Persoon

Van Kerkhove, Pieter

ID: 5339   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5339

Beschrijving

Architect Pieter van Kerkhove (1847-1889), geboren te Lembeke, werd wellicht op jonge leeftijd opgeleid als schrijnwerkersgast. Vervolgens volgde hij lessen aan de pas opgerichte Sint-Lucasschool te Gent en werkte hij samen met de Gentse architect Van Assche. Door bemiddeling van Baron de Béthune leidde hij na zijn opleiding de werken van het Engelse Seminarie te Brugge en kon hij verschillende kunst- en studiereizen maken. Hij ontwierp het stadhuis van Sint-Niklaas en de Gendarmerie te Dendermonde en realiseerde tal van privé-opdrachten. In 1880 werd hij benoemd tot provinciaal architect. Tot aan zijn vroegtijdige dood in 1889 combineerde hij deze functie met lesgeven aan de architectuurstudenten van de Sint-Lucasschool.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002242, Burgerlijke architectuur in Dendermonde (DUCHÊNE H., 2004).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bank van Waes

Onze-Lieve-Vrouwstraat 32 (Sint-Niklaas)
Neogotisch gebouw opgericht in 1881 als "Bank van Waes" naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Bak- en natuurstenen gevels respectievelijk een grote puntgevel van drie traveeën met twee hoge bouwlagen en een lagere trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder afzonderlijke zadeldaken.


Decanale Onze-Lieve-Vrouwekerk

Markt zonder nummer (Temse)
Ruime hallenkerk te midden van de gekasseide markt. Het omringende kerkhof werd in 1820 definitief opgeruimd.


Directeurswoning

Leopold II-laan 15 (Dendermonde)
Voormalig herenhuis Leopold Gorus – De Block. In de volksmond gekend als "’t Klein Kasteeltje" of "Le Chalet du Boulevard (Torenhof)" naar de zaak die er vroeger gevestigd was.


Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)
Het gerechtshof, gelegen in het centrum van de stad, naast het stadhuis op de Grote Markt en met de achterzijde uitziend op de Dender, doet nu enkel dienst als Rechtbank van Eerste Aanleg. Het huidige gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927.


Kasteeldomein van Lovendegem

Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.


Klooster en schoolcomplex der zusters franciscanessen

François Benardstraat 86, Leeuwstraat 1 (Gent)
Geestelijke gemeenschap van de derde orde van St.-Franciscus gesticht door juffrouw J.T. Crombeen in 1715 in haar woning op de Sint-Pietersnieuwstraat. Voornamelijk toewijding aan armenonderwijs en kantschool. In 1831 als kloostergemeenschap ingericht en school uitgebreid met kostschool.


Meisjesschool

Kerkstraat 13 (Sint-Niklaas)
Meisjesschool opgericht in 1848 door de Zusters Maricollen uit Waasmuster. Huidig schoolgebouw in neogotische stijl met oudste vleugel haaks op de straat, vermoedelijk daterend van 1879 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove.


Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp zonder nummer (Sint-Niklaas)
Georiënteerde gotische kruiskerk in het centrum van het dorp. Ten noorden ervan, parkeerplaats ter vervanging van het sinds 1943 gedesafecteerde kerkhof.


Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein zonder nummer (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een georiënteerde gotische kruiskerk met vieringtoren. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


Rijkswachtkazerne

Leopold II-laan 55 (Dendermonde)
De rijkswachtkazerne is ingeplant op een langgerekt perceel aan de Leopold II laan op de hoek met de Sint Jacobstraat. Ten noordwesten wordt het begrensd door de aanpalende gevangenis. Het opvallende complex in baksteenbouw sluit de straatwand af en markeert het straatbeeld.


Stadhuis Sint-Niklaas

Grote Markt 1 (Sint-Niklaas)
Statig neogotisch gebouw, de noordwestelijke zijde van de markt afsluitend en gebouwd op de plaats van de op 26 februari 1874 afgebrande voorganger in neoclassicistische stijl.


Stedelijk Museum

Zamanstraat 49A-B (Sint-Niklaas)
De voormalige woning Alfons Janssens is een herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl daterend van 1878-1880, opgetrokken naar het ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove in opdracht van Alfons Janssens. In 1909 werd de woning aangekocht door de stad en sinds 1911 is deze ingericht als museum. De vermoedelijk laat 19de-eeuwse tuinafsluiting werd hier geplaatst in 1933-1934 en is afkomstig van het kasteel Boechout te Meise. De 18de-eeuwse pomp in de tuin is de enige bewaarde stadspomp. Deze stond oorspronkelijk op de Houtbriel en werd hier geplaatst in 1924.


Twee burgerhuizen in eclectische stijl

Mercatorstraat 4-6 (Sint-Niklaas)
Eclectische huizen van 1878 (cartouche) naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove.

Uitvoerder van

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)
Het gerechtshof, gelegen in het centrum van de stad, naast het stadhuis op de Grote Markt en met de achterzijde uitziend op de Dender, doet nu enkel dienst als Rechtbank van Eerste Aanleg. Het huidige gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927.


Thema's