Havenstraat 1 (Brugge)
Herbouwd in 1930 naar een ontwerp van architect Georges Van Houtryve (Brugge). Verankerde bakstenen gevels gecombineerd met zandsteen.
Coupure 1, Predikherenstraat 40, Witteleertouwersstraat 1A (Brugge)
Herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw bestaande uit een haakse hoofdvleugel tussen de Witteleertouwersstraat en de Coupure, en eertijds twee zijvleugels, één ten oosten (aan de Coupure), (2) en twee ten zuiden (aan de Witteleertouwersstraat), (3 a en 3 b). Heden haast volledig ingebouwd en vroegere structuur dus moeilijk herkenbaar. Gebouwd na het uitgraven van de Coupure (1752-1753) waarbij de voormalige grond van het predikherenklooster is herverkaveld. In de loop van de 19de eeuw toegankelijk via een staatsieplein aan de Predikherenstraat, tussen de huidige nummers 30 en 36, dat leidde naar de hoofdvleugel. Nu deels in gebruik als woning en deels leegstaand en verwaarloosd.
Achiel Van Ackerplein 2 (Brugge)
Diep hoekpand gericht naar Ezelstraat, van drie + drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk), resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1936 naar ontwerp van architect G. Van Houtryve.
Gouden-Boomstraat 54 (Brugge)
Halfvrijstaande villa van circa 1934 naar ontwerp van architect Georges Van Houtryve (Brugge).
Langerei 7 (Brugge)
Poortgebouw van 1748-1753 van de voormalige leenbank die teruggaat tot de 13de eeuw. In 1629 vestiging van de in 1573 gestichte "Waerachtigen Bergh van Charitate", een stedelijke leenbank waar men renteloos of tegen lage rente kon lenen. Afschaffing van de "Bergh" in 1795. In 1876 opnieuw een pandhuis tot definitieve sluiting in 1920.
Calvariebergstraat 26-30 (Brugge)
Samenstel van drie analoge diephuizen met overwegend geometriserende art-deco-inslag. Enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), van 1933 naar ontwerp van architect G. Van Houtryve (Brugge).
Oude Zak 38 (Brugge)
Neogotisch getint gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen; gevelsteen met opschrift "G. VANHOUTRYVE / ARCHITECTE / BRUGES".
Manitobalaan 17 (Brugge)
Alleenstaande woning van 1938. Rode baksteenbouw met bepleisterde bovenbouw onder hoog schilddak. Op begane grond uitspringend volume opgevat als erker.
Prins Boudewijnlaan 8 (De Haan)
Villa in 1929 ontworpen door architect G. Van Houtryve, geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Een plan van 1940 van architect René van Oyen (Brugge) toont wijzigingen aan het interieur.
Kortrijksestraat 47 (Oostkamp)
Scholencomplex herbouwd in de jaren 1950 naar de bestaande, 19de-eeuwse volumes. Heden is alleen de hogere klassenvleugel van de vrije basisschool bewaard.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Houtryve [online], https://id.erfgoed.net/personen/5307 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.