Persoon

Van Moerkerke, Charles

ID
5398
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5398

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Ch. Van Moerkerke

Sint-Amandsstraat 109 (Roeselare)
Eigen woning van architect Ch. Van Moerkerke; gevelverbouwing naar eigen ontwerp van 1921 van een huis analoog aan nummer 107, met winkelpui.


Burgerhuis

Ommegangsstraat 6 (Roeselare)
Dubbelhuis met art-deco-inslag van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke, 1932. Gele baksteenbouw, verlevendigd door middel van witte natuursteen; arduinen sokkel. Aansluitende tuinmuur met keperbogige deur.


Burgerhuis in eclectische stijl

Jan Mahieustraat 49 (Roeselare)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissancekenmerken gesigneerd "J. Soete bouwmeester Rousselare" van 1905-1906, in opdracht van textielbaron A. Delbeke-Moerman (zie D & M sluitsteen deur en in traliewerk deur).


Burgerhuis naar ontwerp van C. Van Moerkerke-Decraene en vlasschuur

Breulstraat 38, 36A (Moorslede)
Dubbelhuis, destijds vlashandelaarswoning, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1920, naar ontwerp van van architect C. Van Moerkerke-Decraene uit Roeselare. Resterende vlasschuur van de jaren 1920, getypeerd door drie rondbogige muurvakken.


Burgerhuis naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke

O.-L.-Vrouwemarkt 26 (Roeselare)
Heropgebouwd enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke (Roeselare), van 1922.


Coöperatieve winkel De Spaarzaamheid

Elverdingestraat 20 (Ieper)
Voormalige coöperatieve winkel zogenaamd "De Spaarzaamheid", heden herberg en radiostudio, naar ontwerp van architect Ch. Van Moerkerke (Roeselare) van 1923 zie ook jaarsteen.


Eclectisch herenhuis

Hugo Verrieststraat 5-7 (Roeselare)
Eclectisch woonhuis met bewaarde aanhorigheden naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke (Roeselare) van 1910. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Combinatie van lijst- en tuitgevel.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Sint-Hubrechtsstraat 7 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing met twee woonhuizen (waarschijnlijk vroeger dubbelhuis met links dienstingang zie verdiepte smallere deurtravee) van 1932 naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke; vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Hoekcafé en winkelhuis naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke

Zuidstraat 38 (Roeselare)
Hoekcafé en voormalig winkelhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak in historiserend regionalisme van 1920 naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke (Roeselare).


Hoekhuis Het Grys Peerd

Sint-Amandsstraat 103 (Roeselare)
Oorspronkelijk hoekherberg uit het vierde kwart van de 19de eeuw, heden winkel.


Hoeve

Meensesteenweg 302 (Roeselare)
Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen -wederopbouw verfraaid met gele baksteen- onder zadeldaken, gegroepeerd rond begrint erf.


Hoeve 't Bareelhof

Bareelstraat 5 (Langemark-Poelkapelle)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect C. Van Moerkerke (Roeselare) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw.


Huis Iris

Spinnersstraat 8-10 (Roeselare)
Meer vooruitstrevende halfvrijstaande woning van drie bouwlagen naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke (Roeselare) van 1939, met aanpalend magazijnen.


Maalderij

Passendalestraat 227 (Zonnebeke)
Ontwerp van architect Ch. Van Moerkerke (Roeselare) van 1920. Breedhuis van vijf traveeën + rechts poorttravee en één bouwlaag onder mansardedak.


Parochiekerk Sint-Godelieve

Meensesteenweg 719 (Roeselare)
Dit aan de straat gelegen georiënteerd bedehuis, is de eerste kerk die gewijd werd aan deze Vlaamse Heilige. Kerk van 1922, aansluitend bij de regionale baksteengotiek, naar ontwerp van architect Ch. Van Moerkerke, ter vervanging van de in 1918 verwoeste kerk met neoclassicistische inslag van 1865-1866. Ommegang van acht statiën; in de muur ingewerkte zandstenen reliëfs met taferelen uit het leven van Sint-Godelieve.


Villa Joseph

Passendalestraat 225 (Zonnebeke)
Puntgevel naar ontwerp van architecten Ch. Van Moerkerke en Decraene uit het jaar 1920. Breedhuis van drie traveeën + rechts poorttravee en één bouwlaag onder mansardedak met klimmende dakkapel en dakvensters in puntgevel ter bekroning van buitenrisalieten.


Winkel De gouden leeuw

Ooststraat 50, 50A-B (Roeselare)
Meubelzaak, heden met lijstgevel, uitbreiding van nummer 50, naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke (Roeselare) van 1924.


Winkelpand naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke

Noordstraat 55-57 (Roeselare)
Winkelpand van 1911 naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke met bewaarde houten winkelpui. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen. Lijstgevel van rode baksteen met decoratief gebruik van grijze en witte baksteen en van arduin; houten kroonlijst met klossen.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Ch. Van Moerkerke

Sint-Amandsstraat 109 (Roeselare)
Eigen woning van architect Ch. Van Moerkerke; gevelverbouwing naar eigen ontwerp van 1921 van een huis analoog aan nummer 107, met winkelpui.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Moerkerke [online], https://id.erfgoed.net/personen/5398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.