Gentil Jean Van Eeckhoutte wordt geboren in een Waregemse schrijnwerkersfamilie. Zijn vader, Gustaaf Charles, in Waregem geboren in 1874, is timmerman van beroep en specialiseert zich later als trappenmaker. Hij is gehuwd met de Waregemse Marie Sophie De Rijcke. Gentil wordt als oudste zoon geboren op 2 mei 1906. Het gezin woont in de wijk het Gaverke te Waregem, in de Loskaailaan, nu de Noorderlaan genoemd.
In 1929 studeert Gentil af aan het Gentse Sint-Lucasinstituut met 80 %. Tot op heden is weinig gekend over zijn vriendenkring, contacten en concrete invloeden. Na zijn studie vestigt zich in Waregem en specialiseert zich verder in het gebruik van gewapend beton. Snel heeft hij er voldoende werk, vooral in de stationsbuurt waar hij geboren werd, maar ook in Kortrijk, Wingene en Izegem vindt hij opdrachtgevers. Algemeen valt op dat zijn bouwplannen van zeer hoge kwaliteit en minutieus getekend zijn: Gentil heeft duidelijk zijn architectuuropleiding aan het Sint-Lucasinstituut genoten, waar veel nadruk is gelegd op het artistieke aspect van huizenbouw.
Een (tot op heden) eerste (het oeuvre van de architect werd nog maar fragmentarisch samengesteld) ontwerp dateert van 1932 en betreft een woning langs de Churchilllaan nr. 23. De ontwerpen uit zijn beginperiode zijn, voor het toen nog eerder landelijke Waregem, erg vernieuwend en gedurfd. Voor zover de bouwheren, voornamelijk vrij welstellende burgers, dit toelaten, verwerkt hij voornamelijk art deco-elementen in zijn ontwerpen. De plannen en tekeningen uit de jaren 1930-1940 vertonen – en zijn eigen woning bij uitstek - invloeden van de internationale "moderne" stijl (o.m. W.M. Dudok) en de "pakketbootstijl". In 1937 begint hij met de plannen voor zijn eigen woning, zogenaamd "Villa Gaverzicht". Daarbij vormen de ideeën van de Franse tijdgenoot Le Corbusier (1887-1965) een duidelijke leiddraad. Uit de vijf basispunten van Le Corbusiers gedachtengoed verwerkt Van Eeckhoutte de 'toit-jardin' (integratie van een daktuin), het 'plan libre' (vrije plattegrond, hoofdzakelijk in de hand gewerkt door het gebruik van beton voor de constructie) en de 'fenêtres-en-longueur' (registervensters). Ook gebruikt hij het typische kleurenpallet van Le Corbusier: oker en aardekleuren. Ook de volledige interieuraankleding en meubilering is door hem ontworpen; de plannen van verschillende meubels zouden nog zijn bewaard in de woning. In 1939 is de woning afgewerkt. Gentil bewoont die eerst enkele jaren met zijn vader en beide zussen. Dat Van Eeckhoutte betrekkelijk kapitaalkrachtig moet zijn geweest, bewijst de uitgestrektheid van het perceel in vergelijking met de andere, voornamelijk rijwoningen, in de straat. Dit contrast in perceelsgrootte is nog steeds duidelijk afleesbaar. Bovendien is de woning tot in de details afgewerkt met luxueuze voorzieningen zoals centrale verwarming met ingebouwde radiatoren en een badkamer. In 1947, tien jaar dus na de bouw van de villa, kon slechts 4% van de woningen in Vlaanderen zich het comfort van centrale verwarming veroorloven en had slechts 7% van de woningen een badkamer.
Overige realisaties van Gentil Van Eeckhoutte zijn o.m.:
In het stadsarchief van Waregem worden echter nog talrijke, op heden nog niet verder geïdentificeerde plannen bouwprojecten, uitbreidingen en verbouwingen van architect Gentil Van Eeckhoutte bewaard. Uit die lijst kan men afleiden dat hij naast woningen en winkelpanden ook openbare en industriële gebouwen, fabrieken en loodsen, vlasschuren realiseert. Verder onderzoek is echter wenselijk.
Naar verluidt ziet Van Eeckhoutte in de jaren 1950 af van zijn vooruitstrevende stijl. Na de aankoop van een buitenverblijf in Oostduinkerke ("Villa Ann" zogenaamd naar zijn dochter) ontwerpt hij heel wat villa's in de typische cottagestijl van onze kuststreek. In Nederland zou hij, als specialist in betonconstructies, ook verschillende vlasschuren hebben ontworpen. Op 11 augustus 1963, op 57-jarige leeftijd, overlijdt Van Eeckhoutte na een ziekte.
Bron: Aagje Vanwalleghem, erfgoedconsulent Agentschap R-O West-Vlaanderen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Westerlaan 46 (Waregem)
Fraaie art-decovilla gebouwd circa 1929-1932 in opdracht van Armand Claessens, toenmalig directeur van het schildersdoekenbedrijf Claessens dat is gelegen achter en naast de woning langs de Molenstraat.
