Persoon

Van den Hende, Anthone

ID
5121
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5121

Beschrijving

De laat 18de-eeuwse bouwmeester Anthone Van den Hende benoemde zichzelf als architect van de kasselrij Oudenaarde, maar was vooral actief als edelsmid. In het Oudenaardse zijn nog talrijke religieuze zilverwerken van hem te vinden. Samen met Philippus Van der Meersch stichtte Van den Hende in 1773 de stedelijke academie van Oudenaarde, waar beide ook de eerste docenten waren.

Bron: Patrick Devos, Het vleeshuis van Oudenaarde, Oudenaarde, 1984: 13-14.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begraafplaats

Groenstraat zonder nummer (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ommuurde rechthoekige begraafplaats in de Dijkstraat, in 1902 uitgebreid tot de Groenstraat en aldaar afgesloten door bakstenen muur met getoogde blindnissen. Toegangen in Dijkstraat en Groenstraat bestaande uit ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, in Groenstraat met bolbekroning, van 1905.


Koninklijke Academie voor Teken-, Schilder- en Bouwkunst

Markt 35 (Oudenaarde)
Stadsbibliotheek. Voormalig zogenaamd "Vleeshuis" (tot 1868) en op bovenverdieping tot circa 1970 "tekenacademie". Gebouwd op de plaats van het oude vleeshuis, opgetrokken in 1584.


Landhuis en blekerij met dienstgebouwen

Meerspoort 6-10 (Oudenaarde)
Nummer 6: verankerd, bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht door de stad onder leiding van de bouwmeesters A. Van den Hende en Ph. Van der Meersch in 1778, binnen een vierkante omgrachting; herhaaldelijk aangepast in de 19de en begin 20ste eeuw. Ten oosten, in L-vorm aangebouwde dienstgebouwen en garage in regionalistische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 8-10. Voormalige linnenblekerij, later ook wasserij, opgericht in de jaren 1860 en uitgebreid circa 1900 zie opschrift in boogveld. Sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw twee woningen met achteraan behouden zeer lang blekerijgebouw onder pannen zadeldak.


Neerhof van Torreken te Walle

Wallestraat 16 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof van het zogenaamd "Torreken te Walle", ten noorden palend aan voornoemd omgracht kasteeltje.