Persoon

Van Houtryve, Georges

ID: 5307   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5307

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Café De Warande

Havenstraat 1 (Brugge)
Havenstraat nr. 1/ Sint-Pieterskaai. Café "De Warande" cf. gevelsteen verwijzend naar de Warandebrug. Vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en herbouwd in 1930 naar een ontwerp van architect Georges Van Houtryve (Brugge). Historiserende gevels geïnspireerd op de lokale 17de-eeuwse architectuur, de gevel aan de Sint-Pieterskaai is centraal doorbroken door een volutentop. Verankerde bakste


Halfvrijstaande villa

Gouden-Boomstraat 54 (Brugge)
Gouden-Boomstraat nr. 54. Halfvrijstaande villa van ca. 1934 naar ontwerp van architect G. Van Houtryve (Brugge) cf. gevelsteen. Bepleisterde en witbeschilderde gevels, modernistische vormgeving cf. spel van volumes, platte daken en buisleuning. Het trappenhuis zit in een hoger uitgewerkt volume en is verlicht door een monumentaal langwerpig venster. Deur met fraai smeedijzeren hekwerk.


Herenhuis Hôtel d'Hanins de Moerkerke

Coupure 1, Predikherenstraat 40, Witteleertouwersstraat 1A (Brugge)
Herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw bestaande uit een haakse hoofdvleugel tussen de Witteleertouwersstraat en de Coupure, en eertijds twee zijvleugels, één ten oosten (aan de Coupure), (2) en twee ten zuiden (aan de Witteleertouwersstraat), (3 a en 3 b). Heden haast volledig ingebouwd en vroegere structuur dus moeilijk herkenbaar. Gebouwd na het uitgraven van de Coupure (1752-1753) waarbij de voormalige grond van het predikherenklooster is herverkaveld. In de loop van de 19de eeuw toegankelijk via een staatsieplein aan de Predikherenstraat, tussen de huidige nummers 30 en 36, dat leidde naar de hoofdvleugel. Nu deels in gebruik als woning en deels leegstaand en verwaarloosd.


Hoekhuis

Achiel Van Ackerplein 2 (Brugge)
Diep hoekpand gericht naar Ezelstraat, van drie + drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk), resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1936 naar ontwerp van architect G. Van Houtryve.


Poortgebouw van leenbank De Grote Caorsijnen

Langerei 7 (Brugge)
Poortgebouw van 1748-1753 van de voormalige leenbank die teruggaat tot de 13de eeuw. In 1629 vestiging van de in 1573 gestichte "Waerachtigen Bergh van Charitate", een stedelijke leenbank waar men renteloos of tegen lage rente kon lenen. Afschaffing van de "Bergh" in 1795. In 1876 opnieuw een pandhuis tot definitieve sluiting in 1920.


Samenstel van burgerhuizen naar ontwerp van Georges Van Houtryve

Calvariebergstraat 26-30 (Brugge)
Samenstel van drie analoge diephuizen met overwegend geometriserende art-deco-inslag. Enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), van 1933 naar ontwerp van architect G. Van Houtryve (Brugge).


Schoolgebouw

Oude Zak 38 (Brugge)
Neogotisch getint gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen; gevelsteen met opschrift "G. VANHOUTRYVE / ARCHITECTE / BRUGES".


Sint-Janshospitaal kraaminrichting

Mariastraat 44 (Brugge)
Oorspronkelijk vier woonhuizen uit uit het eerste kwart van de 16de eeuw. Begin 19de eeuw gebruikt door het hospitaal, heden ingenomen door het Museum voor Archeologie en enkele stadsdiensten. In 1913 worden, naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge), achter de 16de-eeuwse gevels nieuwe gebouwen opgericht, oude kern, zie gebinte. Breedhuizen van samen twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (daktegels).


Villa Nitouche

Prins Boudewijnlaan 8 (De Haan)
Villa in 1929 ontworpen door architect G. Van Houtrijn (?), geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Een plan van 1940 van architect René van Oyen (Brugge) toont wijzigingen aan het interieur.


Villa uit 1938

Manitobalaan 17 (Brugge)
Manitobalaan nr. 17. Alleenstaande woning van 1938 naar ontwerp van architect Georges Van Houtryve (Brugge). Rode baksteenbouw met bepleisterde bovenbouw onder hoog schilddak. Op begane grond uitspringend volume opgevat als erker. Bewaard schrijnwerk. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 123/1938.


Vrije Basisschool en Middenschool Sint-Pieter

Kortrijksestraat 47 (Oostkamp)
Kortrijksestraat nr. 47. Vrije Basisschool en Middenschool Sint-Pieter, voorheen meisjesschool met klooster en kapel van de zusters maricolen. Ontstaan vanaf het midden van de 19de eeuw en grondig verbouwd/herbouwd in de jaren 1950. <italic>Historiek</italic>. <bold>19de eeuw</bold>. Rond het midden van de 19de eeuw verleent Mgr. Jan-Baptist Malou, bisschop van Brugge, zijn goedkeuring

Uitvoerder van

Poortgebouw van leenbank De Grote Caorsijnen

Langerei 7 (Brugge)
Poortgebouw van 1748-1753 van de voormalige leenbank die teruggaat tot de 13de eeuw. In 1629 vestiging van de in 1573 gestichte "Waerachtigen Bergh van Charitate", een stedelijke leenbank waar men renteloos of tegen lage rente kon lenen. Afschaffing van de "Bergh" in 1795. In 1876 opnieuw een pandhuis tot definitieve sluiting in 1920.


Thema's

Ontwerper van

Gieterijstraat

Mariastraat (Oudste kern)

Sasplein