Persoon

Van Meel, Gustaaf

ID
5383
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5383

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Gustaaf Van Meel

Cruyslei 10 (Antwerpen)
Eigen woonhuis van Gustaaf Van Meel van 1932, in 1938 verhoogd met derde bouwlaag.


Art-decoburgerhuis

Boekenberglei 172 (Antwerpen)
Burgerwoning in art deco, gebouwd naar een ontwerp door architect Gustaaf Van Meel uit 1929. Opdrachtgever was Hubert Boost, die woonde in de Euterpestraat 2 in Berchem. De gevel draagt de signatuur van de architect.


Driegevelvilla ontworpen door G. Van Meel

Ter Rivierenlaan 30 (Antwerpen)
Villa in art deco, twee bouwlagen, de gevels uitgevoerd in een levendige combinatie van rode baksteen en beschilderde, gecementeerde delen, van 1926.


Godsgasthuis en lazaret

Turnhoutsebaan 199 (Wijnegem)
Voormalig godsgasthuis en lazaret van 1895-98 naar ontwerp van architect Michel De Braey, na de Tweede Wereldoorlog hersteld en vergroot naar ontwerp van architect Van Meel.


Lagere en Bewaarschool van de parochie

Steenweg op Oosthoven zonder nummer (Turnhout)
Achterin gelegen langgestrekte schoolvleugel van twintig traveeën en één tot twee bouwlagen onder plat dak, met inslag van de nieuwe zakelijkheid.


Medisch Instituut Sint-Augustinus

Oosterveldlaan 24 (Antwerpen)
Naar ontwerp van Gustaaf Van Meel van 1937-1938, kloostervleugel met kapel van 1949, aanpassings- en uitbreidingswerken in 1967 en 1983.


Modernistisch appartementsgebouw

Cederlaan 15-17 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van de heer L. van Praag, naar een ontwerp door de architect Gustaaf Van Meel uit 1934. Het complex omvat vijf flats van hoge standing, met een garage in het souterrain.


Modernistisch appartementsgebouw

Sanderusstraat 18 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in modernistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Pauwels, naar een ontwerp door de architecten François Dens en Gustaaf Van Meel uit 1935, voltooid midden 1936. Verdeeld over zes bouwlagen omvat het programma vijf flats van hoge standing en een conciërgewoning.


Modernistisch appartementsgebouw

Bosschaert de Bouwellei 11-13 (Antwerpen)
Het appartementsgebouw herbergt drie appartementen en een grote garage, ontworpen in 1931 door de Borgerhoutse architect Gustaaf Van Meel.


Modernistisch appartementsgebouw

Prins Albertlei 25 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van L. Goldmunz, naar een ontwerp door architecten François Dens en Gustaaf Van Meel uit 1936, voltooid in 1937.


Modernistisch burgerhuis

Joris Helleputtestraat 10 (Antwerpen)
Woning van twee bouwlagen met latere keldergarage, naar ontwerp van Gustaaf Van Meel van 1934.


Modernistisch burgerhuis

Sorbenlaan 68 (Antwerpen)
Burgerhuis in modernistische stijl gebouwd in opdracht van de heer H. Bruyns, naar een ontwerp door de architecten François Dens en Gustaaf Van Meel uit 1937.


Modernistisch burgerhuis

Van Notenstraat 9 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis naar ontwerp van architect Gustaaf Van Meel uit 1932 (gevelinscriptie), in opdracht van E. Van Buren. In 1964 is de woning uitgebreid naar ontwerp van Juan Meyers namens H. Kerremans.


Modernistische meergezinswoning

Boekenberglei 150 (Antwerpen)
Meergezinswoning in zakelijk baksteenmodernisme, gebouwd als eigen woning en opbrengstwoning voor Julien Jacob Roosen-Fontaine, naar een ontwerp door architect Gustaaf Van Meel uit 1938. De woning Roosen-Fontaine is één van slechts een handvol realisaties in nieuwe zakelijkheid aan de Boekenberglei.


