Persoon

Van Hoecke-Dessel, Achilles

ID
5287
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5287

Beschrijving

Achilles Van Hoecke (1871-1918) neemt bij zijn huwelijk de naam van zijn vrouw Estella Rachel Augusta Dessel over om verwarring met gelijknamige Gentse architecten te voorkomen.

De carrière van Van Hoecke-Dessel is op te delen in twee periodes: een Gentse en een Brusselse. Na zijn studies aan de Gentse academie trekt Van Hoecke-Dessel voor twee jaar naar Wallonië. Hij loopt er stage bij de architect-restaurateur Constant Sonneville. Twee jaar later (in 1897) vestigt Van Hoecke-Dessel zich terug in zijn geboortestad als zelfstandig architect. Daar speelt hij een voortrekkersrol in de late art nouveau. Hij volgt zijn voorgangers niet slaafs op maar opteert voor een eigen invulling van de art nouveau-vormentaal.

Van Hoecke-Dessels kenmerk is een mix van eclectische elementen met geometrische art nouveaumotieven. Ook komt hij zeer innovatief uit de hoek wat betreft vorm, kleur en detaillering. Hoogtepunten uit zijn Gentse carrière zijn zijn eigen woning op de Kunstlaan in Gent uit 1903 en de Sint-Pieterstoren (Sint-Amandsstraat). Naast de vele opdrachten is Van Hoecke-Dessel van 1903-1907 hoofdredacteur van het Gentse tijdschrift “La tribune artistique”. Vanuit deze functie kan hij zijn moderniseringsgedachte verspreiden.

Voordat Van Hoecke-Dessel aan zijn Brusselse periode begint, ontwerpt hij twee paviljoenen voor de wereldtentoonstelling van Luik in 1905. In 1907 verhuist Van Hoecke-Dessel naar Elsene. Deze fase uit zijn carrière is overduidelijk minder productief. Het aantal uitgevoerde projecten ligt beduidend lager dan in de Gentse periode – waarschijnlijk te wijten aan gezondheidsproblemen. Dit wil echter niet zeggen dat de kwaliteit van de gebouwen eveneens gedaald is. Zijn eigen huis in Elsene (Henninstraat, 1913) kan als een meesterwerk beschouwd worden. Deze Brusselse periode levert Van Hoecke-Dessel ook buitenlandse opdrachten op. Hij wordt in 1910 benoemd tot architect van de Compagnie du Chemin de Fer du Congo. Van Hoecke-Dessel krijgt daardoor de kans om hotels en ziekenhuizen in Matadi, Thysstad en Leopoldstad te ontwerpen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveauburgerhuis met magazijn

Edward Pecherstraat 22, Gijzelaarsstraat 19 (Antwerpen)
Burgerwoning in art-nouveaustijl, ontworpen in 1908 door architect Achilles Van Hoecke-Dessel, die op dat moment in Brussel actief is, na een succesvolle carrière in Gent.


Burgerhuis in geometrische art nouveau

Stationsplein 13 (Lokeren)
Burgerhuis van twee traveeën en verspringende bouwlagen, gebouwd tussen 1906 en 1909; kleurrijke baksteenbouw op arduinen sokkel met korfbogig keldervenster. Dit pand is de enige Lokerse realisatie van de in Gent en later in Elsene woonachtige architect Achilles Van Hoecke-Dessel (1871-1918).


Burgerhuis ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Kunstlaan 16-18, 16A-H (Gent)
Gevelontwerp door A. Van Hoecke-Dessel van 1901, samen ontworpen met het links aanpalend huis. Art-nouveauhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1902 door middel van een gevelsteen op het hoger opgaande en deels getrapte middendeel van de gevel.


Burgerhuis ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Kunstlaan 20 (Gent)
Gevelontwerp door A. Van Hoecke-Dessel van 1901, samen ontworpen met het rechts aanpalend huis. Gele bakstenen art-nouveaugevel van één travee.


Burgerhuis ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Kunstlaan 41 (Gent)
Typische art-nouveaugevel van twee traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, gedateerd 1903 door middel van een gevelsteen onder het dakvenster, gesigneerd: A. Van Hoecke-Dessel.


Burgerhuis ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Charles de Kerchovelaan 283 (Gent)
Art-nouveauhuis volgens bouwaanvraag van 1902 naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel. Enkelhuis met drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën en asymmetrische ordonnantie.


Burgerhuis ontworpen door Achilles Van Hoecke-Dessel

Parklaan 37, 37A-C (Gent)
Dit architecturaal opvallend burgerhuis werd in 1901 ontworpen door Achilles Van Hoecke-Dessel. De gevel een subtiele vertaling van de Gentse art nouveau waarvan Van Hoecke-Dessel één van de belangrijkste vertegenwoordigers was. Het pand is gaaf bewaard en de sgraffitopanelen werden recent gerestaureerd. Het originele schrijnwerk bleef grotendeels bewaard.


Burgerhuizen ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Kattenberg 10-30 (Gent)
In zijn geheel ontworpen gevelwand van symmetrisch opgestelde panden, gedateerd Anno 1901, naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel.


Burgerhuizen ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Kattenberg 39-49 (Gent)
Art-nouveaugetinte huizenrij aansluitend bij het hoekcomplex met de Kunstlaan nummer 30, gedateerd 1904 bovenaan nummer 49, naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel.


Ensemble 't Rozenhof

Gentsesteenweg 100-104 (Deinze)
Groep van drie huizen in villavorm, gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel. Aanvankelijk mooi ensemble met speelse vormgeving en kleurrijk materiaalgebruik.


Ensemble van burgerhuizen ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Kunstlaan 23-29 (Gent)
Geel bakstenen ensemble gevormd door tweemaal twee gekoppelde rijhuizen van 1901, volgens opschrift naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel.


Gildehuis der Vrije Schippers

Graslei 14 (Gent)
Huis zogenaamd "Windas" in 1530 gekocht door deken van de gilde der Vrije Schippers die een nieuwe gevel liet ontwerpen door bouwmeester Christoffel van den Berghe. Eigenlijke huis, zij- en voorgevel vernieuwd door Elooi de Key. Voorgevel gerestaureerd in 1904 door S. Mortier en A. Van Hoecke, en totaalrestauratie door Callebaut-architecten voltooid in 2019. Trapgevel volledig opgetrokken uit Balegemse zandsteen in Brabantse gotiek. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1531 op banderol boven deur. Zijgevel opgevat als een verankerde bakstenen lijstgevel en achtergevel met een verankerde bakstenen trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.


Kunstenaarswoning ontworpen door A. Van Hoecke-Dessel

Sint-Lievenslaan 258 (Gent)
Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, volgens gevelsteen van 1903 en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel voor kunstschilder Charles Hoste. Bakstenen lijstgevel met art-nouveau-inslag op gedeeltelijk breukstenen plint.


Thema's

Ontwerper van

Kunstlaan

Sint-Amandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Hoecke-Dessel [online], https://id.erfgoed.net/personen/5287 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.