw en de voormalige woning van de huisbewaarders, beide gebouwd in 1925, zijn bewaard.
Mandellaan 170 (Roeselare)
Gebouwen van twee bouwlagen gegroepeerd rond een speelplaats die ook toegankelijk is via de parallelle Fabrieksstraat. Noordvleugel met oorspronkelijke klasgebouwen van één bouwlaag van 1924 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare); in 1937 en 1945 gradueel verhoogd tot twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
Rumbeeksesteenweg 338 (Roeselare)
19de-eeuws burgerhuis, in 1926 aangepast naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) zie omlijstingen, borstwering en benedenvensters met schuiframen.
Noordstraat 16 (Roeselare)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak opengewerkt met dakvenster onder uitstekend leien lessenaarsdakje. Geknikte puntgevel uit 1922 naar ontwerp van Alfons Van Coillie.
Ooststraat 44 (Roeselare)
Voormalig woonhuis uit begin 20ste eeuw, gebouwd in opdracht van bouwheer Vanden Berghe-Loontjes, zie initialen "V.L." in boogveld van de tuitgevel ter hoogte van het deurrisaliet. Hoekhuis van drie traveeën + drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Lijstgevel met witte sierbakstenen bekleding, decoratief verlevendigd met arduinen en witte natuurstenen elementen.
Spinnersstraat 22 (Roeselare)
Halfvrijstaande woning begonnen naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1935 (funderingen), waarna, naar verluidt, nieuw ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1936. Omgevende tuin naar ontwerp van André Rousseau -nog grosso modo als verlengstuk van architecturale vormgeving; hek en buisleunigen tussen uitgebouwde plint van woning en gecementeerde muur met pijler.
Diksmuidestraat 14 (Staden)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, oorspronkelijk notariswoning. Uitgebrand in 1917-1918 (zie prentbriefkaart); in 1920 (jaarsteen op het wederopbouwplan), herstelling naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare). Groot neoclassicistisch dubbelhuis met omringende, beboomde tuin. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerde schilddaken.
Sint-Amandsstraat 47-49 (Roeselare)
Heropgebouwd burgerhuis van 1926, in regionalistische stijl met art-deco-invloed naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), ouder achtergebouw met magazijn.
Hugo Verrieststraat 78 (Roeselare)
Huis naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), van 1932; twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
Sint-Hubrechtsstraat 23 (Roeselare)
Enkelhuis in regionalistische stijl van 1926 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare); drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
Sint-Alfonsusstraat 25 (Roeselare)
Diephuis van twee en een halve bouwlaag en drie traveeën onder schilddak (pannen). De neoclassicistische gevel werd in 1920 door Alfons Van Coillie (Roeselare) verrijkt met enige art-deco-elementen.
Sint-Hubrechtsstraat 19 (Roeselare)
Dubbelhuis met poorttravee van 1930 naar ontwerp van Alfons Van Coillie; zeven traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
Grote Markt 5 (Roeselare)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), 1923. Combinatie van lijst- en geknikte topgevel afgezet met natuursteen onder decoratieve bekroning.
Grote Markt 6 (Roeselare)
Diephuis met tuitgevel ontworpen door Alfons Van Coillie (Roeselare), 1921. Winkelhuis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
Grote Markt 10 (Roeselare)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak; heropgebouwde topgevel naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1921. Afgeronde gevel met drie treden. Parement van witte geglazuurde bakstenen, verfraaid met groene geglazuurde stenen. Gebruik van hardsteen. Winkelpui.
Iepersestraat 183 (Roeselare)
Vrijstaande woning met beboomde voortuin van 1937 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). Blokvormig volume van twee bouwlagen onder plat dak.
Kokelaarstraat 13 (Roeselare)
Breedhuis van 1932 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare); twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (mechanische pannen) voorzien van een dakvenster met geknikte puntgevel.
O.-L.-Vrouwemarkt 20 (Roeselare)
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met aansluitende garage, naar ontwerp van Alfons Van Coillie, van 1927. Gele baksteenbouw verlevendigd door middel van arduin. Venstertravee met driezijdige erker bekroond met leien dak en dakvenster met tuitgevel verlicht door middel van achthoekige oculus.
