Persoon

Van Hoecke-Delmarle, Edgard

ID
5285
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5285

Beschrijving

Edgard Van Hoecke-Delmarle nam in 1896 het atelier van zijn vader Emile (1837-1919) over en was vooral bekend als ontwerper van schoolgebouwen in en buiten Gent. De privé-woningen die hij ontwierp, getuigen van een getemperde art-nouveauvormgeving.

(Bron: BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, 79)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Edgard Van Hoecke-Delmarle

Prinses Clementinalaan 173 (Gent)
Burgerhuis van vier bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (leien) in art nouveau, voorzien van een geplaveide voortuinstrook met smeedijzeren hekwerk, ontworpen in 1911 als eigen woning van architect Edgard Van Hoecke-Delmarle.


Burgerhuis

Reinaertstraat 87 (Gent)
Voormalig huis van de vicaris Claeys-Bouüaert, gebouwd door architect E. Van Hoecke-Delmarle in 1909. Bakstenen gevel van vier traveeën en twee bouwlagen.


Directeurswoning Maison Blanche van de Usines Pol Madou

Gaardeniersweg 10 (Gent)
Ruim alleenstaand herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, naar ontwerp van architect Van Hoecke-Delmarle en daterend van 1913. Bepleisterde en beschilderde gevels in neoclassicerende stijl.


Kleuterschool

Smidsestraat 88 (Gent)
Kleuter- en bewaarschool naar een ontwerp van architect Edgard Van Hoecke-Delmarle uit 1904.


Neoclassicistisch samenstel

Muinkkaai 83-84, 85 (Gent)
Dit ensemble van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl kreeg haar huidige, uniforme uitzicht door twee verbouwingen rond 1907 en 1916. In twee fases werd een volume, dat vermoedelijk opklimt tot het derde kwart van de 19de eeuw en dienst had gedaan als bijgebouw en directeurswoning van de dierentuin, omgevormd tot drie woningen met een homogene gevelafwerking.


Parochiekerk Sint-Theresia van het Kind Jezus en pastorie

Boomstraat 73, zonder nummer (Gent)
Gebouwd in gele baksteen, verwerkt met hardsteen naar ontwerp van Edgard Van Hoecke-Delmarle in 1928. Links van de kerk pastorie deel uitmakend van hetzelfde ontwerp.


Sint-Jan-Baptistinstituut

Reinaertstraat zonder nummer (Gent)
Schoolgebouw ontworpen door E. Van Hoecke-Delmarle in 1909. Voorportaal met bureau en spreekkamer gelegen achterin beplant voortuintje afgesloten door ijzeren hek. Erachter breed klasgebouw (volgens bouwaanvraag) van twee bouwlagen en twaalf traveeën onder schilddak.


Thema's

Ontwerper van

Zeedijk-Wenduine