Emiel Van Loven is een architect met een naoorlogs modernistisch oeuvre van woningen, publieke gebouwen, kerken en sociale projecten, ook als lid van Dimensie 3 (1965-1981) en Architectuur Atelier (1978-1996).
Emiel Van Loven werd op 13 april 1931 geboren in Olen en volgde in de jaren 1950 een opleiding architectuur en stedenbouwkundige (urbanist) aan de Sint-Lucasschool in Schaarbeek, waar hij van 1974 tot 1995 ook zelf doceerde, voornamelijk tekenvakken. Vanaf 1955 tot 1964 werkte hij eerst als stagiair en vanaf 1959 als medewerker bij Georges Pepermans. Die staat vooral gekend voor zijn functionalistisch en brutalistisch modernisme bij publieke gebouwen zoals Alma 3, een studentenrestaurant op de Arenbergcampus in Leuven dat hij samen met Paul Felix ontwierp. Van Loven werkt er onder andere aan het Instituut Albert I in Elsene (1959-1961), de verkoopmagazijnen van Verlinden-Tubbax aan de Lostraat 53 in Heist-op-den-Berg (1960, recent verbouwd), de lagere school aan de Hendrik Ghijselenstraat 19 in Lennik (Sint-Kwintens-Lennik) (1962-1963), het instituut voor mechanica aan de Celestijnenlaan 300 in Leuven (Heverlee) en de Pius X-pedagogie in Leuven (Heverlee).
In 1965 richtte Emiel Van Loven samen met Christiaan Broekaert, Simon De Neef en Frans-Michel Viérin het Brusselse architectenbureau Dimensie 3 op dat voluit de kaart van het modernisme trok. Het bureau werkt tussen 1965 en 1972 bijna uitsluitend voor het aannemersbedrijf NV Expansie. Dit uitgesproken Vlaamsgezinde bouwbedrijf, opgericht door Zeger Van Hee en Frans Lannoy, realiseerde verschillende woonwijken in de Vlaamse Rand rond Brussel (“de Gordel van Smaragd”). Binnen dit initiatief ontwierp Dimensie 3 efficiënte en betaalbare, modernistische gezinswoningen in de collectieve wijken ’t Zonneveld in Grimbergen (1965), Varenberg (de Witte Wijk) in Bertem, rond de Corbielaan en Gloriantlaan (1965), Drogenberg in Overijse (1969) en de Blauwe Stap in Herent, Keierveld 1-13; 2-6 en Blauwe Stap 2-10 (1970). Daarnaast ontwierpen de architecten ook individuele privéwoningen. Van Loven was vooral betrokken bij de wijk ’t Zonneveld in Grimbergen en bij privéwoningen in en rond zijn geboortedorp Olen. De NV Expansie ging in 1972 failliet maar Dimensie 3 realiseerde nog woonwijken tot 1981.
De gerealiseerde wijken kunnen getypeerd worden als tapijtwijken: compacte laagbouwwijken waar de voordelen van het collectieve wonen (gemeenschapsvoorzieningen zoals speeltuinen) gecombineerd werden met de voordelen van de individuele gezinswoning (zoals een eigen tuin). Door een ingenieuze inplanting (geschrankt, rug aan rug, geschakeld) en planindeling (patiowoning) werd toch een hoge densiteit aan woningen bekomen. Inspiratie werd hiervoor gehaald uit het buitenland, bijvoorbeeld bij de wijk Fredensborg Houses (1955) van de Deen Jorn Utzon (1955) en Siedlung Halen (1963) van het Zwitserse bureau Atelier 5.
Van Loven had ook een privébureau in Olen (aanvankelijk in de Puntstraat, later in de Molenvest) en vanaf 1976 in Herentals (aan de Bovenrij) waar hij regelmatig samenwerkte met zijn schoonvader, de Herentalse aannemer Goor. Van Loven ging in 1978 ook opnieuw een associatie aan, deze keer met Bart Callaerts en Philip Baelus onder de naam Architectuur Atelier (later hernoemd tot ARAT). Hun bureau is gevestigd aan de Fraikinstraat 71 in Herentals. In deze “Herentals periode” (tot 1996) realiseerde Van Loven een 70-tal privéwoningen in en rond Herentals, naast parochiezalen, kantoren, praktijken, sportcomplexen en rust- en ziekenhuizen, onder andere het Turnhoutse Sint-Jozefziekenhuis. Later in zijn carrière werkt hij ook steeds vaker aan erfgoedrestauraties zoals het Kasteel van Turnhout en de Lakenhal in Herentals.
Emiel Van Loven had ook een uitgesproken artistieke interesse en raadde zijn klanten dikwijls ook kunstwerken aan van onder andere René Véris, Frans Storek, en Jarka uit Praag, Rik Poot, Roel D’Haeze, Koenraad Tinel en Willy Meysmans.
Gekende realisaties van Emiel Van Loven zijn:
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Steine-Hoevestraat 5 (Westerlo)
Het complex bestaat uit een 16de-eeuws gebouw met een haakse uitbreiding en een 17de-eeuwse monumentale schuur.
Kasteelplein 1 (Turnhout)
Heden gerechtsgebouw voor de rechtbank van eerste aanleg te Turnhout. Belangrijkste en oudste burgerlijk gebouw te Turnhout.
Grote Markt 50 (Herentals)
Gotische lakenhal op rechthoekige plattegrond en belfort, opgericht door Peter Moens en Merten Casus in 1534.
Meren (Olen)
Georiënteerde bakstenen kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak met klokkentorentje. Kapel omgeven door zes opgaande lindes in agrarische omgeving.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Loven [online], https://id.erfgoed.net/personen/5364 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.