Persoon

Van de Cappelle, Jan Baptiste

ID
5015
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5015

Beschrijving

Vader van de architect-aannemer Jean Baptiste Van de Cappelle junior.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Kouter 114 (Gent)
Het enige overblijfsel van de huizenrij als een geheel ontworpen in 1828 door architect J.B. Van de Cappelle aan de westzijde van de Kouter en in de jaren 1960 vervangen door flats. Het resterend huis maakte deel uit van het oorspronkelijke middenrisaliet.


Burgerhuizen

Hoogstraat 4-6 (Gent)
In twee woningen verdeeld pand met empiregevel van negen traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldaken; huidige voorgevels naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle, respectievelijk daterend van 1838 en 1829, doch met oudere kern.


Empirepomp

Groentenmarkt (Gent)
De pomp in empirestijl, opgericht in 1812, is een werk van Van de Cappelle naar tekeningen van de Broe: zij heeft de vorm van een obelisk met onderaan twee halfronde waterbekkens waarin het water vloeide dat langs beide zijden uit bronzen maskers toegevoerd werd.


Herenhuis in empirestijl

Recollettenlei 17-18, 17B-C (Gent)
Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1821 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op natuurstenen plint; oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, doch later verdeeld in twee woningen waarvoor deur links van poort in middentravee werd toegevoegd.


Hoekhuis Het Trompetje

Ketelpoort 1 (Gent)
Hoekhuis met lijstgevels met drie bouwlagen van respectievelijk zes en drie traveeën onder afgesnuit dak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, een eerste maal verbouwd en verhoogd volgens bouwaanvraag van 1816 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle.


Hotel Claeys-De Cock

Nederkouter 124 (Gent)
Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen afgedekt met schilddak; huidige gevel in 1828 te dateren met behoud van poort van 1827 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Haakse aanbouwen van twee bouwlagen onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110, Wellingstraat 1 (Gent)
Breed hoekhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, met kelders overkluisd met gedrukte kruisgewelven, opklimmend tot de 16de eeuw. Voorgevel gewijzigd in 1768, doch later nogmaals aangepast in empirestijl in 1828 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bijgebouw met voormalige kapel uitziend op de Wellinckstraat, uit 16de of 17de eeuw. Koetshuis in rococostijl uit midden 18de eeuw van acht traveeën, en één bouwlaag onder mansardedak. Paardenstallen van twee bouwlagen uit midden 18de eeuw uitziend op de Brandstraat.


Kasteeldomein Blauw Huys

Bosstraat 85, 89 (Gent)
Uitgestrekt park met vijver aangelegd in landschappelijke stijl met fraai kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten, een oranjerie en een groot salon, naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Portierswoning met oranjerie en voormalig wagenhuis uit 1845. Ommuurde moestuin ten zuiden van toegangspoort met dubbele arduinen hekpijlers.


Kasteeldomein Crabbenburg

Eenbeekstraat 32, Zevensterrede 1-5 (Destelbergen)
In 1821-1823 bouw van een buitenplaats door F. Heynderycx, naar ontwerp van de Gentse architect J.B. Van de Cappelle. Licht aangepast en vergroot in 1892. Oorspronkelijk empire buitenplaats met monumentaal karakter, opgevat als een op het zuiden georiënteerde Griekse tempel van drie verdiepingen en drie traveeën met bepleisterde en witgeschilderde gevels. IJzeren toegangshek voor de brug aan vierkante, hardstenen hekpijlers bekroond met een siervaas. Kasteelpark in landschappelijke stijl met beeldbepalende serpentinevijver. Ten oosten van het kasteel, verbonden via een brug over de gracht, liggen de dienstgebouwen van het kasteel: twee personeelswoningen, koetshuis en stallen. Ten noorden hiervan de kasteelhoeve bestaande uit enkele losse gebouwen waaronder een woonhuis, stallen en wagenhuis.


Kasteeldomein Slotendries

Onze Lieve Vrouwdreef 8 (Gent)
Classicistisch kasteel van circa 1800 gelegen midden een rechthoekig omwald park in een domein dat vanaf de vroege middeleeuwen bekend stond als Slotendries. Toegang via ijzeren hek tussen arduinen hekpijlers en via ijzeren brug over de wal, gedateerd 1833. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed en twee traveeën diep, onder afgeknot schilddak. Links aangebouwde lagere dienstvleugel en rechts aangebouwde vleugel met sacristie en kapel. Hovenierswoning met twee haakse dienstgebouwen uit de eerste helft 19de eeuw. Portierswoning naast de toegang van het kasteel en oranjerie gelegen op het eind van de ommuurde vroegere moestuin.


Katoenfabriek De Smet

Griendeplein (Gent)
Het eerste bedrijf, de katoendrukkerij van François De Smet, werd opgericht in 1799. Reeds uitbreidingen in 1803, 1804, 1810 en in 1811 oprichting van een katoenspinnerij zogenaamd "La Louisiane" met mechanieken geleverd door L. Bauwens.


Neoclassicistisch herenhuis

Savaanstraat 78 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met pannen zadeldak. Neoclassicistische bepleisterde lijstgevel, volgens bouwaanvraag van 1829 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle op de plaats van twee oudere huizen.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Lievegem)
Voor het eerst vermeld in 1140. Het eind 15de eeuw heropgebouwde kerkje werd grotendeels verwoest door beeldenstormers in de tweede helft van de 16de eeuw. Heropbouw van de driebeukige kerk in 1616 door Jan en Robrecht Persyns. Heden driebeukige basilicale kerk met schip van vijf traveeën met westtoren en polygonale zijkapellen.


Parochiekerk Sint-Martinus

Markt (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus met kerkhof

Doornzele Dries (Evergem)
Parochiekerk, gelegen midden Doornzele Dries met ten westen voor de kerk, het omhaagd kerkhof met neogotische calvariekapel. De huidige kerk dateert van 1952 en werd gebouwd onder leiding van architect H. Vaerwyck-Suys nadat de vroegere kerk was afgebrand. Moderne zaalkerk met schip van drie traveeën, licht uitspringend transept en rechthoekig koor met aansluitende sacristie.


Sint-Bavo Humaniora

Reep 3-4, 5 (Gent)
Heden ressorteert het enorme complex van de school onder hetzelfde adres. Dit omvat aan de Reep respectievelijk twee 18de-eeuwse herenhuizen, twee trapgevels in traditionele stijl, een eind 18de-eeuwse vleugel en een voormalig fabrieksgebouw uit eerste helft 19de eeuw.


Stadswoning

Nederkouter 122 (Gent)
Bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen met twee zadeldaken, opgetrokken in de 18de eeuw ter vervanging van twee oudere huizen, derde bouwlaag toegevoegd in 1816 onder leiding van J.B. Van de Cappelle.


Stadswoning met achterliggende woningen

Prinsenhof 9 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Volgens archiefstukken werd de voorgevel in 1824 herbouwd naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle tot een lijstgevel. Tweelaagse achteraanbouw van vier traveeën; onder zadeldak, uit de 18de eeuw.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van de Cappelle [online], https://id.erfgoed.net/personen/5015 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.