Persoon

van Driessche, Roger

ID: 5197   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5197

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster van de zusters maricolen

Brusselsestraat 88-90 (Dendermonde)
Klooster van de zusters maricolen, zogenaamd "Huize Mariatroon", thans onderdeel van het gelijknamige rust- en verzorgingstehuis geleid door de broeders van Liefde.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van La Salette Louise-Marie

La Salettestraat zonder nummer (Maarkedal)
Naar het zuiden georiënteerde plattelandskerk met voornamelijk achterliggend ommuurd kerkhof. Driebeukige kerk van baksteenbouw; aanvankelijk zes traveeën met ingebouwde vierkante toren in de eerste noordelijke travee en koor met driezijdige sluiting tussen lage sacristie en berging, gebouwd volgens bewaarde plannen van 1851, hoogst waarschijnlijk van architect Louis Minard.


Parochiekerk Sint-Bavo

Wanzeledorp 5 (Lede)
Voorheen éénbeukige kerk, gebouwd op natuurstenen sokkel, met links geasfalteerde parking. De classicistische kerk van 1775 werd herbouwd en vergroot met een zuidelijke beuk in 1962, onder leiding van architect Roger Van Driessche.


Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein zonder nummer (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk in het oosten van Eine met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting, ten westen, het dorpscentrum.


Parochiekerk Sint-Elisabeth

Begijnhofdries zonder nummer (Gent)
In 1242 kreeg gravin Johanna van de Schepenen van Gent een stuk grond ter vestiging van een begijnhof; de abt van Sint-Baafs stemt toe er een kapel op te richten. De Doornikse zuilen van de huidige kerk zijn vermoedelijke getuigen van deze eerste bouwfase doch uitbreiding van de kerk in de 17e eeuw met twee belangrijke bouwfasen (1636-1641 en 1682-1684).


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Koffiebeekstraat zonder nummer (Deinze)
De parochiekerk Sint-Jan-Baptist is zoals de oudste typische Leiekerkjes ingeplant op een lichte verhevenheid aan de linkerbuitenbochtoever van een oude afgesneden arm van de Leie. De neogotische kerk ontworpen door Henri Valcke wordt omringd door een ovaal kerkhof, omgeven door leilinden, hagen en een rij knotwilgen.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Enameplein zonder nummer (Oudenaarde)
Ingeplant achter de zuidoostelijke hoek van het Enameplein op een verhevenheid in het dorp waarbij de kerk de omgeving domineert. Gelegen midden een deels ingesloten min of meer rechthoekige kerkhof met lage kerkhofmuur en waarvan de lange zuidoostelijke zijde paalt aan de Paardemarktstraat of vroegere Kerkstraat; voorheen met hoofdtoegang van het kerkhof aan deze straatkant naast het westelijke koor.


Parochiekerk Sint-Walburga

Eeckhoutstraat 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie

Lozerstraat 18 (Kruisem)
De pastorie van Lozer werd links van de parochiekerk gebouwd achterin een beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers. Het oorspronkelijk huis had drie traveeën en slechts één bouwlaag en werd gebouwd samen met de kerk in 1844.


Sint-Annakapel

Heirbrugstraat zonder nummer (Lokeren)
Eénbeukige kapel van drie traveeën met rechthoekig vlak gesloten koor, afgedekt door zadeldaken met een zeszijdige dakruiter uit 1670 boven de het koor. Bakstenen gebouw in sobere barokstijl, omgeven door een verzorgd plantsoen.


Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen.

Uitvoerder van

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen.


Thema's