Collectief

Van Herrewege frères

ID
5270
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5270

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteel Huis ter Burcht

Fortune De Kokerlaan 11 (Evergem)
Voormalig kasteel, sedert 1958 gemeentehuis. Voorheen kasteel gelegen in dubbele cirkelvormige omwalling. De middeleeuwse burcht werd gebouwd door de heren van Evergem, sinds de 11de eeuw de heren van Dendermonde, die na de invallen van de Noormannen aangesteld werden als voogden van Evergem in het Sint-Baafsdomein. Kasteel uit 1884 in neo-Vlaamserenaissance-stijl in deels verkaveld park met vijver, aan de straatkant met gietijzeren afsluiting en hek tussen pijlers.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Bellemdorpweg zonder nummer (Aalter)
Over de bouwgeschiedenis is weinig bekend. In de tweede helft van de 17de eeuw, na de vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, heropgebouwd. Bij de restauratiewerken in 1879 kreeg de kerk een neogotisch uitzicht. Volledig uitgebrand in 1944. Gevolgd door wederopbouw in 1950, grotendeels naar het vroegere model, onder leiding van architect A. Bressers. Omringd door een ommuurd kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek. Rondom de kerk staan vijftien geschilderde bakstenen ommegangkapelletjes met de statiën van de Heilige Rozenkrans op doek, ingewijd in 1891, vernieuwd in 1955. Op het kerkhof staan graftekens van midden 19de eeuw tot het einde van de 20ste eeuw.


Vrije Basisschool Wieze

Kloosterstraat 1 (Lebbeke)
De aanvankelijke gebouwen omvatten een aan de straat gelegen afzonderlijk kloosterhuis en parallel daarachter een schoolgebouw met een grote speelplaats ervoor en een kleinere van de bewaarschool erachter. Het kloosterhuis en de kloosterschool werden opgericht in 1899 door de firma Ed. & L. Van Herrewege frères, architecten en constructeurs uit Gent.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Herrewege frères [online] https://id.erfgoed.net/personen/5270 (Geraadpleegd op )