Persoon

Van Hamme, Ernest

ID
5250
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5250

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis De Valck

Vrijdagmarkt 22 (Gent)
Burgerhuis met trapgevel met 6 treden en topstuk van bak- en zandsteen met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak, uit de 17de eeuw, gerestaureerd in 1914 onder leiding van E. Van Hamme.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kasteelstraat 9 (Oudenaarde)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met centrale dakkapel, heropgebouwd na oorlogsschade in opdracht van notaris H. Vande Velde naar ontwerp van E. Van Hamme in 1920.


Burgerhuis naar ontwerp van Ernest Van Hamme

Tentoonstellingslaan 78 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak bekleed met leien en twee vernieuwde dakkapellen, volgens bouwaanvraag van 1923 opgericht in opdracht van katoenhandelaar L. Moerman naar ontwerp van architect Ernest Van Hamme.


Burgerhuis ontworpen door Ernest Van Hamme

Krijgslaan 4 (Gent)
Burgerhuis met drie bouwlagen en plat dak, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect E. Van Hamme en daterend van 1916. Merkwaardige plattegrond en intact behouden en verzorgd interieur in overgangsstijl van art nouveau naar art deco, mogelijks eveneens naar ontwerp van architect E. Van Hamme doch niet volledig conform aan de plannen uitgevoerd.


Burgerhuis ontworpen door Ernest Van Hamme

Parklaan 35 (Gent)
Dit eclectisch burgerhuis werd in 1901 ontworpen door architect Ernest Van Hamme. Behouden voortuintje met ijzeren hek.


Graanspijker

Pensmarkt 3-9 (Gent)
Zou eertijds een verpleeghuis voor melaatsen geweest zijn dat onder toezicht stond van het Sint-Janshospitaal; in 1322 aangekocht door de stad en omgevormd tot stapelplaats voor graan. Volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen telt deze lijstgevel negen traveeën over drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak. Bakstenen 16de-eeuwse achterbouw met verwerking van grijze natuursteen.


Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, zonder nummer (Gent)
De stadsbouwmeester Gillis de Suttere maakte begin 15de eeuw de plannen om de eerste houten vleeshal te vervangen door het huidige gebouw van zandsteen. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers.


Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen die in de 14de eeuw zowel het grote ensemble op de hoek van de Hoogpoort en de Biezekapelstraat bezaten als het steen uit de 13de eeuw, ernaast op de hoek van de Nederpolder zogenaamd "de Kleine Sikkel".


Herenhuis

Kasteelstraat 11A-B (Oudenaarde)
Zeer ruim onderkelderd herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf, heropgebouwd in opdracht van Th. en C. Liefmans in 1921 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog; bepleisterde en geschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect E. Van Hamme ter vervanging van een huis met een vrij gelijkaardige maar minder uitgewerkte gevel.


Hoekhuis in neotraditionele stijl

Einestraat 51 (Oudenaarde)
Gelegen aan de hoek met het Gentiel Antheunisplein. Hoekpand met voortuintje afgesloten door een fraai ijzeren hek aan laatstgenoemd plein, opgetrokken in neotraditionele stijl, in opdracht van P. Raepsaet in 1905 naar ontwerp van architect E. Van Hamme.


Vismarkt

Rekelingestraat 5, 5A, Sint-Veerleplein 5B (Gent)
De oorspronkelijke Vismarkt werd na de brand van 1872 uitgebreid op L-vormige plattegrond en voorzien van nieuwe ingang in de Rekelingestraat. naast het Nieuw Vleeshuis waarmee hij onderling verbonden is. Monumentale ingangspoort in barokstijl van twee bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd onder leiding van Adriaan Van der Linden in 1689. De twee gevels die in de Rekelingestraat toegang verleenden tot de overdekte Vis- en Vleesmarkt zijn reconstructies van gotische en traditionele bak- en zandsteenarchitectuur en dateren van 1872.



Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Hamme [online] https://id.erfgoed.net/personen/5250 (Geraadpleegd op )