Persoon

Van der Gucht, Jaak Alfons

ID
5145
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5145

Beschrijving

Zoon van aannemer Joannes Van der Gucht (Temse, 10/04/1822-Antwerpen, 08/02/1900). Jongere broer van Petrus Franciscus Van der Gucht.

  • Gegevens van Marcel Windey, oktober 2016.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begijnhof

Ossenmarkt 5-6, Rodestraat 39, 43 (Antwerpen)
Voormalig begijnhof, hier gevestigd in 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof Curtis Syon, dat circa 1245 ontstond aan zuideinde van de Begijnhofstraat. Bij de kerk staan enkele oude exemplaren van taxus, meelbes en okkernoot. De binnentuin is met een ligusterhaag omringd en bevat een combinatie van sierplanten en -bomen en fruitbomen.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Marialei 41 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Ed. Ceurvorst, naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1909.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Verstappen, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1925. De woning is representatief voor het late oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930.


Burgerhuis in eclectische stijl

Cuperusstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1912. Opdrachtgever was Petrus Jozef Verhees (°1879), een loodgietersbaas geboren in het Noord-Brabantse Oisterwijk. Het project werd uitgevoerd door de bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht".


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Verdussenstraat 43 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de aannemer-bouwkundige Petrus Franciscus Van der Gucht, naar een ontwerp door zijn jongere broer architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1888, voltooid in 1889. De woning vormt het rechter pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde huizen. Van het linker pand (nummer 41) werden de erker verwijderd en het schrijnwerk vernieuwd.


Cinema Pax

Lange Dijkstraat 70 (Antwerpen)
Vergader- en feestzaal voor de katholieke arbeiders van de Sint-Amandusparochie, gebouwd naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1891, in opdracht van de burgerlijke maatschappij "Vrede".


Dekenij en tuin van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Sint-Pieterstraat 1 (Antwerpen)
Rijhuis met neoclassicistisch lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk met traditionele kern, grondig verbouwd in 1964. Het "Papenhof" en het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vormen de achterliggende tuin.


Ensemble van twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Jan Van Beersstraat 29-31 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee neo-Vlaamserenaissance-woningen is de opvallendste bebouwing in de straat. De woon- en winkelpanden werden samen met een achterliggend magazijn gebouwd rond 1898 in opdracht van F. Heymans naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht.


Geheel van drie burgerhuizen in neorococo

Oudekerkstraat 30-34 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neorococostijl, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1900, opgetrokken in 1901. Opdrachtgever was de heer Damster. Het vastgoedproject behoort tot het relatief vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930.


Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 54-58 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van mevrouw Soulié, naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1912.


Gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl

Hemelstraat 12-14 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl, naar een ontwerp van de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1898. Opdrachtgevers waren de heren Bernard Vinck en L. Heymans, wellicht schoonbroers.


Gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver

Markt 1 (Sint-Katelijne-Waver)
Gemeentehuis in eclectische stijl opgericht in 1925-1926 naar ontwerp van J.A. Van der Gucht ter vervanging van het verwoeste gemeentehuis van 1882.


Hallerhof, nu gemeentehuis

Kasteeldreef 52, 55 (Zoersel)
Engels getint neogotisch kasteel van 1902 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht. In uitgestrekt landschapspark met vijvers aan noord- en oostzijden.


Hof van Liere

Prinsstraat 13 (Antwerpen)
Stadspaleis met binnenkoeren, tuinen en galerijen in Brabants-gotische stijl, tussen 1515 en 1520 gebouwd door burgemeester Arnold van Liere. Jezuïetencollege van 1607 tot 1773. Militair Hospitaal van 1794 tot 1910, Sint-Ignatiushandelshogeschool vanaf 1929.


Hof van Roosendael

Terlindenhofstraat 265 (Antwerpen)
Dit hof werd in 1585 volledig verwoest en begin 17de eeuw heropgebouwd als huis van plaisantie; gerestaureerd in de 20ste eeuw.


Kasteel Hens, heden gemeentehuis

Gemeentepark 1 (Wuustwezel)
Gemeentehuis, in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1910-12 naar ontwerp van architect Jaak Alfons Van der Gucht.


Kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 50 (Wommelgem)
Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met in de 16de-eeuwse toren een neogotische kapel van 1875.


Kasteeldomein Doggenhout

Doggenhoutstraat (Ranst)
Waterkasteel uit de 14de eeuw en de 17de eeuw, met vierkante plattegrond, eertijds toegankelijk via neogotisch poortgebouw van circa 1880. Gelegen in een park en toegankelijk via een dreef vanaf de Doggenhoutstraat.


Loodswezen

Tavernierkaai 3 (Antwerpen)
Monumentaal gebouw in eclectische stijl, in 1892-1895 opgericht door de stad Antwerpen voor het Loodswezen en diensten afhangend van de Belgische Staat, naar een ontwerp door de architecten Hendrik Kennes en Ferdinand J. Truyman, onder toezicht van stadsarchitect Gustave Royers.


Neoclassicistisch burgerhuis

Cuylitsstraat 21 (Antwerpen)
Neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain, gebouwd in opdracht van Audenaerde naar ontwerp een ontwerp van J.A. Van der Gucht van 1891.


Neogotische herenwoning

Kasteelpleinstraat 59 (Antwerpen)
Deze opvallende neogotische herenwoning werd rond 1886 gebouwd voor de heer Persoons naar ontwerp van J.A. Van der Gucht. In 1901 voerde architect Louis De Vooght een aantal wijzigingen uit in opdracht van Ch. De Keyser, maar respecteerde daarbij het oorspronkelijke stijlconcept.


Oorlogsmonument

Dries (Sint-Niklaas)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van Sinaai tijdens de Eerste Wereldoorlog, onthuld in 1920. Het monument is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren. Sterk emotioneel geladen beeldengroep met grote religieuze symboliek verwijzend naar heldenmoed en stille diepe rouw.


Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Koningin Astridlaan (Zelzate)
Eenbeukige transeptloze kerk van zes traveeën in sobere baksteenbouw onder zadeldak, gebouwd in 1932-33 naar ontwerp van J.A. Van der Gucht onder leiding van de gebroeders Lefebure.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Van Schoonbekestraat 155 (Antwerpen)
Georiënteerde kerk met centrale aanleg van 1932-41 naar ontwerp van J. Huygh in art-decostijl geïnspireerd op de Byzantijnse stijl. Gebouwd in functie van het altaar en het H. Misoffer.


Sterckshof

Hooftvunderlei 160 (Antwerpen)
Kasteel met oude kern, heropgebouwd in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1931-38 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht. Geometrisch aangelegde siertuin en walgrachten met bomenrij.


Suikerraffinaderij De Hasque

Jozef de Hasquestraat 7-9 (Antwerpen)
Gebouwen van de Suikerraffinaderij De Hasque Frères, voorheen Veuve A. Carpentier & De Hasque, gelegen op de hoek van de Jozef de Hasquestraat en de Lansstraat, palend aan de Hamerstraat. Het complex gaat terug op het eigendom “De Croone”, waar sinds 1815 een suikerraffinaderij gevestigd was.


Villa Ullens met garage

Churchilllaan 55, 55A (Schoten)
Villa Ullens werd rond 1923 gebouwd voor Joseph Ullens de Schooten naar een ontwerp van bouwmeester Jaak Alfons Van der Gucht.


Thema's

Ontwerper van

Antoon van Dyckstraat

Clemenceaustraat

Cuylitsstraat

Marialei

Markt

Rodestraat

Van Putlei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van der Gucht [online], https://id.erfgoed.net/personen/5145 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.