O.-L.-Vrouwestraat 9 (Roeselare)
Huis van 1924 naar ontwerp van Alfons Van Coillie; drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevel van gele baksteen met plint, banden en andere elementen van arduin. Benadrukte linker venstertravee met driezijdig uitspringende erker en gekoppeld dakvenster in tuitgeveltje.
Rijselstraat 11-13 (Roeselare)
Halfvrijstaande woning met aansluitende garage naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1932, met geometrische art-deco-elementen.
Rumbeeksesteenweg 451-453 (Roeselare)
Nummer 451. Deels vrijstaand burgerhuis met links toegangshek tussen bakstenen pijlers. In oorsprong eclectisch enkelhuis met neo-renaissance-elementen, met jaartal 1907, zie cartouche boven deur; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; rechts, latere aanbouw van één travee. Gewijzigd en uitgebreid met woonhuis, nummer 453, in 1926, naar ontwerp van Alfons Van Coillie. Art-decogetint enkelhuis van twee en drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak.
Langebrugstraat 74-76 (Roeselare)
Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van drie bouwlagen en samen drie traveeën onder plat dak naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), 1934.
Meensesteenweg 150-152 (Roeselare)
Twee halfvrijstaande moderngetinte woningen in spiegelbeeldschema in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij Het Rousselaarsch Werkmanshuis naar ontwerp van Alfons Van Coillie en Joseph De Bruycker van 1928. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak; overkragende houten kroonlijst; rode baksteen op beraapte plint. Ingangspartij met verspringende dagkanten waarboven luifel, bij nummer 150 originele vleugeldeur met glas in lood.
Albrecht Rodenbachstraat 14-16, 50, Kattenstraat 2-4, 7 (Roeselare)
Zogenaamde Burgerschool van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, sinds 1818 alhier gevestigd. Neogotisch getint kloostergebouw van 1883; dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met twee houten dakkapellen voorzien van uitkragend dakstoeltje. Achterliggende kapel van 1921 naar ontwerp van aannemer Coussée; roodbruine baksteenbouw onder leien zadeldak met spitse klokkentoren en dakkapelletjes. Basisschool van 1956. Aanleunende vleugel met secundaire afdeling in de Kattenstraat van 1930 naar ontwerp van A. Van Coillie. Verder schoolgebouwen ondergebracht in de voormalige jutespinnerij La jutoise Roularienne, met inkom tussen twee massief aandoende rode bakstenen volumes van drie bouwlagen van na de Tweede Wereldoorlog.
Stationsdreef 182 (Roeselare)
Vrijstaand dubbelhuis met late neoclassicistische inslag naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1932 in opdracht van A. Jacob, eigenaar van de handschoenenfabriek Jacob-Degrève die zich naast zijn woning bevond; heden kledingszaak. Aan de straatzijde decoratief uitgewerkt ijzeren hek.
Stationsdreef 122 (Roeselare)
Eclectische villa met neo-Vlaamse-renaissance inslag zogenaamd "Regina Coeli" (zie cartouche in boogvelden) van 1902 (zie cartouches). Eigen woonhuis van architect Jules Soete (Roeselare), later bewoond door weversfamilie Pardou; in 1923 wederopbouw naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). Gerestaureerd in 1980 en uitgebreid in 1983.
Jozef De Meesterstraat 23-27, 31-35 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing, rijhuizen met winkel in het hoekpand, naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1927 in opdracht van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel".
Ardooisesteenweg 66, 70-72 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing met drie rijhuizen in spiegelbeeldschema, van 1920 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
Weststraat 33 (Oudenburg)
Voormalige "Gemeente- en Bewaar-School" van 1880-1881 naar ontwerp van René Buyck (Brugge). In gebruik tot 1930: bouw nieuwe school in Hoogstraat en afbraak van linker poortgebouw voor nieuwe post. Tegelijkertijd wordt de gevel van het gebouw ook aangepast naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) en J. Deboutte (Elsene).
