Persoon

Van de Cappelle, Jan-Baptiste

ID: 5015   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5015


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Kouter 114 (Gent)
Het enige overblijfsel van de huizenrij als een geheel ontworpen in 1828 door architect J.B. van de Cappelle aan de westzijde van de Kouter en in de jaren 1960 vervangen door flats. Het resterend huis maakte deel uit van het oorspronkelijke middenrisaliet.


Empirepomp

Groentenmarkt zonder nummer (Gent)
De pomp , opgericht in 1812, in empirestijl is een werk van van de Cappelle naar tekeningen van de Broe: zij heeft de vorm van een obelisk met onderaan twee halfronde waterbekkens waarin het water vloeide dat langs beide zijden uit bronzen maskers toegevoerd werd.


Herenhuis

Hoogstraat 4-6 (Gent)
In twee woningen verdeeld pand met empiregevel van negen traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldaken (pannen); huidige voorgevels naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle, respectievelijk daterend van 1838 en 1829, doch met oudere kern.


Herenhuis in empirestijl

Recollettenlei 17-18, 17B-C (Gent)
Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1821 naar ontwerp van architect J.-B. van de Cappelle. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op natuurstenen plint; oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, doch later verdeeld in twee woningen waarvoor deur links van poort in middentravee werd toegevoegd.


Hoekhuis Het Trompetje

Ketelpoort 1 (Gent)
Hoekhuis met de Nederkouter, vanouds "Het Trompetje" geheten. Heden lijstgevels met drie bouwlagen van respectievelijk zes en drie traveeën onder afgesnuit dak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw, een eerste maal verbouwd en verhoogd volgens bouwaanvraag van 1816 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle.


Hotel Claeys-De Cock

Nederkouter 124 (Gent)
Zo genaamde "Hotel Claeys-De Cock". Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen afgedekt met schilddak (pannen), huidige gevel 1828 te dateren met behoud van poort van 1827 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle.


Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110, Wellingstraat 1 (Gent)
Breed hoekhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, met kelders overkluisd met gedrukte kruisgewelven, opklimmend tot de 16de eeuw. Voorgevel gewijzigd in 1768, doch later nogmaals aangepast in empirestijl in 1828 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bijgebouw met voormalige kapel uitziend op de Wellinckstraat, uit 16de of 17de eeuw. Koetshuis in rococostijl uit midden 18de eeuw van acht traveeën, en één bouwlaag onder mansardedak. Paardenstallen van twee bouwlagen uit midden 18de eeuw uitziend op de Brandstraat.


Kasteel Slotendries

Onze Lieve Vrouwdreef 8 (Gent)
Kasteel Slotendries, ook kasteel van markgravin de Courtebourne, heden zogenaamd "Het Kasteel". Classicistisch kasteel van circa 1800 gelegen midden een rechthoekig omwald park in een domein dat vanaf de vroege middeleeuwen bekend stond als Slotendries.


Kasteeldomein Blauw Huys

Bosstraat 85, 89 (Gent)
Eertijds zogenaamd "Blauw Huys". Uitgestrekt park met vijver aangelegd in Engelse stijl met fraai kasteel (nummer 89), portierswoning met oranjerie (nummer 85) en het voormalige wagenhuis (nummer 87).


Kasteeldomein Crabbenburg

Eenbeekstraat 32 (Destelbergen)
Oorspronkelijk empire buitenplaats met monumentaal karakter, opgevat als een op het zuiden georiënteerde Griekse tempel van drie verdiepingen en drie traveeën met bepleisterde en witgeschilderde gevels.


Katoenfabriek De Smet

Griendeplein zonder nummer (Gent)
Het eerste bedrijf, de katoendrukkerij van François De Smet, werd opgericht in 1799. Reeds uitbreidingen in 1803, 1804, 1810 en in 1811 oprichting van een katoenspinnerij zogenaamd "La Louisiane" met mechanieken geleverd door L. Bauwens.


Neoclassicistisch herenhuis

Savaanstraat 78 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met pannen zadeldak. Neoclassicistische bepleisterde lijstgevel, volgens bouwaanvraag van 1829 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle op de plaats van twee oudere huizen.


Parochiekerk Sint-Aldegonde

Dorpsstraat zonder nummer (Sint-Martens-Latem)
Ingeplant aan de oostzijde van de straat met omringend kerkhof, laatst genoemde vergroot naar ontwerp van Louis Minard en afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.


Parochiekerk Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp zonder nummer (Lievegem)
Voor het eerst vermeld in 1140. Het eind 15de eeuw heropgebouwde kerkje werd grotendeels verwoest door beeldenstormers in de tweede helft van de 16de eeuw. Heropbouw van de driebeukige kerk in 1616 door Jan en Robrecht Persyns. Heden driebeukige basilicale kerk met schip van vijf traveeën met westtoren en polygonale zijkapellen.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus met kerkhof

Doornzele Dries zonder nummer (Evergem)
Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus, gelegen midden de dries met ten westen voor de kerk, het kerkhof en achter het oostelijk koor, de pastorie van 1964. Ten westen een 19de-eeuws omhaagd kerkhof op Doornzeledries met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens.


Sint-Bavo Humaniora

Reep 3-4, 5 (Gent)
Heden ressorteert het enorme complex van de school onder hetzelfde huisnummer. Dit omvat aan de Reep respectievelijk twee 18de-eeuwse herenhuizen, twee trapgevels in traditionele stijl, een eind 18de-eeuwse vleugel en een voormalig fabrieksgebouw uit eerste helft 19de eeuw.


Stadswoning

Nederkouter 122 (Gent)
Bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen met twee zadeldaken, opgetrokken in de 18de eeuw ter vervanging van twee oudere huizen, derde bouwlaag toegevoegd in 1816 onder leiding van J.B. Van de Cappelle.


Stadswoning met achterliggende woningen

Prinsenhof 9 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Volgens archiefstukken werd de voorgevel in 1824 herbouwd naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle tot een lijstgevel.