Persoon

Van Kerkhove, Pieter

ID
5339
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5339

Beschrijving

Architect Pieter van Kerkhove (1847-1889), geboren te Lembeke, werd wellicht op jonge leeftijd opgeleid als schrijnwerkersgast. Vervolgens volgde hij lessen aan de pas opgerichte Sint-Lucasschool te Gent en werkte hij samen met de Gentse architect Van Assche. Door bemiddeling van Baron de Béthune leidde hij na zijn opleiding de werken van het Engelse Seminarie te Brugge en kon hij verschillende kunst- en studiereizen maken. Hij ontwierp het stadhuis van Sint-Niklaas en de Gendarmerie te Dendermonde en realiseerde tal van privé-opdrachten. In 1880 werd hij benoemd tot provinciaal architect. Tot aan zijn vroegtijdige dood in 1889 combineerde hij deze functie met lesgeven aan de architectuurstudenten van de Sint-Lucasschool.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002242, Burgerlijke architectuur in Dendermonde (DUCHÊNE H., 2004).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bank van Waes

Onze-Lieve-Vrouwstraat 32 (Sint-Niklaas)
Neogotisch gebouw opgericht in 1881 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Bak- en natuurstenen gevels respectievelijk een grote puntgevel van drie traveeën met twee hoge bouwlagen en een lagere trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder afzonderlijke zadeldaken.


Decanale Onze-Lieve-Vrouwekerk

Markt (Temse)
Ruime hallenkerk te midden van de gekasseide markt. Het omringende kerkhof werd in 1820 definitief opgeruimd. Driebeukige kruiskerk met dubbel, niet buiten de lijn der zijbeuken uitspringend transept, achtkantige vieringtoren en polygonaal hoofdkoor geflankeerd door analoge zijkoren.


Directeurswoning

Leopoldlaan 15 (Dendermonde)
Het herenhuis met kasteelallures werd gebouwd in opdracht van Leopold Gorus-De Block, schoonzoon en opvolger van de katoenfabriek van Petrus De Block, op het fabrieksterrein op de plaats van een oudere constructie gebouwd en kadastraal genoteerd in 1881. Het herenhuis in neotraditionele stijl werd gebouwd naar ontwerp van architect Pieter van Kerkhove en is ingeplant op een ommuurd en met hekwerk afgesloten terrein en achteraan het voormalige koetshuis met stallen.


Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)
Het huidige indrukwekkende gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927 naar de plans van architect Valentin Vaerwyck. Het is opgetrokken in expressionistische baksteenarchitectuur met verwerking van historiserende elementen uit verschillende stijl- en bouwperioden en gecombineerd tot een eclectisch geheel. De decoratieve sculpturen in de voorgevel, in de wandelzaal en in de zittingzaal zijn van de Gentse beeldhouwers Oscar Sinia en Geo Verbanck.


Kasteeldomein van Lovendegem

Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.


Klooster en schoolcomplex der zusters franciscanessen

François Benardstraat 86, Leeuwstraat 1, Tentoonstellingslaan (Gent)
Dit voormalige klooster en schoolcomplex van de zusters franciscanessen, dat ook het Crombeen genoemd wordt, neemt een groot deel van het bouwblok tussen de Leeuwstraat, de François Benardstraat en Tentoonstellingslaan in en getuigt van een zeer hoge ensemblewaarde dankzij de homogene, neogotische stijl. De eerste gebouwen kwamen tot stand tussen 1886 en 1888 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Deze werden op het einde van de 19de eeuw en tijdens de 20ste eeuw stelselmatig uitgebreid tot de huidige eenheidsarchitectuur, onder meer naar ontwerp van architecten Henri Valcke (1902), Edmond Haché (1909-11, 1914), Gaston Vandenheuvel (1930) en Prosper Schrans (1959).


Meisjesschool

Kerkstraat 13 (Sint-Niklaas)
Meisjesschool opgericht in 1848 door de zusters Maricollen uit Waasmuster. Huidig schoolgebouw in neogotische stijl met oudste vleugel haaks op de straat, vermoedelijk daterend van 1879 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove.


Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Dorpskerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige bergplaats in noordoostelijke oksel, dito sacristie in zuidoostelijke oksel.


Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


Rijkswachtkazerne

Leopoldlaan 55 (Dendermonde)
De rijkswachtkazerne is een opvallend complex in baksteenbouw. Het omvat het beeldbepalende hoofdgebouw van circa 1876-1879, de vergroting uit 1936, de voormalige directeurswoning en een aansluitende muur met lisenen en baksteenfries die tot tegen de gevangenis doorloopt. Het hoofdgebouw werd door architect Van Kerkhove in de hem typerende stijl gebouwd.


Stadhuis Sint-Niklaas

Grote Markt 1 (Sint-Niklaas)
Statig neogotisch gebouw uit 1876-1878 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove, gebouwd op de plaats van de op 26 februari 1874 afgebrande voorganger in neoclassicistische stijl.


Stedelijk Museum

Zamanstraat 49A-B (Sint-Niklaas)
De voormalige woning Alfons Janssens is een herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl daterend van 1878-1880, opgetrokken naar het ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove in opdracht van Alfons Janssens. De vermoedelijk laat 19de-eeuwse tuinafsluiting werd hier geplaatst in 1933-1934 en is afkomstig van het kasteel Boechout te Meise.


Twee burgerhuizen in eclectische stijl

Mercatorstraat 4-6 (Sint-Niklaas)
Eclectische huizen van 1878 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Kerkhove [online], https://id.erfgoed.net/personen/5339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.