Persoon

Van Hove, Frans senior

ID
5314
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5314

Beschrijving

Oudere broer van de architect Franciscus Van Hove junior


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Borluutsteen

Korenmarkt 7-8 (Gent)
Uitzonderlijk goed bewaard meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 12de-13de eeuw waarvan het Steen tot in de nok bewaard bleef.


Burgerhuis De Beerie

Korenmarkt 9 (Gent)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak uit de 17de eeuw, gereconstrueerde bak- en zandstenen trapgevel in 1932 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove Sr.


Burgerhuis De Maecht van Ghent

Korenmarkt 5-6 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping en verankerde bakstenen trapgevel, onder zadeldak, gedateerd 1671 op gevelsteen en hersteld in 1932 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove Sr.


Burgerhuis Het Meuleken

Korenmarkt 30-31 (Gent)
Merkwaardig barokhuis opgevat als een diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1652 op bovenste bouwlaag. Verticaal opgaande gevel van bak- en zandsteen met in- en uitgezwenkte top, gerestaureerd in 1934 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove Sr.


Burgerhuis ontworpen door Fr. Van Hove

Koning Albertlaan 176-178 (Gent)
Rijhuis in een neo-Vlaamserenaissance-getinte stijl, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1923 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove in opdracht van Th. Wylleman, zie signatuur links in de latei boven de toegangsdeur. Enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een geknikt zadeldak.


Herberg In 't Klein Stadhuis

Grote Markt 32 (Ieper)
In 1924, grosso modo identieke reconstructie naar ontwerp van architect A. Leclercq (Ieper) gebaseerd op een plan van 1922, uitgevoerd door Van Hove, één der medewerkers van Jules Coomans, blijkbaar aan de hand van vooroorlogse documenten.


Herenhuis de Pelikaan

Sint-Katelijnestraat 11 (Gent)
Huis de Pelikaan van 1701, gebouwd door L. Bellemans. Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster en recentere dakkapelletjes. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen boven een plint van Doornikse steen.


Huizen De drie Posthoorns en Het Damberd

Korenmarkt 18-19 (Gent)
Diephuis van zes traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak daterend van omstreeks 1640. Oorspronkelijk twee gekoppelde enkelhuizen, in 1778 deuren verplaatst naar de middentravee en tympaanvulling van benedenverdieping weggekapt; gedeeltelijk hersteld in 1932 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove Sr. Verankerde trapgevel van bak- en zandsteen.


Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


Katholieke jongensschool

Sint-Theresiastraat 1-3 (Gent)
De jongensschool in de Gentse volkswijk de Muide werd gebouwd in 1911 in een sobere neogotische baksteenarchitectuur naar plannen van bouwmeester Fr. Van Hove, uitgevoerd door aannemer E. Wyckaert. Het gebouwencomplex omvat een directie- en schoolgebouw gegroepeerd in U-vorm omheen de speelplaats.


Stadhuis Nieuwpoort met conciërgewoning

Hendrik Geeraertplein 1, Marktplein 7 (Nieuwpoort)
Stadhuis, gelegen op de zuidelijke Marktzijde tussen Hal en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het oorspronkelijk stadhuis, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en thans vredegerecht en politiecommissariaat, staat op de hoek van Langestraat met Oostendestraat.


Stadswoning De Gistkuip

Surmont de Volsberghestraat 50 (Ieper)
Ontwerp van architect F. Van Hove (Gent) van 1922. Geïnspireerd op de lokale renaissancestijl.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Van Hove [online] https://id.erfgoed.net/personen/5314 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.