Persoon

Van Kriekinge, Maurice

ID
5344
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5344

Beschrijving

Zoon van architect Josse Van Kriekinge (1877-1963), met wie hij zich in 1930 associeerde (1908-1969). Tot hun oeuvre behoren het station van Dendermonde (1941) en de Hogere Zeevaartschool van Antwerpen (1929-1933) waar ook een muurschildering van René De Pauw aanwezig is.

Met dank aan Marcel Windey voor de biografische gegevens.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hogere Zeevaartschool

Noordkasteel-Oost 6 (Antwerpen)
Modernistisch schoolgebouw van 1931-1933 naar ontwerp van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge. U-vormig gebouw gelegen in de Scheldebocht ter hoogte van het voormalige Noordkasteel.


Nieuw station Dendermonde

Statieplein zonder nummer (Dendermonde)
Huidig stationsgebouw in 1942-43 in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architecten J. en M. Van Kriekinge gebouwd op de plaats van het houten stationsgebouw dat omstreeks 1880-1881 als uitbreiding van het stationnetje uit 1849 werd opgericht. Strak geconcipieerd, langwerpig gebouw van één en twee bouwlagen onder platte daken en steil zadeldak. Ten zuidoosten, parallel aan stationsgebouw, perrons circa 1910 met elkaar verbonden via reizigerstunnel.


Station Brugge met seinhuis

Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.


Thema's

Ontwerper van

Vrijdagmarkt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Kriekinge [online], https://id.erfgoed.net/personen/5344 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.