Persoon

Van den Broeck, Walter

ID
5101
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5101

Beschrijving

Walter Van den Broeck is de architect van een opmerkelijk oeuvre in en rond Antwerpen, gerealiseerd tijdens het interbellum. Zijn ontwerpen getuigen van een gematigde modernistische vormentaal, die een middenweg zoekt tussen expressionisme en zakelijkheid. Essentiële kenmerken zijn een aandacht voor de gevelopbouw, voor traditionele materialen en technieken, voor ambachtelijkheid en voor de modernistische waarden van licht, lucht en ruimte, wat leidde tot een open planopbouw. Deze elementen zijn onder meer zichtbaar in de woning Van Der Kelen (1931), de woning Olieslagers (1933) en de woning Tackx (1937) in Antwerpen. Van den Broeck was ook actief als ontwerper van meubilair, keukens en interieurinrichtingen. Hij was stichter van enkele tijdschriften, waaronder Bouwkunde (1924-25). Hierin verdedigde hij een socialistische opvatting van architectuur en stedenbouw, met aandachtspunten als functionalisme en standaardisatie om te komen tot aangename en betaalbare woningen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Walter Van den Broeck

Thaliastraat 37 (Antwerpen)
Bouwmeesterswoning van Walter Van den Broeck in nieuwe zakelijkheid, van 1927.


Dokterswoning Takx

Mechelseplein 18 (Antwerpen)
Modernistische dokterswoning gebouwd in opdracht van de arts Jozef Takx, naar een ontwerp door Walter Van den Broeck uit 1937. Het gebouw behoort tot het latere oeuvre van de jong overleden architect.


Dubbelwoning Oosterwijck-Van Eycken

Fortstraat 26-27 (Mortsel)
Alleenstaande tweegezinswonng in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Walter Van den Broeck van 1932.


Oorlogsmonument Mortsel

Liersesteenweg zonder nummer (Mortsel)
Een bronzen beeldengroep van vrouw en kind gezeten rond een gesneuvelde soldaat, is gevat in een hardstenen sokkel.


Woning Bervoets

Muggenberglei 226 (Antwerpen)
Modernistische eengezinswoning, in 1932 gebouwd voor voor het echtpaar Joannes Ludovicus Bervoets – Maria Dymphna Vermeiren naar een ontwerp van Walter Van den Broeck en Flor Laforce. Een hoeksteen en een vensterdorpel naast de voordeur dragen de namen van de bouwheer en de architecten.


Woning Collet

Lodewijk Van Berckenlaan 68 (Antwerpen)
Eengezinswoning in nieuwe zakelijkheid van circa 1930, naar ontwerp van Walter Van den Broeck en Florent Laforce.


Woning Olieslagers

Dennenlaan 22 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van Armand Olieslagers, naar een ontwerp door Walter Van den Broeck uit 1933 (cf. gevelsteen). De woning Olieslagers maakt deel uit van een opmerkelijke reeks minimalistische eengezinswoningen, die de architect tijdens de vroege 1930 tot stand bracht.


Woning Reintjens

Peter Benoitlei 4 (Brasschaat)
Alleenstaand omhaagd huis van twee bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect Walter Van den Broeck, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Woning Riellaerts

Zinkhoevelaan 23 (Antwerpen)
Huis van twee bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Walter Van den Broeck van circa 1939.


Woning Van Der Kelen

Leopoldlei_HO 55 (Antwerpen)
Half-vrijstaande woning onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid van circa 1930 naar ontwerp van Walter Van den Broeck en Florent Laforce.


Woning Van Haver

Pieter Jozef Nauwelaertsstraat 9 (Antwerpen)
Eengezinswoning in nieuwe zakelijkheid van 1931, naar ontwerp van Walter Van den Broeck; bekroond met prijs Van De Ven in 1933.


Woning Van Rossem

Van Notenstraat 7 (Antwerpen)
Modernistische eengezinswoning met keldergarage in opdracht van Victor Van Rossem naar ontwerp van architect Walter Van den Broeck uit circa 1932.


Thema's

Ontwerper van

Berchem

Herentalsebaan (Deurne)

Van Notenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van den Broeck [online] https://id.erfgoed.net/personen/5101 (Geraadpleegd op )