Luc Van den Broeck studeerde in 1959 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. In 1963 werd hij de vierde laureaat in de wedstrijd voor de nieuwe hoofdzetel van het Gemeentekrediet en in 1964 ontving hij de prijs voor ‘De Europese Woning’. Tijdens de jaren zestig en zeventig ontwierp hij verschillende groots opgezette modernistische villa’s, die qua vormgeving overeenkomsten vertonen met het werk van architectenbureau Konstrukto, zoals de dubbelwoonst De Broe in Gent (Mariakerke) uit 1969. Typerend zijn het horizontalisme en het gebruik van grote constructieve elementen in zichtbeton. Hij werkte meestal samen met de Dendermondse ingenieur-architect Octaaf Van Severen (betonstudie). In zijn modernistische oeuvre is hij sterk beïnvloed door het modernisme en functionalisme, in de eerste plaats door Mies Van der Rohe. In de loop van de jaren zeventig en tachtig liet hij dit strikte modernisme echter meer en meer los. Bij de heropbouw en renovatie van de parochiekerk Sint-Martinus in Haaltert (Kerksken) uit 1990, sloot hij aan bij de inzichten van Dom Hans van der Laan.
Een selectief overzicht van interessante realisaties op basis van de literatuur:
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.
Guldenroedestraat 40-42 (Gent)
Deze ruime tweegezinswoning in laat-modernistische stijl werd in 1969 ontworpen door de Aalsterse architect Luk Van den Broeck, voor het architectenbureau Van Severen-Van den Broeck, in opdracht van P. en J. De Broe. De strakke, horizontaal belijnde volumes van één bouwlaag hebben een parement in witgeschilderde baksteen onder een plat dak met brede dakoverstek voorzien van een zwarte beplanking.
Kerkskendorp (Haaltert)
Inplanting op een hellend terrein ommuurd gedesaffecteerd kerkhof. Laatgotische kruiskerk uit de 16de eeuw, verbouwd en uitgebreid tot een neogotische kruiskerk in 1892. Na gedeeltelijke instorting van de kerk in 1990 werden het schip en de toren heropgebouwd in een sobere moderne stijl naar ontwerp van Luc Van den Broeck.
Kasteellaan 23 (Hamme)
Achterin gelegen slotklooster van ongeschoeide karmelitessen gebouwd in 1974-1976. Moderne kloosterarchitectuur naar ontwerp van architect Luc Van den Broeck en ingenieur architect Octaaf van Severen. Baksteenbouw met beton samengesteld uit variërende en verspringende volumes met verschillende hoogte.
Ingendaellaan 43 (Beersel)
Modernistische villa opgetrokken in de wijk Ingendael, in 1969 naar ontwerp van Octaaf Van Severen en Luc Van den Broeck.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van den Broeck [online], https://id.erfgoed.net/personen/5099 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.