Marktplaats 1 (Hooglede)
Neoclassicistisch gemeentehuis en tot 1969 ook vredegerecht naar ontwerp van J. Vanden Broucke van 1866.
Marktplaats 2 (Staden)
Gemeentehuis naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), jaarsteen "1923", ter vervanging van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste gemeentehuis iets verderop aan de Statiestraat. Ingewerkt wapenschild van de gemeente Staden (Statiestraat). Hoekpand van brede linker travee als risaliet oplopend in tuitgevel + twee traveeën + afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de Ieperstraat, mechanische pannen), achthoekige dakruiter (leien).
Beverenstraat 18 (Lichtervelde)
Gemeentelijke school, waarvan de basisschool van 1928 naar ontwerp van Alfons Van Coillie resteert; in 1937 uitgebreid met twee klassen. Volume van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, uitgewerkt als een gediversifieerde geeloranje baksteenbouw, verlevendigd met cementering.
Schoolstraat 9 (Hooglede)
Aan de Schoolstraat, schoolgebouw met zes klassenlokalen naar ontwerp van A. Van Coillie van 1921 in kader van wederopbouw, de oude vleugel aan de Hogestraat wordt dan ingericht als overdekte speelplaats met ruimte voor medisch onderzoek en bureel voor bestuurder. Aan de kleine Stadenstraat in 1979 nieuwbouw.
Hendrik Consciencestraat 71-73 (Roeselare)
Herberg naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1924. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
Kloosterstraat 4 (Roeselare)
Hoekhuis van 1914, naar ontwerp van architect Alfons Van Coillie. Vrijstaande woning met achterliggende tuin, aan de straat afgezet door bakstenen muur met rondboogfries; ijzeren toegangshek. Op de cottage-architectuur geïnspireerd dubbelhuis, zie pseudovakwerk, puntgevels en bow window op de begane grond.
Sint-Hubrechtsstraat 14, Steenhouwersstraat 22, 26 (Roeselare)
Hoekpand van zes bouwlagen met op de begane grond "Beenhouwerij Defever-De Groote" en hotel/spijshuis "De Bonten Os" (zie opschriften). Oorspronkelijk drie bouwlagen van 1920 (zie opschrift). Bewaarde plannen van 1946, naar ontwerp van Alfons Van Coillie, om het gebouw op vijf bouwlagen te brengen.
Zuidstraat 40 (Roeselare)
Sterk horizontaal geaccentueerde lijstgevel door verschillend materiaalgebruik.
Ardooisesteenweg 76-80 (Roeselare)
Hoekpand van 1923 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare); zes traveeën + één afgeschuinde hoektravee + vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen, afgewolfde bedaking.
Sint-Michielsstraat 23 (Roeselare)
Woonhuis met gevel van 1925 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
Groenestraat 426 (Roeselare)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode baksteen gegroepeerd rond een begraasd erf en toegangsweg die rechts van het woonhuis loopt. Ten noordwesten van het geheel, laag gebouwtje onder dubbel zaagdak bedekt met eternietplaten en schoorsteen. Ten zuiden van het erf, boerenburgerhuis van 1924 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
Oude Stadenstraat 11 (Roeselare)
Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begraasd erf, toegankelijk via een begrinte toegangsweg met ijzeren poort, over de Duivelsbeek. Gegoten stoep voor het woonhuis, kasseien voor de stalvleugel. Ten zuiden van het woonhuis, bakhuis en tabaksast.
Stationsplein 7 (Roeselare)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met twee dakkapellen onder leien schilddak. Verbouwd naar ontwerp van Alfons Van Coillie in 1920.
Stationsdreef 211-213 (Roeselare)
Voormalige juteweverij Pardou-Duthoo als nieuwe vestiging van het bedrijf in de Rondekomstraat/ Landbouwstraat; spinnerij van 1928 en weverij van 1938. Bedrijvigheden gestopt in 1976, gebouwen heden ingenomen door een verffabriek.
