Persoon

Van de Wiele, Jan

ID
5067
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5067

Beschrijving

Gemeentearchitect van Berlare.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begraafplaats van Bareldonk

Schriekenstraat zonder nummer (Berlare)
Het aanlegplan en de ingang tot de kleine begraafplaats zijn een ontwerp van architect J. Van de Wiele van 1938. Tweedelig laag ijzeren toegangshek aan samengestelde bakstenen hekpijlers. Eenvoudige aanleg gekenmerkt door een breed middenpad dat van de toegang leidt naar het kerkhofkruis en evenwijdige grafperken.


Eclectisch burgerhuis

Jan Broeckaertlaan 5 (Wetteren)
Gebouw van circa 1905 met betegeld gevelparement, van vier traveeën, twee bouwlagen en zolderverdieping onder een geknikt zadeldak. Brede voorgevel bepaald door hoger oplopend zijrisaliet, driezijdige erker en bekronend balkon.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van de Wiele [online] https://id.erfgoed.net/personen/5067 (Geraadpleegd op )