Jos Van Driessche studeerde in 1954 af aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. Hij liep stage bij Hermann Baur te Bazel en bij de Duitse landschapsarchitect Herman Mattern. Zijn architectuur, die omschreven wordt als romantisch modernisme, is beïnvloed door het horizontalisme van F.L. Wright en door Scandinavische architectuur. In 1962 kreeg hij een 1ste vermelding in de Prijs Van de Ven. Voor grotere projecten werkte hij vaak samen met Jean Van Den Bogaerde, zoals het geval was voor het ontwerp van een kerk te Mortsel voor de wedstrijd ‘Pro Arte Christiana’ uit 1959. Van 1964 tot 1995 was hij docent-hoogleraar aan het Sint-Lucasinstituut te Gent.
Bron:
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Pieter Pauwel Rubenslaan 18, 18A (Gent)
De architectenwoning van Jos Van Driessche uit 1974 heeft een hoge architecturale waarde. Het exterieur met zijn bijzondere materialiteit, in harmonie met en innig verweven met de tuin en de bijzondere ruimtewerking in het interieur getuigen van een architecturale maturiteit, een beheerst werken met harmonieuze verhoudingen en een doorleefd toepassen van de architecturale principes uit de voorgaande fase van zijn werk.
Frans Halslaan 8 (Gent)
De woning van Guido De Hondt werd vergund in 1973, hetzelfde jaar als de aanpalende architectenwoning van Jos Van Driessche. Hoewel de plannen bij de bouwaanvraag ingediend werden door Guido De Hondt, zou Jos Van Driessche verantwoordelijk geweest zijn voor het ontwerp. Beide panden vertonen qua vormgeving sterke overeenkomsten.
Sint-Bernadettestraat 7 (Mortsel)
Moderne kerk opgetrokken in beton en baksteen, van 1966 naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde en Jan Van Driessche.
Petrus Van der Jeugdlaan zonder nummer (Hamme)
Strakke constructie in baksteen- en betonbouw met verspringende platte daken, naar ontwerp van de architecten Jean Van den Bogaerde, Jos Van Driessche en Lucien Van Kerckhove. Op 02.12.1972 werd de nieuwe parochiekerk ingewijd.
Sparrenhof 1-40, 41, 25A (Lokeren)
Laagbouw parkwijk met gezinswoningen, bejaardenwoningen en een clubhuis, tussen 1962 en 1965 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk naar ontwerp van de architecten Jos Van Driessche en Paul Van Winckel, met een bekroonde groenaanleg van Ronald Clays.
Bruiloftstraat 60 (Gent)
Villa in laat-modernistische stijl, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 13 april 1965 gebouwd naar ontwerp van architect Jos Van Driessche voor mevrouw Andrée De Vogelaere. Deels onderkelderde villa van twee bouwlagen met parement in vrij ruwe, grijze baksteen en onder plat dak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Driessche [online], https://id.erfgoed.net/personen/5192 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.