Nijverheidsstraat 11 (Roeselare)
Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo naar ontwerp van Alfons Van Coillie, 1920. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. L-vormig grondplan, voorste blok onder pannen zadeldak, achterblok voorzien van plat dak. Lijstgevel met parement van gediversifieerde geel-oranje baksteen verlevendigd door middel van witte natuursteen op arduinen bossage plint. Middenrisaliet met deur in rondboogomlijsting waarboven een omlijste nis met een beeldje van Heilige Vincentius à Paulo.
Acaciastraat 10-20, 21-39, Berkenstraat 2-8, 9-24, 26-32, Collievijverpark 39A, 38A, Dennenstraat 1-35, Eikstraat 11-42, 43-57, Happestraat 1-28, Kastanjestraat 1-28, 29-31, 1A-B, Kleine Weg 2-12, Meidoornstraat 1-11, Sint-Jozefsstraat 101-131, 138-176, Sparstraat 1-52, 54-64 (Roeselare)
Volkswijk met 300-tal gezinswoningen en enkele bejaardenwoningen, opgetrokken tussen 1953 en 1956 in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel naar ontwerp van Roeselaarse architecten zoals Firmin Deschrijver(-Ryckebosch), Jules Van Peteghem, Ernest Apers, Emiel en Jos Delie en Adriaan Decan.
Sint-Alfonsusstraat 13 (Roeselare)
Neoclassicistisch dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak.
Zuidkaai 25 (Izegem)
Industriële site van de N.V. Oliefabrieken Vandemoortele, die hier in 1922 een nieuwe oliefabriek met bijgebouwen oprichtte naar ontwerp van Walter Vercoutere. Vermeldenswaardig is de olieslagerij van 1922, opgevat als een baksteenbouw getypeerd door de tijdsgebonden industriële bouwstijl. Geaccentueerde hoofdtravee onder gebogen fronton, geflankeerd door doorgetrokken pilasters met dekplaat, casementen van geglazuurde tegels met bedrijfsnaam Van De Moortele.
O.-L.-Vrouwemarkt 7 (Roeselare)
Onderpastorie van Onze-Lieve-Vrouweparochie, 1930, naar ontwerp van Alfons Van Coillie. Arduinen plint en voorts gediversifieerde geel-oranje baksteenbouw, verfraaid met simili-steen, onder pannen zadeldak. Brede vensternis links versmallend ter hoogte van de borstwering waarin nis met Mariabeeld.
Ieperstraat 103 (Staden)
Onderwijzerswoning in 1921-1923 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
's Gravenstraat 14 (Roeselare)
Noodkerk ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1931. Halfvrijstaand diepgericht gebouw van één bouwlaag met puntgevel (in plaats van convexe spitsboog van bouwaanvraag) van één travee, zijgevel van acht traveeën met aangebouwde woning.
Hippoliet Spilleboutdreef 13 (Roeselare)
Georiënteerde zaalkerk met vierkante westtoren. Bedehuis met art-deco-inslag en gestileerde "traditionele elementen" met interessante ruimtewerking naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Georiënteerde neogotische kerk van 1865, opgericht onder meer naar aanleiding van de bevolkingsexplosie in de tweede helft van de 19de eeuw.
Marktplaats 2 (Hooglede)
Hoger gelegen georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type, te midden van een terrassenaanleg met omlopend bakstenen druippad. Ten noorden van de kerk een parking en ten zuiden een parkje met Japanse Kerselaar.
Markt (Oostrozebeke)
Georiënteerde driebeukige kerk met basilicale opstand, ontworpen door architect Alfons Van Coillie.
Dorpsplein 1 (Staden)
Pastorie gelegen schuin tegenover de kerk, in zijn huidige vorm uit de jaren 1920, doch met kern uit de 18de eeuw en begin 20ste eeuw.
's Gravenstraat 20 (Roeselare)
Pastorie naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1932. Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, oorspronkelijk halfvrijstaand.
Sint-Hubrechtsstraat 35 (Roeselare)
Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van 1931 in een historiserende eclectische stijl naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
O.-L.-Vrouwemarkt (Roeselare)
Voormalige patronaatszaal van 1901, heropgebouwd in 1920. Negen traveeën in 1928 uitgebreid met drie traveeën door A. Van Coillie. Toegangsweg verfraaid met kruisweg in bas-reliëf van witte natuursteen.
