Persoon

Van der Voodt, Carlos

ID
5174
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5174

Beschrijving

Architect Carlos Van der Voodt zijn carrière vatte aan omstreeks 1910 en zijn oeuvre is in die vroegste periode eerder gematigd en conventioneel. Hij was vermoedelijk van 1927 tot 1931 geassocieerd met architect Paul Smekens. Vanaf de jaren 1930 onderscheidde hij zich door een zakelijke, gematigd modernistische architectuur.

Behalve woonhuizen ontwierp Van der Voodt ook een aantal religieuze gebouwen, zoals de parochiekerk van Kontich. Hij was ook de ontwerper van het Klooster van de Dominicanessen van Bethanië in Lint met een sobere art-decokapel, gebouwd omstreeks 1936-1937.

Overleden te Antwerpen in juli 1968, begraven Schoonselhof.

  • Informatie verkregen van Marcel Windey (januari 2018).
  • Informatie verkregen van Ludwig De Vocht (februari 2023).

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Eclectisch ensemble

Broederminstraat 47-57, Lange Achteromstraat 2-4, Sint-Laureisstraat 142-146 (Antwerpen)
In 1910-1912 worden de percelen op de hoeken van de Broederminstraat met de Sint-Laureis- en de Lange Achteromstraat met nieuwe burgerhuizen, winkelhuizen en meergezinswoningen bebouwd.


Eclectische dokterswoning

Markgravelei 85 (Antwerpen)
Dokterswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de arts G. Baillieux, naar een ontwerp door de architect Carlos Van der Voodt uit 1913. Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën telt het rijhuis een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak.


Hotel Max von der Becke

Koningin Elisabethlei 26 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Max von der Becke, naar een ontwerp door de architect Jean-Laurent Hasse uit 1911. Het imposante gebouw is vrijstaand ingeplant in een parktuin, die tot tegen de bebouwing van de Harmoniestraat reikt.


Meergezinswoning Tiebos

Rudolfstraat 11 (Antwerpen)
Meergezinswoning in vroeg-modernistische stijl gebouwd in opdracht van Frans Tiebos, naar een ontwerp door Paul Smekens en Carlos Van der Voodt uit 1927. De architecten waren vermoedelijk van begin 1927 tot midden 1931 geassocieerd.


Meergezinswoning Tiebos

Rudolfstraat 13 (Antwerpen)
Meergezinswoning in hybride stijl gebouwd in opdracht van Frans Tiebos, naar een ontwerp door Carlos Van der Voodt uit 1924. Het ontwerp sluit nog aan bij het vroege, veeleer conventionele oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1910 van start ging.


Modernistisch burgerhuis

Jan Van Rijswijcklaan 26 (Antwerpen)
Burgerhuis in gematigd modernistische stijl gebouwd in opdracht van Antoine Herbosch, naar een ontwerp van architect Carlos Van der Voodt uit 1936. De rijwoning met een lijstgevel in natuursteen telt drie bouwlagen onder een plat dak.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Holle Weg 2 (Kontich)
West-oost-gerichte eenvoudige hallenkerk, gelegen op licht hellend terrein en gebouwd naar ontwerp van Carlos Van der Voodt, in nieuwe zakelijkheid. Eerstesteenlegging in oktober 1931 en plechtige inwijding in 1933.


Samenstel van twee burgerhuizen in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 58-60 (Antwerpen)
Samenstel van twee vroegere burgerhuizen in beaux-artsstijl, die vandaag zijn geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex met vier appartementen en een bankkantoor. Nr. 58 naar een ontwerp van architect Alfried Defever uit 1914, in opdracht van de koopman R. van de Vorst. Nr. 60 door architect Carlos Van der Voodt uit 1920, in opdracht van L. Schumacher.


Sociaal wooncomplex Ten Weyngaerde

Lange Lozanastraat 101-103 (Antwerpen)
Modernistisch sociaal woonblok, zogenaamd Ten Weyngaerde, gebouwd omstreeks 1952 in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Onze Woning naar ontwerp van architecten Geo Brosens en C. Van der Voodt.


Villa Neefs

Della Faillelaan 73 (Antwerpen)
Villa in vroeg-modernistische stijl gebouwd in opdracht van de industrieel Raymond Neefs, naar een ontwerp door de architect Paul Smekens uit 1926. De villa Neefs behoort tot de zeldzame, vroege uitingen van progressieve architectuur uit de jaren 1920 in de Nieuw-Parkwijk Den Brandt, tijdens dit decennium gedomineerd door de Engelse cottagestijl.


Woning Clinckers

Harmoniestraat 154 (Antwerpen)
Burgerhuis in vroeg-modernistische stijl gebouwd in opdracht van de nijveraar F. Clinckers, naar een ontwerp door Paul Smekens en Carlos Van der Voodt uit 1928. De architecten waren vermoedelijk van begin 1927 tot midden 1931 geassocieerd.


Woning Schumacher-Troop

Harmoniestraat 134 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Charlotte Schumacher en haar zoon Robert Troop, naar een ontwerp door Paul Smekens en Carlos Van der Voodt uit 1928. De architecten waren vermoedelijk van begin 1927 tot midden 1931 geassocieerd.


Woning Willems

Jan Van Rijswijcklaan 206 (Antwerpen)
Herenhuis in art deco gebouwd in opdracht van G. Willems, naar een ontwerp uit 1927 van de architecten Paul Smekens en Carlos Van der Voodt, associés tot 1931. Deze rijwoning in halfopen behoort tot het vroege oeuvre van Smekens, die zich pas in 1921 als zelfstandig architect vestigde.


Woningcomplex Verswijver

Arthur Goemaerelei 22-24 (Antwerpen)
Complex gevormd door een herenhuis en een meergezinswoning in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van J. en P. Verswijver. Het ontwerp uit 1927 was één van de eerste gezamenlijke projecten van de architecten Paul Smekens en Carlos Van der Voodt.


Thema's

Ontwerper van

Schulstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van der Voodt [online], https://id.erfgoed.net/personen/5174 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.