Persoon

Van Ommeslaeghe, Arthur

ID
5419
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5419

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Doornikstraat 9 (Oudenaarde)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met lichte art-nouveau-inslag in de bakstenen gevel, een ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe gedateerd Anno 1912. Kleurrijk accent door de verschillende soorten baksteen en de sgraffiti.


Burgerhuis

Voorburg 12 (Oudenaarde)
Burgerhuis, gebouwd in 1923 naar ontwerp van A. Van Ommeslaeghe op de plaats van een oudere woning. Bak- en zandsteenbouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl met gevels van vier en vijf traveeën en twee bouwlagen. Dakvenster en -kapellen met in- en uitgezwenkte geveltoppen.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Parkstraat 13-21 (Oudenaarde)
Eenheidsbebouwing met rijhuizen naar ontwerp van A. Van Ommeslaeghe van 1926 opgetrokken uit gele baksteen, gelegen tegenover parkdomein.


Gemeenteschool

De Pacht 12 (Kluisbergen)
Plans van de gemeenteschool van 1924 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe, slechts uitgevoerd in 1935. Bakstenen gebouw met brede middenvleugel van tien traveeën en één bouwlaag met rechthoekige vensters gescheiden door lisenen en afgedekt door zadeldak.


Gemeenteschool

Grote Herreweg 118 (Kluisbergen)
Bouw van de eerste gemeenteschool van Ruien naar ontwerp van provinciale architect E. de Perre-Montigny van 1857, voltooid in 1858. Bevatte oorspronkelijk twee klassen, één voor meisjes en één voor jongens, en een onderwijzerswoning. Toevoeging van twee overdekte speelplaatsen en toiletten in 1895 onder leiding van architect F.A. Bruneel.


Gemeenteschool

Schoolstraat (Lierde)
Voormalige gemeenteschool van de wijk Koudenberg of Statiewijk, gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe. Ingeplant achter de vrije basisschool (nummer 12). In oorsprong ommuurde geplaveide speelplaats met vrij authentiek bewaarde gemeenteschool aan de noordzijde, bestaande uit een typische kleinschalige dorpsschool van twee klassen.


Herenhuis met empirevoorgevel

Kattestraat 31 (Oudenaarde)
Imposant herenhuis met empirevoorgevel van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en haaks schilddak, volgens bouwplan herbouwd in 1830. Volgens archiefdocumenten gevel, derde verdieping en inwendig verbouwd door de Gentse architect L. Minard in 1831, met behouden oudere, voornamelijk 18de-eeuwse kern. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met gemarkeerd linker zijrisaliet met monumentale koetspoort. Links en rechts achteraan, bureelgebouw en dienstgebouwen van één bouwlaag in cottagestijl aangepast circa 1930 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe.


Pastorie Sint-Cornelius met tuin

Grote Herreweg 133 (Kluisbergen)
Huidige pastorie van 1789, volgens jaartal op paneel in entablement. Herstellingswerken onder leiding van architect Bruneel in 1889 en in 1926 onder leiding van architect A. Van Ommeslaeghe. Gelegen in ommuurde tuin ten westen naast de kerk en het voormalige kerkhof.


Sint-Amelbergakapel in neoromaanse stijl

Materplein (Oudenaarde)
Georiënteerde kapel, opgericht in 1915-1916 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe op kosten van de familie van griffier Verheyden van Oudenaarde. Eenbeukige kapel van vier traveeën met smaller recht gesloten koor van twee traveeën. Architecturaal verzorgde neoromaanse constructie met gevels overwegend van grijze natuurstenen blokken; koor met muurvelden van bruine ijzerhoudende natuursteen. Interieur met houten tongewelf en wanddecoratie met muurschilderingen in sgraffito met art-nouveau-inslag door E. Fobert.


Stadswoning

Hoogstraat 3 (Oudenaarde)
Geelgeschilderd huisje met twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, aanleunend tegen de lakenhal, heropgebouwd na oorlogsschade in 1923 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe.


Stadswoning

Nederstraat 15 (Oudenaarde)
Diephuis met voortrapgevel van 12 treden + topstuk, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met oude kern, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in 1919 door architect A. Van Ommeslaeghe.


Stadswoning in regionalistische stijl

Markt 51 (Oudenaarde)
Diephuis in regionalistische stijl geïnspireerd op de aanpalende panden, gebouwd in 1921 samen met nummer 50 door architect A. Van Ommeslaeghe op de nieuwe vooruitgeschoven rooilijn.


Stadswoning met neotraditionele trapgevel

Markt 50 (Oudenaarde)
Neotraditionele trapgevel gebouwd op een nieuwe vooruitgeschoven rooilijn in 1921 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe in plaats van het oude zogenaamde Thuus van Laerne. Bak- en hardsteenbouw van drie traveeën en drie bouwlagen; voortrapgevel, kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en omlopende waterlijsten.


Stadswoningen

Sint-Walburgastraat 18-19, 20 (Oudenaarde)
Rijhuizen in neotraditionele baksteenarchitectuur, samen ontworpen met het hoekpand, Markt nummer 50, door architect A. Van Ommeslaeghe in 1921.


Villa De Vrede

Wannegemdorp 28 (Kruisem)
Kleurrijke gele en oranjerode bakstenen villa van circa 1915 met witte speklagen op breukstenen plint, opgetrokken in cottagestijl met verspringende traveeën en twee bouwlagen onder snijdende afgewolfde zadeldaken en leien tentdak boven torenachtige deurtravee, ingeplant in omheinde tuin met ijzeren hekken tussen gemetste pijlers.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Ommeslaeghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/5419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.