Geo Brosens werd opgeleid tot architect aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Tijdens de jaren 1920 was hij atelierhoofd in het atelier Cols-De Roeck en leidde hij daar architect Julien Schillemans op. Tot zijn voornaamste realisaties als zelfstandig architect vanaf de jaren 1930 behoren woningen, wooncomplexen en sociale huisvesting. Hij bouwde een appartementsgebouw aan de Volhardingslaan in Antwerpen (1935), waarin hij zelf ook zou gaan wonen. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde hij met Flor Laforce en Renaat Braem de Nationale Werven van Deurne en Borgerhout. Hij was ook mede-ontwerper van sociale huisvesting aan de Lange Lozanastraat en in woonwijk het Kiel. Hij werkte hier respectievelijk samen met architecten Carlos Van der Voodt en Ferdinand Peeters. Zijn professionele carrière duurde tot circa 1960.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Camille Huysmanslaan 92-94, Volhardingstraat 53-57 (Antwerpen)
Geheel van vijf meergezinswoningen in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Geo Brosens uit 1933, op de hoek van de Camille Huysmanslaan en de Volhardingstraat.
Florisstraat 4 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in vroege art-decostijl naar een ontwerp door de architect Geo Brosens uit 1923. Opdrachtgever was Arthur Lagrange, een industrieel gevestigd in de Zwijgerstraat. Het complex dat vijf flats en een conciërgewoning omvat, behoort tot de vroege flatgebouwen van hoge standing die na de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen werden opgetrokken.
Florisstraat 6 (Antwerpen)
Eerste eigen woning in vroege art-decostijl van Geo Brosens, naar een ontwerp uit 1922. Aanvankelijk niet gepland werd de mansarde nog tijdens de bouw in 1923 toegevoegd. De tweede verdieping was bedoeld als bescheiden huurwoning.
Tentoonstellingslaan 15 (Antwerpen)
Private woning in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Geo Brosens uit 1936, in opdracht van Paul Strybol die in 1951 werkzaam was als rekenplichtige (financieel beheerder).
Acacialaan 64 (Antwerpen)
Meergezinswoning in sobere art-decostijl, gebouwd in opdracht van Leopold Draeye, naar een ontwerp door de architect Geo Brosens uit 1926. Het gebouw behoort tot de vroege realisaties van de architect, tijdens de jaren 1920 atelierhoofd bij het architectenbureau Cols en De Roeck.
Gitschotellei 333-335, Jakob Smitsstraat 1-28, 30-32 (Antwerpen)
In september 1946 krijgt Braem een opdracht voor de Nationale Werf van Borgerhout, deze wijk die in totaal 30 eengezinswoningen en 2 appartementsgebouwen telt, wordt in de loop van 1948 en begin 1949 voltooid.
Gabriël Vervoortstraat 1-23 (Antwerpen)
In oktober 1946, kort na Nationale Werf van Borgerhout, wordt Braem belast met de Nationale Werf van Deurne.
Lange Lozanastraat 101-103 (Antwerpen)
Modernistisch sociaal woonblok, zogenaamd Ten Weyngaerde, gebouwd omstreeks 1952 in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Onze Woning naar ontwerp van architecten Geo Brosens en C. Van der Voodt.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brosens [online], https://id.erfgoed.net/personen/512 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.