Persoon

Van der Paal, Egide

ID: 5161   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5161

Beschrijving

De loopbaan van Van der Paal ging kort na de Eerste Wereldoorlog van start. Samen met architect Paul Smekens realiseerde hij begin jaren 1920 Tuinwijk Vredeburg in Kalmthout. Actief in de Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen, publiceerde hij tijdens de jaren 1930 meerdere bijdragen in het tijdschrift KMBA. Waar zijn eerste ontwserpen nog worden gekenmerkt door een expressief materiaalgebruik en integratie van beeldhouwwerk naar het voorbeeld van de Amsterdamse School, evolueerde zijn architectuur vervolgens naar een zakelijk modernisme.

Een biografie van deze architect kunt u vinden op de website van het Schoonselhof: http://www.schoonselhof.be/2bberchem/van%20der%20paal.html


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedevaartsoord Klein Scherpenheuvel

Kapellekensdreef zonder nummer (Heist-op-den-Berg)
Volks bedevaartsoord opgericht in 1842 door toedoen van de onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie.


Burgerhuis in art-decostijl

Hazelarenstraat 7 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Jules Wantz, naar een ontwerp door architect Egide Van der Paal uit 1928 (inscriptie). De rijwoning met een gevelbreedte van drie travee├źn, telt drie bouwlagen onder een plat dak.


Hoogbrug

Rechtestraat zonder nummer (Lier)
Historisch belangrijk als verbinding tussen het kerkelijke domein van Sint-Gummarus en de stedelijke administratie; meerdere malen heropgebouwd.


Modernistisch appartementsgebouw

Bredabaan 109-119 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw van drie en vier bouwlagen naar ontwerp van Egide Van Der Paal, uit de jaren 1930.


Oorlogsmonument van Kalmthout

Kerkeneind zonder nummer (Kalmthout)
Oorlogsgedenkteken naast de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw.


Parochiekerk Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Retie)
Vrijstaande kerk met bewaarde - in de 19de eeuw gerestaureerde - gotische toren en een neogotisch schip, transept en koor van 1871-1872.


Tuinwijk Vredeburg

Kapellensteenweg 435, 439-455 (Kalmthout)
Gesticht in 1921 met algemeen plan van aanleg naar ontwerp van architect Egide Van der Paal en gemeenschapsvoorzieningen naar ontwerp van architect Paul Smekens.


Villa 't Wit Kruis

Botermelkbaan 91 (Schoten)
De eclectische villa gaat terug op een 18de-eeuwse hoeve, die tijdens de 20ste eeuw in verschillende fases werd verbouwd en uitgebreid.


Woning Van de Voorde

Edgard Casteleinstraat 32 (Antwerpen)
Burgerhuis met art-deco-inslag, gebouwd in opdracht van E. Van de Voorde, naar een ontwerp uit 1935 van architect Egide Van der Paal. De familie Van de Voorde was bedrijvig in de detailhandel van tabacs cigares.


Thema's

Ontwerper van

Troyentenhoflaan

Vismarkt

Betrokken bij

Vismarkt