Persoon

Van Ommeslaeghe, A.

ID
5419
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5419

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveau-burgerhuis

Doornikstraat 9 (Oudenaarde)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met lichte art-nouveau-inslag in de bakstenen gevel, een ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe gedateerd Anno 1912 (zie opschriften).


Burgerhuis

Voorburg 12 (Oudenaarde)
Gelegen aan de hoek met Burgschelde. Gebouwd in de 1923 naar ontwerp van A. Van Ommeslaeghe in plaats van een oudere woning met bepleisterde gevels gelegen aan de brug over de thans gedempte Burgschelde.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Parkstraat 13-21 (Oudenaarde)
Eenheidsbebouwing met rijhuizen naar ontwerp van A. Van Ommeslaeghe van 1926 opgetrokken uit gele baksteen, gelegen tegenover parkdomein.


Gemeenteschool

Grote Herreweg 118 (Kluisbergen)
Bouw van de eerste gemeenteschool van Ruien naar ontwerp van provinciale architect E. de Perre-Montigny van 1857, voltooid in 1858. Bevatte oorspronkelijk twee klassen, één voor meisjes en één voor jongens, en een onderwijzerswoning. Toevoeging van twee overdekte speelplaatsen en toiletten in 1895 onder leiding van architect F.A. Bruneel.


Gemeenteschool

Schoolstraat zonder nummer (Lierde)
Voormalige gemeenteschool van de wijk Koudenberg of Statiewijk, gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe. Ingeplant achter de vrije basisschool (nummer 12), ommuurde geplaveide speelplaats met vrij authentiek bewaarde gemeenteschool aan de noordzijde; typische kleinschalige dorpsschool van twee klassen.


Gemeenteschool

De Pacht 12 (Kluisbergen)
Plans van de gemeenteschool van 1924 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe, slechts uitgevoerd in 1935. Bakstenen gebouw met brede middenvleugel van tien traveeën en één bouwlaag met rechthoekige vensters gescheiden door lisenen en afgedekt door zadeldak.


Herenhuis met empirevoorgevel

Kattestraat 31 (Oudenaarde)
Imposant herenhuis met empirevoorgevel van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en haaks schilddak (pannen, nok parallel en loodrecht op de straat), volgens bouwplan "herbouwd" in 1830. Volgens archiefdocumenten gevel, derde verdieping en inwendig verbouwd door de Gentse architect L. Minard in 1831.


Pastorie Sint-Cornelius

Grote Herreweg 133 (Kluisbergen)
Huidige pastorie van 1789, volgens jaartal op paneel in entablement. Herstellingswerken onder leiding van architect Bruneel in 1889 en in 1926 onder leiding van architect A. Van Ommeslaeghe. Gelegen in ommuurde tuin ten westen naast de kerk en het voormalige kerkhof.


Sint-Amelbergakapel in neoromaanse stijl

Materplein zonder nummer (Oudenaarde)
Ingeplant ten noordoosten achter de parochiekerk, rechts van de ingang van het nieuwe kerkhof. Georiënteerde kapel in neo-Romaanse stijl, opgericht in 1915-1916 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe op kosten van de familie van griffier Verheyden van Oudenaarde.


Stadswoning

Hoogstraat 3 (Oudenaarde)
Geelgeschilderd huisje met twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, aanleunend tegen de lakenhal, heropgebouwd na oorlogsschade in 1923 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe.


Stadswoning

Nederstraat 15 (Oudenaarde)
Diephuis met voortrapgevel (12 treden + topstuk), vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met oude kern, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in 1919 door architect A. Van Ommeslaeghe.


Stadswoning in regionalistische stijl

Markt 51 (Oudenaarde)
Diephuis in regionalistische stijl geïnspireerd op de aanpalende panden, gebouwd in 1921 samen met nummer 50 door architect A. Van Ommeslaeghe op de nieuwe vooruitgeschoven rooilijn.


Stadswoning met neotraditionele trapgevel

Markt 50 (Oudenaarde)
Neotraditionele trapgevel gebouwd op een nieuwe vooruitgeschoven rooilijn in 1921 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe in plaats van het oude zogenaamde "Thuus van Laerne", in de 14de eeuw tot begin 16e eeuw eigendom van de familie van Rokeghem, heren van Kerkem, nadien van de familie van Gavere, heren van Laarne.


Twee stadswoningen

Sint-Walburgastraat 18-20 (Oudenaarde)
Rijhuizen in neotraditionele baksteenarchitectuur, samen ontworpen met het hoekpand (Markt nummer 50), door architect A. Van Ommeslaeghe in 1921.


Villa De Vrede

Wannegemdorp 28 (Kruisem)
Kleurrijke gele en oranjerode bakstenen villa van circa 1915 met witte speklagen op breukstenen plint, opgetrokken in cottagestijl met verspringende traveeën en twee bouwlagen onder snijdende afgewolfde zadeldaken en leien tentdak boven torenachtige deurtravee, ingeplant in omheinde tuin met ijzeren hekken tussen gemetste pijlers.