Modernistische villa

Della Faillelaan 58 (Antwerpen)
Villa in modernistische stijl naar een ontwerp door de architecten François Dens en Gustaaf Van Meel uit 1936, voltooid in 1937. Opdrachtgever van het landhuis, dat tot de weinige modernistische gebouwen uit het interbellum behoort in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", was Frans Lecluyse-Langmans.


Nottebohm Kliniek

Biartstraat 2 (Antwerpen)
Dermatologisch ziekenhuis opgericht door Maria Amelia Nottebohm-von Laer. Eclectisch hoofdgebouw naar ontwerp van Jos. Bascourt uit 1899-1900, verbouwd en uitgebreid door Gustaaf Van Meel in 1950-1952. Ziekenhuisvleugel naar ontwerp van Jef Huygh uit 1927.


Parochiekerk Heilige Drievuldigheid en parochiezaal

Bacchuslaan 67, Wapenstilstandlaan 57 (Antwerpen)
Rechthoekig bakstenen gebouw met vrijstaande noordoostelijke toren in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van Gustaaf Van Meel, 1931-33; parochiehuis uit dezelfde periode.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwstraat 50 (Essen)
Moderne gotische kerk, gebouwd in 1950-52 naar ontwerp van architect Gustaaf Van Meel.


Parochiekerk Sint-Jozef

Jos De Swertsstraat 1 (Antwerpen)
Vrij sobere, doch massieve georiënteerde kruiskerk van baksteen met westtoren naar ontwerp van Gustaaf Van Meel van 1939; door oorlogsomstandigheden pas voltooid in 1953.


Parochiekerk Sint-Jozef

Huivelde zonder nummer (Zele)
Moderne gotische kerk in strakke baksteenbouw, ingeplant op een beboomd perceel met achterliggend kerkhof, en gebouwd naar ontwerp van architect G. Van Meel van 1938-1939; door oorlogsomstandigheden werd de bouw pas voltooid in 1947; binnenafwerking en stoffering in de jaren 1950.


Parochiekerk van het Goddelijk Kind Jezus

Steenweg op Oosthoven 170 (Turnhout)
Achterin gelegen, vrijstaande kerk, gebouwd circa 1934 naar ontwerp van G. Van Meel, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid.


Pastorie van de Heilige-Drievuldigheidsparochie

Wapenstilstandlaan 57 (Antwerpen)
Pastorie in nieuwe zakelijkheid van 1930, naar ontwerp van Gustaaf Van Meel. Halfvrijstaand gebouw verbonden met de kerk.


Twee eengezinswoningen

Jupiterstraat 24-26 (Antwerpen)
In spiegelbeeld gebouwde eengezinswoningen in nieuwe zakelijkheid van 1932, naar ontwerp van Gustaaf Van Meel.


Villa ontworpen door G. Van Meel

Stuivenbergvaart 26 (Mechelen)
Vrijstaand enkelhuis in nieuwe zakelijkheid van circa 1930, naar ontwerp van architect G. Van Meel. Rechthoekig bakstenen volume van drie bouwlagen.


Woning Robin

Vlaamsekunstlaan 27 (Antwerpen)
Burgerhuis in zakelijk modernistische stijl, in 1933 opgetrokken in opdracht van Pierre-Gerard Robin, naar een ontwerp van de architect Gustaaf Van Meel.


Ziekenhuis Sint-Elisabeth

Nederrij 133, 133A (Herentals)
Complex geheel met diverse ziekenhuisvleugels en oude gasthuisgebouwen in gebruik als kantoren van het O.C.M.W., ingeplant op de oever van de Kleine Nete.


Thema's

Ontwerper van

Generaal Eisenhowerlei

Grotesteenweg

Jozef Wautersstraat

Karel Van de Woestijnelei

Van Notenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Meel [online], https://id.erfgoed.net/personen/5383 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.