Alfons Van de Vijver was wellicht de huisarchitect van de Broeders van Liefde aangezien hij behalve het Sint-Kamillusinstituut in Bierbeek, in 1928 ook de uitbreidingen van het Guislaininstituut realiseerde en op hetzelfde moment meewerkte aan het qua concept vergelijkbaar maar qua opzet veel bescheidener psychiatrisch complex van Beernem.
Bron: Beschermingsdossier DBOO2241, 2010, Greta Paesmans.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Twaalfkameren 47 (Gent)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met bepleisterde lijstgevel op arduinen plint met vermelding: Van de Vijver Arch. 1908. Horizontale geleding door middel van imitatiebanden, doorlopende geprofileerde, gekorniste onder- en bovendorpels, cordons en hoofdgestel.
Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.
Koning Albertlaan 63-69 (Gent)
Hoek- en rijhuis met vier bouwlagen en elk twee traveeën onder plat dak, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect A. Van de Vijver, van 1925.
Kasteelstraat 44-46 (Brakel)
Kloostergemeenschap en school in neogotische stijl. Klooster van broeders van Liefde in 1925 opgericht. Ommuurd U-vormig loodrecht op de straat ingeplant gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met enkele decoratieve natuurstenen elementen. Achterin gelegen schoolcomplex van Sint-Augustinus van 1924.
Ebergiste De Deynestraat 1-2, 4, 7-9, 2A-G, 1A-B (Gent)
Gesticht en schoolcomplex van de broeders van Liefde, opgericht circa 1928-1930 op het domein van het voormalig kasteel Blekerij met gedeeltelijk bewaarde parkaanleg en vijver. Ruim gebouwencomplex in art-decostijl naar ontwerp van architect A. Van de Vijver.
Jozef Guislainstraat 43-45, 43A-D (Gent)
Het complex vormde voorheen het Guislaingesticht, daarvoor Krankzinnigengesticht voor mannen. Volgens richtlijnen van professor dr. Guislain werd het complex naar een ontwerp van 1852 van architect Adolphe Pauli aangevat in een eclectische stijl. Het complex omvat ook bijgebouwen, zoals werkplaatsen en stallen, gebouwd in 1866, volgens een ontwerp van 1863. In 1928 volgde een restauratie van de hoofdvleugels en werden een nieuwe kapel, watertoren en woonhuizen van de geneesheer en de aalmoezenier gebouwd naar ontwerp van Alfons Van de Vijver.
Lakborslei 263 (Antwerpen)
Te midden van sociale woningen ingeplant schoolgebouw, geometriserende art deco van 1934, naar ontwerp van Alfons Van de Vijver.
Patronagestraat 51-52 (Zelzate)
Klooster en scholencomplex, opgericht in 1920 naar ontwerp van A. Van de Vijver, uitbreidingen in de daaropvolgende jaren en in 1981 werden oude lagere schoolgebouwen vervangen door nieuwbouw naar ontwerp van architect A. Lefebure.
Patijntjestraat 45 (Gent)
Sint-Paulusinstituut, schoolcomplex, in nieuwe zakelijkheid volgens een bouwaanvraag van 1938 ontworpen door architect Alfons Van de Vijver, in opdracht van de Broeders van Liefde, later uitgebreid met een eetzaal en een gebouw met turnzaal en klaslokalen naar ontwerp van architect Albert Lefebure, respectievelijk volgens bouwaanvragen van 1960 en 1975.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van de Vijver [online], https://id.erfgoed.net/personen/5051 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.