Sint-Jansstraat 126 (Waregem)
Gelegen tussen de straat en de Zavelputten. Voormalig kerkhof, tot 1940 gelegen rondom de parochiekerk. Begraafplaats op onregelmatig grondplan, gelegen op enkel glooiende percelen ten noordoosten van de Sint-Jansstraat. Toegang aan de Sint-Jansstraat met ijzeren hek tussen bakstenen muurtjes met pannen afdekking. Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt van 1857 links van de toegang met daarvoor een boom en bloemperk.
Boulezlaan 14 (Waregem)
Fraai art-decogetint woonhuis gebouwd in 1938 naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963).
Oscar Verschuerestraat 24 (Waregem)
Art-decogetint woonhuis met inpandige garage gebouwd in 1933 in opdracht van elektricien Julien Bohez naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963).
Churchilllaan 21 (Waregem)
Art-decowoning gebouwd in 1935 (registratie in het kadaster) naar een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963) voor kleermaker Omer Colombie. Rijwoning onder zadeldak met mechanische pannen.
Oscar Verschuerestraat 26 (Waregem)
Art-decowoning met inpandige autobergplaats gebouwd in 1933 voor handelaar Adolf Staelens naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963).
Pieter Baesstraat 11 (Izegem)
Art-deco-enkelhuis van 1935, naar ontwerp van Gentiel Van Eeckhoutte (Waregem).
Churchilllaan 22 (Waregem)
Interbellumwoning gebouwd in 1934 naar een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963) voor de gepensioneerde gendarme Arthur Dekeyser. Deels vrijstaande bakstenen woning afgedekt door een zadeldak met zwarte mechanische pannen.
Bruggestraat 19-21 (Wingene)
Samenstel van twee woningen en winkelpand gebouwd in 1938-1940 naar ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte Waregem. Pakketbootstijl uit het interbellum: buisleuningen, afgeronde volumes en hoeken, gele Hollandse baksteen, dudokvoeg, geglazuurde bruin en zwart geglazuurde keramiektegels. Nummer 19 baksteenbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak met winkelpui. Nummer 21 baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met poort.
Wagenmakersstraat 77 (Kortrijk)
Woonhuis van 1935, naar ontwerp van Gentiel Van Eeckhoutte (Waregem). Dubbelhuis in art deco met links praktijkruimte met wachtkamer en onderzoeksplaats en rechts woonruimten.
Westerlaan 100-102 (Waregem)
Zeer fraai samenstel van burgerhuizen onder één zadeldak met zwarte mechanische pannen. Eén van de eerste ontwerpen van de Wargemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963) opgemaakt in 1933.
Boulezlaan 20 (Waregem)
Vrij imposante, onderkelderde hoekwoning gebouwd in 1933 in opdracht van handelaar Jozef Devos naar een ontwerp van Gentiel Van Eeckhoutte (geregistreerd in het kadaster in 1934).
Boulezlaan 38 (Waregem)
Modernistische woning naar een ontwerp van circa 1938 van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Deels vrijstaande gele baksteenbouw op plint met langwerpige tegels gecombineerd met groene en zwarte tegels.
Churchilllaan 30 (Waregem)
Modernistische hoekwoning uit 1941, ontworpen door architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Half vrijstaande, kubusvormende woning aan de zijgevel doorbroken door uitspringend volume met typisch overhoeks venster.
Boulezlaan 24 (Waregem)
Rijwoning van 1937 ontworpen door de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963).
Churchilllaan 23 (Waregem)
Art-decogetinte rijwoning gebouwd in 1932 naar een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Vrij eenvoudige woning onder zadeldak met mechanische pannen.
Koningin Fabiolalaan 5 (Waregem)
Interbellumwoning van 1938 gebouwd naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963).
Churchilllaan 79 (Waregem)
Deels vrijstaande villa van 1938 gebouwd naar een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Oorspronkelijk deels onbeschilderde, bakstenen villa gelegen in een omringende tuin en afgedekt door een vernieuwd schilddak met mechanische pannen.
Roger Vansteenbruggestraat 117 (Waregem)
Vrijstaande villa in vrij open tuin, gebouwd in 1943 naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel van Eeckhoutte (1906-1963).
Churchilllaan 16 (Waregem)
Modernistische villa, gelegen in een uitgestrekte tuin aan de zuidzijde van de Churchilllaan.
Berglaan 33 (Anzegem)
Villa uit 1935 naar ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte. Art-decogetinte woning met gekasseide oprit, omgeven door tuin met vrijstaande garage behorend tot het oorspronkelijke ontwerp.
Franklin Rooseveltlaan 30 (Waregem)
Deels vrijstaande interbellumvilla gebouwd in 1938 naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963).
Stedestraat 51 (Harelbeke)
Voormalig vlasbedrijf Naessens, opgericht in het laatste kwart van de 19de eeuw, thans deels aangepast en verbouwd naar de noden van een nieuw bedrijf. Voormalig vlasbedrijf bestaande uit aan de straatkant gelegen schuren, een zwingelarij, een stookplaats en een roterij.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Eeckhoutte [online], https://id.erfgoed.net/personen/5206 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.