Persoon

Van den Hende, Jules

ID
5123
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5123

Beschrijving

Jules Van den Hende studeerde af aan de Koninklijke Academie te Gent in 1896; later werd hij ook leraar Bouwkunst aan deze academie. Hij woonde aan de Kasteellaan.

Gekend oeuvre in Gent:

  • de “Grand Bazaar” in de Veldstraat, in 1920 in proto-art decostijl
  • woningen aan de Groot-Brittanniëlaan nr. 2/4 (1928, art deco), nr. 20 (1928, cottage),
  • woning aan de Vaderlandstraat nr. 6 (1928, neorégence)
  • woning aan de Buffelstraat 16 (1929, art deco).

Nos lecteurs savent que M. Van den Hende a été choisi pour l’édification du nouveau théâtre de Louvain dont on dit merveille; le foyer vaut par un caractère de noblesse qu’accentuent des bas-reliefs de Verbanck et des fresques de Langaskens; la ligne de l’auditorium est heureuse; la tonalité générale riche se prêtera à des jeux de lumière; les sièges ont été disposés de façon à rendre la scène visible de toutes parts; pour l’éclairage de la salle, M. Van den Hende a étudié ce problème à fond et ne cache pas sa préférence pour le lustre, tout comme, pour l’acoustique, il croit plutôt à l’empirisme qu’aux calculs des spécialistes. Il paraît que le théâtre de Louvain serait achevé pour le mois d’octobre. Nous revenons alors sur l’œuvre de notre concitoyen.”. (Citaat uit: Pages des artistes, uit de krant La Flandre Libérale d.d. 11 februari 1934)

Bronnen:

  • L. Meganck, onderzoek voor het doctoraatsproefschrift “Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939). Stedenbouw – onderwijs – patrimonium”, Universiteit Gent, 2002.
  • Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in art deco

Tolpoortstraat 43 (Deinze)
Rijhuis in art deco van twee bouwlagen onder pseudomansardedak, gebouwd omstreeks 1920 naar ontwerp van architect Jules Van den Hende. De totaalafwerking van de woning verwijst naar de professionele activiteit van de bouwheer, zijdefabrikant De Coutere-Plas.


Burgerhuis naar ontwerp van Jules Van den Hende

Tentoonstellingslaan 26 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis in art-decostijl van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1924 opgericht naar ontwerp van architect Jules Van den Hende in opdracht van Albert D’Havé als woning voor een deel van zijn personeel.


Burgerhuis naar ontwerp van Jules Van den Hende

Tentoonstellingslaan 28 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1922 in opdracht van Albert D’Havé, naar ontwerp van Jules Van den Hende. Op hetzelfde perceel voorzien van siertuin en werkhuizen en burelen in de Leeuwstraat.


Burgerhuis ontworpen door J. Van den Hende en J. Birmant

Citadellaan 47 (Gent)
Huis met art-nouveau-inslag, naar ontwerp van architect J. Van den Hende/J. Birmant van 1900. Opgetrokken uit gele baksteen in strekse en kopse lagen, gecombineerd met rode baksteen en hardsteen voor de plint. Asymmetrische gevelcompositie met twee ongelijke traveeën en verspringende bouwlaaghoogte.


Burgerhuis ontworpen door Jules Van den Hende

Hofstraat 363 (Gent)
Burgerhuis met een geglazuurde bakstenen gevel, van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met klimmende dakkapel, gebouwd naar ontwerp van architect Jules Van den Hende in 1912.


Flandria Palace Hotel

Koningin Maria Hendrikaplein 2 (Gent)
Flandria Palace Hotel, gebouwd als hotel met 600 kamers voor de wereldtentoonstelling van 1913, in 1912 naar ontwerp van architect J. Van den Hende. Monumentaal hoekcomplex met hoofdgebouw in beaux-arts-traditie vermengd met gestileerde motieven met late art-nouveau-reminiscenties. Elf traveeën brede voorgevel met vier bouwlagen onder leien bedaking waarin dakkapellen. In de inkomhal bevindt zich gedenkplaten ter ere van spoorwegpersoneel gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, geflankeerd door twee gedenkplaten voor gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.


Grootwarenhuis

Veldstraat 86 (Gent)
Grootwarenhuis, gebouwd als Grand Bazar volgens een ontwerp van 1920 van de hand van architect Jules Van den Hende. Gevel in Franse kalksteen in proto-art-decostijl van acht traveeën met drie bouwlagen. Bakstenen achtergevel langs de Leie.


Landhuis Les Cygognes met park

Botestraat 131-133 (Gent)
Omgracht domein met ten oosten een toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschappelijke stijl met vijver uitlopend in de omwalling. Ruim landhuis naar verluidt opgetrokken in 1948 naar ontwerp van Jules Van den Hende. Oude stallen van baksteen op L-vormige plattegrond, verbouwd in 1881 en 1901.


Oorlogsgedenkteken van de 7e wijk

Eendrachtstraat (Gent)
Het gedenkteken ter ere van de gesneuvelden uit de 7e wijk van Gent, de Heerniswijk, werd opgericht dankzij het initiatief van buurtbewoners van de dekenij en de plaatselijke wijkafdeling van de NSB. Het werd ingehuldigd op 25 juni 1922. Het gedenkteken bevindt zich tegen een tuinmuur uit rode bakstenen en is opgebouwd uit een sierlijk uitgewerkt kader in blauwe hardsteen, versierd met bronzen elementen, waaronder een verfijnd laagreliëf van de beeldhouwer Geo Verbanck.


Oorlogsmonument

Heldenplein (Dendermonde)
Beeldbepalend oorlogsmonument omgeven door verhoogd plantsoen. Zeer figuratief uitgewerkte bronzen beeldengroep naar ontwerp van Geo Verbanck, een moeder met zoon en dochter voorstellend die een bloemenslinger en krans aan een militair en opgeëiste overhandigen. Plechtige inhuldiging op 27 juli 1924. Op 8 mei 1949 opnieuw ingehuldigd naar aanleiding van de bijzetting van de namen van oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Oorlogsmonument

Grote Plaats (Lebbeke)
In het midden van het dorpsplein, voor de pastorie ingeplant imposant arduinen monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van architect Jules Van den Hende en beeldhouwer Geo Verbanck, van 1921.


Villa Flora

Hofstraat 351 (Gent)
Villa Flora, burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1910 gebouwd in opdracht van Albert Van Gele naar ontwerp van architect Jules Van den Hende. Lijstgevel met art-nouveau-inslag en een geglazuurd wit bakstenen gevelparement, verlevendigd met tegeltableaus van de firma Helman.


Thema's

Ontwerper van

Groot-Brittanniëlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van den Hende [online], https://id.erfgoed.net/personen/5123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.