Weststraat 31 (Oudenburg)
Voormalig postgebouw van 1929-1932, op plaats van poortgebouw van de vroegere school. Zelfde architecten als school van 1930 in Hoogstraat: Alfons Van Coillie (Roeselare) en J. Deboutte (Elsene). Recent postgebouw aan overkant van de straat.
Noordstraat 91, 95-105 (Roeselare)
Homogene gevelrij van winkelhuizen en brouwerij van 1923-24 naar ontwerp van Alfons Van Coillie en in opdracht van de familie Mahieu-Tack, eigenaars van brouwerij De Ooievaar; twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Lijstgevels, onderbroken door puntgevels, uitgewerkt in baksteenbouw, verlevendigd met gebruik van arduin en siermetselwerk.
Slijperstraat 10 (Staden)
Rustoord Heilige Familie van het O.C.M.W. Staden, omringende tuin. Complex van 1933 naar ontwerp van architect Alfons Van Coillie (Roeselare) in de lijn van de nieuwe zakelijkheid.
Groenestraat 181-193 (Roeselare)
Samenstel van breedhuizen met voortuintje van 1926 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare); twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
Hogestraat 170 (Hooglede)
Voormalig ouderlingengesticht, school en weeshuis, heden Sint-Jozef-Rustoord. In 1815: oprichting van armen- en spinschool aan de straatzijde. In 1830: bouw van ouderlingentehuis. In 1834: stichting van een klooster van de zuster maricolen uit Brugge.
Fabrieksstraat 36 (Roeselare)
Zaalkerk op rechthoekige plattegrond met schip van zes traveeën en rechthoekig oostkoor van drie traveeën. Bedehuis van 1937 naar ontwerp van Alfons Van Coillie.
Sint-Katarinastraat (Brugge)
Kruiskerk in traditionalistische stijl, ontworpen in 1913 door architect Alfons Van Coillie (Roeselare), maar pas gerealiseerd in 1933-1934.
Beversesteenweg 80-86, 140-158, Eksaardestraat 1-76, 78-94, Hammestraat 1-101, Herentalslaan 1-40, 41-49, Mandeldreef 1-82, 84, Mandellaan 50-140, Meulebekestraat 2-6, 7-52, Munitieplein, Munitiestraat 2-4, 5-20, 21-31, Toekomststraat 1-5, 6-23, 25-31 (Roeselare)
Arbeiderswijk met ruim 300 woningen waaronder enkele rijkswachterswoningen, gebouwd tijdens het interbellum door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel naar ontwerp van de Roeselaarse architecten Ernest Apers, Albert Callebert, René Doom, Valère Duyvewaardt, Franz Seroen en Alfons Van Coillie.
Spanjestraat 235-239, 245 (Roeselare)
Rijhuizen van gele, oranje rode of bruine baksteen verfraaid met gele of rode baksteen onder zadeldak, oorspronkelijk als stilistisch samenstel gebouwd tegenover het slachthuis van 1913.
O.-L.-Vrouwemarkt 16-18 (Roeselare)
Huizen van 1932, naar ontwerp van van Alfons Van Coillie; drie traveeën en twee bouwlagen, in spiegelbeeldschema, onder zadeldak. Meest stijlgebonden zijn de deuren met bovenlicht gevat in rondbogige omlijsting bekroond met gebogen kroonlijst en de gestileerde sluitsteen van de steekboogvensters.
Brugsesteenweg 90 (Roeselare)
Stedelijk Ziekenhuis (O.C.M.W.) op een terrein gevat tussen de Brugsesteenweg ten westen, de Gasthuisstraat ten zuiden begrensd door het Kleine Bassin en de Ronde Kom, de Handelsstraat ten oosten en de Drafstraat ten noorden. Middenin, het eigenlijke ziekenhuis, op de hoek Brugsesteenweg/Gasthuisstraat de voormalige schuur; aan de Gasthuisstraat ter hoogte van de Ronde Kom de materniteit, aan de Handelsstraat de aalmoezenierswoning en het Rustoord "Huize Ten Hove", op de hoek Brugsesteenweg/Drafstraat Home "Ter Dreve". Aangelegde tuin tussen schuur en ziekenhuis.
