Persoon

Van Kuyck, Walter

ID
5348
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5348

Beschrijving

Walter Van Kuyck (1876-1934), burgerlijk ingenieur en bouwmeester, behoort tot een familie van kunstenaars-schilders-architecten. Zijn grootvader Louis Van Kuyck (1821-1871) was een midden 19de-eeuwse kunstschilder. Frans Van Kuyck (1852-1915), zijn vader, was gemeenteraadslid, Antwerps schepen voor Cultuur en eveneens kunstschilder, zijn zoon Hugo Van Kuyck (1902-1981) volgde hem op als architect.

Walter Van Kuyck genoot zijn architectuuropleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en behaalde in 1899 zijn ingenieursdiploma aan de universiteit in Gent. In 1902 werd hij lid en voorzitter van de Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen, in 1904 leraar aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten en aan de Nijverheidsschool, beide in Antwerpen; van laatsgenoemde was hij van 1921 tot 1934 directeur.

Een greep uit werken van zijn hand zijn onder meer de verbouwing van het “Huwelijksbootje” hoek Braderijstraat/Zilversmidstraat (1901), het huis “In De Gulden Spoor” (Museum Frans Claes) Sint-Vincentiusstraat 12 (1902), het hoekhuis Leysstraat/Jezusstraat (na 1902), twee burelen aan de Ernest Van Dijckkaai (?), het gebouw van de Phénix Belge aan de Quellinstraat (?); hij zou meegewerkt hebben aan de heropbouw van de voormalige Koninklijke Stapelhuizen (circa 1901- 1906), richtte in samenwerking met L. Hamaïde een flatgebouw op op de hoek Simons-/Van Leriusstraat (1913), bouwde het moederhuis in de Vinkenstraat (1908, 1920), voerde veranderingswerken uit aan en bouwde de school voor verpleegkundigen van het Stuyvenberggasthuis (respectievelijk in 1913 en 1920), bouwde de Koloniale Hogeschool (1920-1923), herenhuizen Jan Blockxstraat 11, 13, 15 (1902, 1905, 1906) en herenhuizen Jan Van Rijswijcklaan (1927, 1928), alle in Antwerpen. Hij bouwde ook villa’s in Mortsel (1908), Kapellenbos en Kalmthout (1925) en verbouwde het zeepreventorium Helio-Marin in Wenduine (1923-1924). Zijn bouwstijl sluit grotendeels aan bij de neotraditionele en de eclectische stijl met verwijzingen naar de cottagestijl.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002512, Voormalige Koloniale Hogeschool, Middelheimlaan 1 (PLOMTEUX G. 2011).

Auteurs: De Houwer, Veerle; Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw in art-nouveaustijl

Simonsstraat 18, Van Leriusstraat 1, 1A (Antwerpen)
Het appartementsgebouw op de hoek met de Van Leriusstraat werd rond 1912 gebouwd als opbrengsteigendom voor Ignace Landy en I.M. Walk. Het bouwdossier voor de afbraak van de bestaande gebouwen en de nieuwbouw werd opgemaakt door bouwmeester Louis Hamaide en Walter Van Kuyck.


Architectenwoning Walter Van Kuyck

Jan Blockxstraat 11 (Antwerpen)
Eigen woning in beaux-artsstijl van de ingenieur-architect Walter Van Kuyck, gebouwd naar een ontwerp uit 1905. De architectenwoning vormt een ensemble met de aanpalende kunstenaarswoning van vader Frans Van Kuyck uit 1906.


Burgerhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 27 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco gebouwd in opdracht van Gaston De Schrijver, naar een ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit 1928. Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel omvat drie bouwlagen onder een leien pseudo-mansarde.


Burgerhuis in art nouveau

Jan Van Rijswijcklaan 119 (Antwerpen)
Burgerhuis in art nouveau gebouwd in opdracht van Arthur Delgoffe, naar een ontwerp van architect Flor Van Reeth uit 1911. De woning Delgoffe is één van de enige gekende realisaties van vóór de Eerste Wereldoorlog, waarin Van Reeth een sobere, ambachtelijke art nouveau van Weense of Schotse inspiratie toepast op de typologie van de stedelijke burgerwoning.


Burgerhuis in art-decostijl

Karel Oomsstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van H. Callot, naar een ontwerp door de architect Walter Van Kuyck uit 1928. Deze rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat drie bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Jan Blockxstraat 2 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl met cottage-inslag, onderdeel van een groep van oorspronkelijk vijf woningen, naar een ontwerp door de architecten Walter Van Kuyck en Emile Vereecken uit 1903. De opdracht ging uit van de bankiers Heinrich Albert von Bary en Louis van de Put.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Jan Blockxstraat 28 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl met cottage-inslag, onderdeel van een groep van oorspronkelijk vijf woningen, naar een ontwerp door de architecten Walter Van Kuyck en Emile Vereecken uit 1903. De opdracht ging uit van de bankiers Heinrich Albert von Bary en Louis van de Put.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Blockxstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Eeckels, naar een ontwerp door Walter Van Kuyck uit 1906. De ingenieur-architect ontwierp in 1902 het aanleg- en verkavelingsplan van deze nieuwe straat, samen met de turnzaal van het Deutscher Turnverein, in 1903 de eerste vijf huizen, en in 1905-1906 zijn architectenwoning en de kunstenaarswoning van vader Frans Van Kuyck.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Antoon van Dyckstraat 68 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van A. De Paeuw, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck uit 1908.


