Persoon

Van de Vyvere, Edmond

ID
5061
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5061

Beschrijving

Edmond Van de Vyvere studeerde architectuur aan de Academie in Brussel en werkt onder meer mee aan de bouw van het Brusselse Justitiepaleis onder leiding van architect Joseph Poelaert in de jaren 1860. Architect van de Vyvere stamde uit een belangrijke kunstenaarsfamilie in Oudenaarde. Zijn broers Emiel en Polydoor waren beeldhouwer en aannemer. Mogelijk werkten zij eveneens mee aan de verbouwing van het kasteel. Kunstschilder Edmond Van de Vyvere was een zoon van zijn broer Emiel.

 


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschapstijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


Parochiekerk Sint-Margaretha

Halsesteenweg 372 (Ninove)
Ingeplant nabij de Steenweg Halle-Ninove; omringend kerkhof. Verbouwde gotische kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw. Ontstaan uit een slotkapel van het kasteel van Wedergraete, vanaf de tweede helft van de 13de eeuw gebruikt als parochiaal bedehuis.


Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat zonder nummer (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde met omringend ommuurd kerkhof. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers. Huidige kerk wellicht voorafgegaan door een romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, later vergroot tot eenbeukige kruiskerk. Van de voorgaande kerk bleef de 16de-eeuwse gotische westtoren behouden. Huidig classicistisch schip met koor en sacristie gebouwd in 1780-1783.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van de Vyvere [online] https://id.erfgoed.net/personen/5061 (Geraadpleegd op )