Lindenstraat 1-28, 30-50, Meiboomlaan 2-64, Notelaarstraat 1-26, 27-29, Olmenstraat 1-28, 30, Sint-Jozefsstraat 35-49, 50-99, 100-136, Westlaan 1-73, Wilgenstraat 71-111, 111B (Roeselare)
Tuinwijk met 140 arbeiderswoningen tot stand gekomen tussen 1922-1924 door maatschappij "De Meiboom" (voorheen "Rousselaarsche Naamloze Maatschappij voor het bouwen van Werkmanswoningen").
Hoogleedsesteenweg 211 (Roeselare)
Vrijstaande villa in cottagestijl van 1931 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
Arme-Klarenstraat 40 (Roeselare)
Vrije Middelbare School. L-vormig gebouwencomplex van 1935 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). Gele baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak op L-vormige plattegrond. Het torenvormige volume onder tentdak en opgewerkt met glaspartij in T-vorm verbindt de vleugel van de Arme Klarenstraat met die van de Blekerijstraat.
Meensesteenweg 646 (Roeselare)
Wederopbouwhoeve van 1920 en naar ontwerp van Alfons Van Coilllie, mogelijk met behoud van oudere delen zie westelijke stalvleugel onder schilddak en delen van het boerenhuis. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Lage bestanddelen, gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en deels gebetonneerd erf.
Marktplaats 5 (Hooglede)
Heropgebouwde pastorie naar ontwerp van A. Van Coillie, uitgevoerd in de jaren 1921-24, voortuintje afgesloten door smeedijzeren, art-nouveaugetint hek.
Bollenstraat 21A-C (Roeselare)
Vroegere lijnwaadweverij van de Naamloze Maatschappij Flipts en Dobbels, naar ontwerp van Albert Callebert van 1910: heropbouw en uitbreiding van de bakstenen gebouwen tijdens het interbellum. Kabelgang van één travee en twee bouwlagen onder plat dak, verhoogd omstreeks 1931 naar ontwerp van P. Van Moerkerke bij het aansluitende magazijn van vijf op twee traveeën van drie bouwlagen onder plat dak. Opslagplaatsen aan de straatzijde.
Grote Markt 12 (Roeselare)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens bouwaanvraag gedateerd 1920, mogelijk van de hand van Alfons Van Coillie (Roeselare), wijziging van bouwaanvraag van 1919. Lijstgevel met centraal dakvenster van rode baksteen verfraaid met witte natuursteen.
Grote Markt 7 (Roeselare)
Winkelhuis met nieuwe gevel en verbouwing naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1924, in hetzelfde jaar uitgevoerd (zie consoles). Diephuis met puntgevel van drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Gele baksteenbouw verlevendigd door middel van arduin en witte natuursteen. Een brede steekboog omvat een vernieuwde winkelpui.
Noordstraat 6 (Roeselare)
Winkelhuis met cartouches waarin jaartal 1895 en zon- en maanmotieven naar ontwerp van H. Denys. Neo-Vlaamserenaissance-compositie met rijkelijk gebruik van typische elementen als de geblokte boogomlijsting van de pui, ordonnerende lijsten en fialen met overhoeks top- en bolmotief, ingeschreven drieledig stenen kruiskozijn en flankerende cartouches.
Noordstraat 156 (Roeselare)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen mansardedak van 1922 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).
Ooststraat 56 (Roeselare)
Winkelhuis met halsgevel onder plat dak van 1921, naar ontwerp van Alfons Van Coillie. Drie bouwlagen, diversificatie van gele en rode baksteen, witte natuursteen. Licht vooruitspringende vensterpartij met drielicht onder bekronend balkon. Winkelpui, waarvan de vorm van de omlijsting bewaard is, gebouwd in 1947 na verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van Adriaan Decan.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Coillie [online], https://id.erfgoed.net/personen/4986 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.