Burgerhuis in eclectische stijl

Arthur Goemaerelei 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van bureelhoofd L. Ritschie, naar een ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit 1908. Deze bescheiden rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt drie bouwlagen onder een zadeldak.


Burgerhuis in eclectische stijl

Arthur Goemaerelei 35 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van August Janssens, naar een ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit 1905. De rijwoning in halfopen bebouwing met een vrijwel blinde zijgevel, omvat een souterrain en drie bouwlagen, onder een afgeplat en overstekend zadeldak.


Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 68 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van Julien Van Kuyck, vermoedelijk een familielid van architect Walter Van Kuyck die in 1911 het ontwerp leverde. Deze rijwoning met een lijstgevel in natuursteen op een arduinen plint, omvat twee ongelijke traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Sanderusstraat 48 (Antwerpen)
Burgerhuis in neotraditionele stijl, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck uit 1908. Opdrachtgever was Charles Franck (Antwerpen, 1870-Antwerpen, 1935), met zijn jongere broer François Franck (Antwerpen, 1872-Oostende, 1932) vennoot in het meubel- en decoratiebedrijf Franck frères.


Eclectisch burgerhuis

Jan Van Rijswijcklaan 104 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van J. Blockmans, naar een ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit 1909. Deze rijwoning met een lijstgevel in natuursteen op een arduinen plint, omvat twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een leien mansardedak.


Gekoppelde herenhuizen in Louis-Philippestijl

Meir 23-25 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde herenhuizen in Louis-Philippestijl op de hoek van Meir en Gramayestraat, naar een ontwerp door de architect Pieter Dens uit 1852. Opdrachtgever was de koopman, reder, bankier en liberaal politicus Constantin Gérard Jean Joostens (Antwerpen, 1804-Antwerpen, 1870), echtgenoot van Catherine Claire Elsen (1803-1885).


Handels-, kantoor- en woongebouw Henri Pirson

Huidevettersstraat 20-24 (Antwerpen)
Imposant handels-, kantoor- en woongebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck uit 1928, aangepast in 1929.


Handels-, kantoorgebouw en tentoonstellingszaal Wynen

Meir 47 (Antwerpen)
Handels- en kantoorgebouw met tentoonstellingszaal in beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door Georges Matthyssens uit 1910. Kunsthandelaar Guillaume Campo liet de tentoonstellingszaal in 1927 uitbreiden door Walter Van Kuyck.


Herenhuis in cottagestijl

Jan Van Rijswijcklaan 202 (Antwerpen)
Herenhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van Joseph Lenssens, naar een ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit 1926. Van Kuyck ontwierp in 1927 een vrijwel identieke maar niet meer bestaande woning voor L. Gabriel op nr. 198.


Herenhuis in neorégencestijl

Bollandusstraat 9, Britselei 14 (Antwerpen)
Herenhuis in neorégencestijl gebouwd in opdracht van Edmond Michaux, naar een ontwerp door de architect Walter Van Kuyck uit 1909. Samen met het hotel dat een bestaand pand verving, werd aan de Bollandusstraat een garage met chauffeurswoning opgetrokken.


Houtmagazijn en atelier Béliard, Crighton & Co

Braziliëstraat 10 (Antwerpen)
Houtmagazijn en atelier voor schrijn- en scheepstimmerwerk, gebouwd in opdracht van de Ateliers Béliard, Crighton & Co, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck uit 1920.


In Het Huwelijksbootje

Braderijstraat 24, Zilversmidstraat 31 (Antwerpen)
Café in neotraditionele stijl op de hoek van Braderijstraat en Zilversmidstraat, gebouwd in opdracht van de heer J. Van der Klip, naar een ontwerp door de architect Walter Van Kuyck uit 1901.


Kantoorgebouw Plouvier & Co

Minderbroedersrui 28 (Antwerpen)
Voormalig kantoorgebouw van de rederij Plouvier & Co, in meerdere fasen opgetrokken tussen 1922 en 1936, naar ontwerpen door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié. Plouvier & Co, een rederij actief in de binnenscheepvaart werd in 1895 opgericht door Prosper Plouvier.


Kolenhandel Hageman

Biekorfstraat 70-74, Everaertsstraat 69 (Antwerpen)
Dit begin-20ste-eeuwse bedrijvencomplex, met een combinatie van personeelswoningen, opslagplaatsen, kantoorgebouw en paardenstallen, is typerend voor deze wijk.


