De architect en leraar Simon Brigode specialiseerde zich in de restauratie van monumenten en de studie van de middeleeuwse architectuur, vooral in Henegouwen. Hij studeerde af als technisch bouwkundige aan Sint-Lucas in Brussel (1932) en verbleef daarna twee jaar aan het Institut Historique Belge in Rome. Als licentiaat (1931) en nadien doctor in de archeologie en de kunstgeschiedenis (1951) doceerde hij o.m. de geschiedenis van de stedenbouw en de religieuze architectuur aan de Université Catholique de Louvain (1953-78). Hij was tevens docent architectuurgeschiedenis aan La Cambre (1937-68). Brigode, een leerling van kanunnik R. Lemaire, was goed thuis in kerkelijke kringen en kreeg de restauratie toegewezen van talrijke religieuze gebouwen die tijdens de oorlog waren beschadigd (Saint-Martin in Ath, Sainte-Waudru in Bergen, Saint-Brice en Saint-Quentin in Doornik enz.). Hij was voorstander van de eenheid van stijl en deinsde er niet voor terug authentieke elementen te vernietigen om ze te vervangen door hypothetische reconstructies van nog oudere elementen. Zijn meest controversiële ingreep was de reconstructie van een pseudo-romaanse westbouw voor de collegiale Sainte-Gertrudekerk in Nijvel (1948-78, i.s.m. Maurice Ladrière), ter vervanging van een voorgebouw dat van duizend jaar geschiedenis getuigde. In Brussel verwezenlijkte hij ook de restauratie van het Paleis der Academiën en van de Magdalenakapel. Hij was lid van de KCML vanaf 1948 en voorzitter van de Société d'Archéologie de Charleroi sinds 1967; hij schreef ook artikelen en monografieën, m.n. over de romaanse en gotische architectuur in Belgiê.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Brusselsesteenweg (Overijse)
Barokke bedevaartkerk uit de 17de eeuw gelegen in het gehucht Jezus-Eik. In de 17de eeuw was het kleine gehucht nog volledig omgeven door het Zoniënwoud. Vandaag ligt het aan de grens van het woud. Tegen het koor ten zuidoosten aangebouwde rectorswoning, later pastorie. De woning vormt één geheel met de kerk sinds midden 17de eeuw. Ten noorden van de kerk voormalig, deels ommuurd, kerkhof met enkele bewaarde grafstenen.
Edmond Vleminckxstraat, Hingenebroekpolderdijk, Kasteeldreef, Kleine Hinckstraat, Koningin Astridlaan, Leopoldstraat, Louis De Baerdemaekerstraat, Notelaerdreef, Victor De Witstraat, Wielstraat, Wolfgang d'Urselstraat, Zijdeweg (Bornem)
Het kasteel van Hingene, in zijn classicistische vorm ontworpen door Giovanni Servandoni in het derde kwart van de 18de eeuw, vormde eeuwenlang de residentie van de familie d’Ursel.
Abdijstraat 20, Kerkplein 1 (Grimbergen)
De abdij is gelegen in het centrum van Grimbergen. De grotendeels ommuurde abdijsite wordt ten zuiden begrensd door het Kerkplein en de Hogesteenweg, ten westen door de Abdijstraat, ten noorden door de Wolvertemsesteenweg en ten oosten door bebouwde percelen.
Kerklaan (Asse)
Laatgotische kerk, gebouwd in de periode 1659-1662 en gelegen op een hoogte en omgeven door een ommuurd kerkhof, sinds 1937 buiten gebruik.
Dorpsstraat 24 (Bierbeek)
Merkwaardig gebouw uit 12de en 13de eeuw, gelegen op een kleine verhevenheid en omgeven door het kerkhof.
Gevaertstraat 24-26 (Vilvoorde)
Zaalkerk opgetrokken uit natuur- en baksteen onder pannen zadeldak met metalen klokkentoren, de kerk werd op het kadaster ingetekend in 1959, de bijhorende pastorie nummer 26 werd ingetekend in 1955.
Naamsestraat (Leuven)
Laatgotische kruiskerk uit de 15de eeuw, beeldbepalend gelegen op een verhevenheid met gevarieerd bomenbestand nabij de Naamsepoort. De Sint-Kwintenskerk was niet alleen een van de middeleeuwse parochiekerken van Leuven, maar ook het centrum van een regionale Sint-Kwintensdevotie.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
Paviljoen of belvedère met herberg en woning voor de schippersfamilie op de beneden- en tussenverdieping. Gelegen tegen de Scheldedijk en opgetrokken in 1791-1794 naar ontwerp van de Franse hofarchitect Ch. De Wailly.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brigode [online], https://id.erfgoed.net/personen/503 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.