Persoon

Van Laethem, A.

ID: 5352   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5352

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Mgr. Beylsstraat 84 (Ronse)
Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (pannen), opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect Albert Massez in 1931.


Burgerhuis in art-decostijl

Jean-Baptiste Mouroitplein 4 (Ronse)
Art-decowoning op verspringende rooilijn met voortuin afgesloten door bakstenen muurtje en ijzeren hek, volgens bouwplan naar ontwerp van architect A. Van Laethem, van 1936.


Café du Boulevard

Fostierlaan 13 (Ronse)
Hoekgebouw in art-decostijl, volgens bouwplan van 1928 naar ontwerp van architect A. Van Laethem.


Domein Sint-Hubert

Fiertelmeers 76 (Ronse)
Villa gebouwd in opdracht van Henri Lagache in 1922-24 naar ontwerp van architect Van Laethem naast de voormalige katoenspinnerij en -ververij van de gebroeders H. en L. Lagache in de Spinstersstraat. In 1977 aangekocht door de huidige eigenaars, gerestaureerd en aangepast tot restaurant en feestzaal.


Hoekgebouw in art-decostijl

Ninovestraat 66B (Ronse)
eel bakstenen hoekgebouw in art-decostijl met voormalig winkelpand (oorspronkelijk slagerij) in afgeschuinde en hoger opgetrokken hoektravee; volgens bouwplan van 1936 opgetrokken naar ontwerp van A. Van Laethem.


Hotel Restaurant De Zalm

Hoogstraat 4 (Oudenaarde)
Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), doorlopend met het hoekhuis (voorheen nummer 2), daterend uit midden 19de eeuw en toen reeds "Den Zalm" genoemd. Mogelijk oude kern, onder meer uitgebreid in 1907.


Magazijn Vandendaele

Elzelestraat 79 (Ronse)
Voormalig magazijn Vandendaele, volgens bouwplan van 1945 naar ontwerp van architect A. Van Laethem.


Minderbroedersklooster en parochiekerk Sint-Antonius

Aatstraat 1-5, Elzeelsesteenweg 299-303 (Ronse)
Minderbroedersklooster en parochiekerk Sint-Antonius van Padua. Parochiekerk opgetrokken in plaats van houten noodkerk van 1935. Moderne zaalkerk naar ontwerp van architect A. Van Laethem van 1936. Eerstesteenlegging op 21 mei 1937 door Monseignieur Coppieters. Niet-georiënteerd.


Stadswoning in zakelijke stijl

Léopold Sturbautstraat 29 (Ronse)
Links vrijstaande rijwoning in zakelijke stijl, twee bouwlagen en mansardedak, volgens plintopschrif en bouwplan naar ontwerp van architect A. Van Laethem, van 1937.


Technisch Instituut Depoorter

Sint-Pietersnieuwstraat 6 (Ronse)
Voormalig Sint-Vincentiusgesticht sinds 1928 Glorieux Instituut met klooster van de broeders van Goede Werken, sinds 1888 broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes genoemd, lagere school en Technisch Instituut Depoorter.


Textielfabriek Remi Vancaeneghem

Olifantstraat 17-19 (Ronse)
Voormalige textielfabriek "Remi Vancaeneghem", thans Celan nv, PMR (Precisie Mekaniek Ronse) en drankencentrale, in zijn totaliteit gebouwd in 1920 volgens bouwplan van architect A. Massez. Stopgezet in 1957. Verbouwing aan de conciërgerie en toegangspoort volgens bouwplannen van 1940 en 1941 naar ontwerp van architect A. Van Laethem.


Villa

Rode Broeckstraat 34 (Ronse)
Zijdelings op de straat gelegen villa in omhaagde tuin met vervallen serres en afgesloten door ijzeren hek. Geelbakstenen villa in cottagestijl met pannendaken aansluitend bij de regionalistische strekking in de villabouw, volgens bouwaanvraag van 1935 en volgens gevelsteen naar ontwerp van architect A. Van Laethem.


Villa

Ninovestraat 56A (Ronse)
Villa naar ontwerp van architect A. Van Laethem van 1935 in opdracht van J. Laemont. Gele en donkere baksteen met decoratief metselverband en pannendaken.


Villa en Manufacture de Molendam

Molendam 52 (Ronse)
Villaatje van één bouwlaag en mansardeverdieping naar ontwerp van A. Van Laethem van 1932.


Winkel Au coin de Rue

Zuidstraat 27 (Ronse)
Oorspronkelijk twee huisjes uit eind 19de eeuw, volgens bouwplan van 1929 verbouwd tot één woning met winkel zogenaamd "Au coin de Rue".


Winkel en appartementen

Grote Markt 37 (Ronse)
Winkel en appartementen, volgens plintopschrift en bouwplan gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect A. Van Laethem. Gebouw in nieuwe zakelijkheid met vier bouwlagen en plat dak.


Woning en Teinturerie du Soleil

Jan van Nassaustraat 13-15 (Ronse)
Woning en zogenaamd "Teinturerie du Soleil" van de familie O. Delbar-Haelters. Opgericht in 1903 in reeds bestaande gebouwen. In 1907 bouwen van een ververij en plaatsing van een stoomketel, schoorsteen en stoommachine van de firma "Van Coppenolle, Frères" uit Berchem. Herhaaldelijk uitgebreid tot in de jaren 1980, stopgezet in 1995 en infrastrucuur verkocht.


Thema's

Ontwerper van

Frédéric Bruneellaan

Stefaan Modest Glorieuxlaan