Koloniale Hogeschool

Middelheimlaan 1 (Antwerpen)
Alleenstaand gebouw in mooie tuin horend bij het Rijksuniversitair centrum Antwerpen, eertijds de Koloniale Hogeschool.


Kunstenaarswoning Alfred Van Neste

Arthur Goemaerelei 37 (Antwerpen)
Burgerhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van de kunstschilder Alfred Van Neste, naar een ontwerp door architect Walter Van Kuyck uit 1905. Samengesteld uit een halfopen voorbouw en een geschrankte achterbouw, telt de rijwoning twee bouwlagen onder een complex zadeldak.


Kunstenaarswoning Frans Van Kuyck

Jan Blockxstraat 13 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van kunstschilder en politicus Frans Van Kuyck, naar een ontwerp door zijn zoon ingenieur-architect Walter Van Kuyck uit 1906. De kunstenaarswoning vormt een ensemble met de aanpalende architectenwoning van Walter Van Kuyck uit 1905.


Kunstenaarswoning Van Evercoren

Zénobe Grammestraat 46 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van 'décorateur' Van Evercoren, naar een ontwerp door de architect Walter Van Kuyck uit 1905.


Landhuis in cottagestijl

Heuvel 39 (Kalmthout)
Landhuis in cottagestijl naar ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Moederhuis

Vinkenstraat 54 (Antwerpen)
Kraamkliniek in eclectische stijl gebouwd in opdracht van het Bestuur den Burgerlijke Godshuizen, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck. Het voorontwerp dateert uit 1905, het definitieve ontwerp uit 1906, en het gebouw werd ingehuldigd op 15 september 1909.


Stuivenberggasthuis

Boerhaavestraat 18-20, Lange Beeldekensstraat 267, Pothoekstraat 109 (Antwerpen)
Algemeen ziekenhuis in eclectische stijl op het bouwblok gevormd door de Lange Beeldekensstraat, Pothoekstraat, Boerhaavestraat en Pesthofstraat, opgericht door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen. Het ontwerp door de architect François Baeckelmans uit 1872-1873, werd gewijzigd door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel in 1876, en onder hun leiding uitgevoerd in 1877-1884. Tot de belangrijkste uitbreidingen behoren het Bewaarhuis voor Geesteszieken door de architect Edouard Van Opstal uit 1904-1907, en de woning van de Hoofdapotheker door de architect John Van Beurden uit 1912.


Woning In de Gulden Spoor

Sint-Vincentiusstraat 12 (Antwerpen)
Gebouwencomplex in neotraditionele stijl, als eigen woning en privémuseum opgericht door Frans Claes, naar ontwerpen door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck. Als eerste kwamen in 1902-1903 het hoofdgebouw en het poortgebouw met verbindingsgalerij tot stand. Uit 1909 dateert het koetshuis, en uit 1911 de uitbreiding aan de zuidzijde van het hoofdgebouw.


Woning Lodewijk Mortelmans

Helenalei 17 (Antwerpen)
Burgerhuis met discrete beaux-arts-inslag, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck uit 1909, voltooid in 1910. Opdrachtgever was de componist, muziekpedagoog, dirigent en organist Lodewijk Mortelmans.


Woon- en handelscomplex in neoclassicistische stijl

Korte Gasthuisstraat 2, Lombardenvest 76-80 (Antwerpen)
Woon- en handelscomplex in neoclassicistische stijl dat in twee fasen tot stand kwam. De eerste fase betrof een combinatie van een burgerhuis en een meergezinswoning met winkels, gebouwd in opdracht van de firma Franck frères, naar een ontwerp door Joseph Hertogs en Walter van Kuyck uit 1921. Deze laatste voegde in 1929 het hoekpand toe.


Woon- en handelspand in beaux-artsstijl

Jezusstraat 2-6, Leysstraat 1-5 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in beaux-artsstijl op de hoek van Leysstraat en Jezusstraat, gebouwd naar een ontwerp door de architect Walter Van Kuyck uit 1906. Opdrachtgevers waren de diamantair Louis Coetermans en diens schoonbroer en rechterhand Edmond Michaux.


Woonhuis Willem Elsschot

Lemméstraat 21 (Antwerpen)
Eclectisch burgerhuis in 1911 gebouwd naar een ontwerp van ingenieur-architect Walter Van Kuyck, door de Bouwmaatschappij "Welvaart". De schrijver Willem Elsschot woonde hier met zijn gezin van 30 januari 1920 tot zijn overlijden in 1960.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Walter Van Kuyck

Jan Blockxstraat 11 (Antwerpen)
Eigen woning in beaux-artsstijl van de ingenieur-architect Walter Van Kuyck, gebouwd naar een ontwerp uit 1905. De architectenwoning vormt een ensemble met de aanpalende kunstenaarswoning van vader Frans Van Kuyck uit 1906.


Thema's

Ontwerper van

Balansstraat

Jan Blockxstraat

Jan Van Rijswijcklaan

Lambermontstraat

Rudolfstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Kuyck [online], https://id.erfgoed.net/personen/5348 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.