Persoon

Bruyenne, Justin

ID: 530   URI: https://id.erfgoed.net/personen/530

Beschrijving

De bijzonder productieve architect Antoine Justin Joseph Bruyenne verwezenlijkte in Henegouwen zowel wereldlijke als religieuze gebouwen in een historische of eclectische stijl. Naast kastelen en kloosters bouwde hij talrijke neoromaanse kerken (Obigies, 1862; Jumet-Gohissart, 1863; Hérinnes-lez-Pecq, 1865; Seneffe, 1877). Hij was lid van de KCM en tevens een actief en vaak 'inventief' restaurateur, bv. van de kathedraal van Doornik (1849) waar hij zijn vroegere meester Bruno Renard opvolgde.

Bron: Luc-Francis Génicot, Bruyenne, Justin, in: Van Loo, A. (red.): Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, 186.

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klein Spinhuis en kapel

Kalkstraat 46 (Sint-Niklaas)
Heden moderne straatgebouwen waarachter ruime, neo-romaanse kapel, volgens jaarsteen in 1875 gebouwd naar ontwerp van architect Justin Bruyenne (Doornik).


Heilig Hartkapel

Kleibeekstraat zonder nummer (Sint-Niklaas)
Ruime kapel, in neoromaanse stijl opgetrokken in 1875 naar ontwerp van architect Justin Bruyenne (Doornik) en ingeplant temidden van een beboomd grasveld met aan de straatzijde een monument ter nagedachtenis aan de boerenkrijg.


School en klooster der zusters van liefde van Jezus en Maria

Molendreef 16 (Lievegem)
Oorspronkelijk school en klooster der Zusters van Liefde van Jezus en Maria. Moederhuis gesticht door kanunnik P.J. Triest (toen pastoor van Lovendegem), eerste vestiging in 1803 in de Appensvoordestraat.


Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn

Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.


School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


Godshuis

Dorpsstraat 11-57 (Sint-Laureins)
Opgericht in 1843 door juffrouw Antonia Van Damme van Sint-Laureins, die haar omvangrijk fortuin gebruikte om een hospice voor ouderlingen, een tehuis voor wezen en een hospitaal voor zieken te laten bouwen.


Hospitaal voor Mannen

Abdijstraat 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57 (Sint-Truiden)
Complex in eclectische stijl met neobarokelementen, gelegen aan de Hoge Veser, die door platanen is afgezoomd. Gebouw van 1875-1888 naar ontwerp van architect J. Bruyenne.