Persoon

Van Opstal, Edouard

ID: 5431   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5431

Beschrijving

Zoon van Liévin Van Opstal.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Haarstraat 22 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Charles Somers, naar ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1898.


Notariswoning in beaux-artsstijl

Arenbergstraat 2 (Antwerpen)
Notariswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Emile Deckers, notaris van 1892 tot 1921, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1909. Deckers liet door Van Opstal in 1912 ook het aanpalende woon- en handelspand optrekken hoek Arenbergstraat en Lange Gasthuisstraat, waarbij de notariswoning met één travee werd uitgebreid.


Woon- en handelspand in beaux-artsstijl

Arenbergstraat 2 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in beaux-artsstijl op de hoek van Arenbergstraat en Lange Gasthuisstraat, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1912. Deckers liet tezelfdertijd zijn aanpalende notariswoning, door Van Opstal ontworpen in 1909, met één travee verlengen.


Neoclassicistisch burgerhuis

Orgelstraat 1 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Orgelstraat en Leopoldstraat, waarvoor een bouwaanvraag uit 1830. De naam van de bouwheer is onleesbaar, ontwerper noch aannemer vallen uit het bouwdossier af te leiden.


Wooncomplex Joostens-Lemmé

Dambruggestraat 304 (Antwerpen)
Wooncomplex, voortkomend uit twee godshuizen opgericht eind 19de begin 20ste eeuw voor de huisvesting van bejaarde echtparen; toegangs- en dienstgebouwen respectievelijk aan Dambrugge- en Trapstraat.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Jacob Jordaensstraat 22 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Peeters, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1880, volgens de jaarankers voltooid in 1881. Begane grond verbouwd in 1901, derde verdieping toegevoegd in 1928.


Herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 79, 81 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl, opgetrokken in opdracht van de verzekeraar Maurice Deckers, naar een ontwerp van architect Edouard Van Opstal uit 1913. Het oorspronkelijke hotel werd niet lang na de voltooiing met een bijkomende travee uitgebreid, eveneens door Van Opstal ontworpen in 1919, die het gebouw zijn huidige imposante allure gaf.


Neo-Lodewijk XVI-herenhuis

Jan Van Rijswijcklaan 126 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in opdracht van Joseph Spruyt, naar een ontwerp van architect Edouard Van Opstal (inscriptie in de pui) uit 1910. Deze brede en diepe rijwoning in halfopen bebouwing, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder plat dak.


Sigarettenfabriek Araks

Plantin en Moretuslei 67 (Antwerpen)
Sigarettenfabriek in oriëntaalse stijl opgetrokken door de maatschappij Tchamkerten & Co, producent van het merk van Araks. Het complex dat een ruim perceel beslaat tussen Plantin en Moretuslei en Wipstraat, werd in 1913 ontworpen door de ingenieur-architect Maksoud Mihrtadiantz. Aannemer was Theodoor Vermeulen uit Borgerhout.


Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Van Arteveldestraat 32, 34 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van L. Latinie, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1881.


Begraafplaats Berchem

Elisabethlaan zonder nummer (Antwerpen)
Begraafplaats met interessante en kwalitatief waardevolle monumenten, in gebruik genomen op 1 januari 1884 en meermaals vergroot. Grosso modo dambordschema met enkele afwijkingen.


Grand Bazar

Groenplaats 31 (Antwerpen)
Voormalig warenhuis op het bouwblok gevormd door Groenplaats, Eiermarkt, Beddenstraat en Schoenmarkt, waarvan de huidige gebouwen in vier grote fasen tot stand kwamen tussen 1920 en 1931, door de architecten Edouard Van Opstal, Ernest Pelgrims en Emiel Van Averbeke.


Hoekcomplex in neoclassicistische stijl

Brouwersvliet 44, Falconplein 2 (Antwerpen)
Imposant complex van gekoppelde meergezinswoningen met café en winkel in neoclassicistische stijl op de hoek van Brouwersvliet en Falconplein, gebouwd in opdracht van L.C. Loobuyck, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1887.


Neoclassicistisch burgerhuis

Amerikalei 57 (Antwerpen)
Statige burgerwoning ontworpen in 1882 door architect E. Van Opstal voor Van Meerbeek.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 77 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Florent Léonard, naar een ontwerp van de architecten Michel en zoon Jan De Braey uit 1920. Deze vrij bescheiden rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, omvat drie bouwlagen en drie traveeën onder een plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 109 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jules Meulenberghs, naar een ontwerp van architect Alfred Portielje uit 1922. De veeleer smalle rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, telt vier bouwlagen onder een plat dak.


Neoclassicistisch herenhuis

Frankrijklei 128B (Antwerpen)
Deze neoclassicistische herenwoning op de hoek van de Frankrijklei met de Stoopstraat werd in 1874 geregistreerd in het kadaster als een nieuwbouw voor eigenaar Cesar Joseph De Mahieu-Rayé, zonder beroep.


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Hertoginstraat 46, 48 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in sobere beaux-artsstijl, in 1920 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Eduard Van Eekert, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1919. Het nieuwbouwproject verving twee panden, die tijdens de Duitse beschietingen van 1914 volledig waren uitgebrand.


Kantoor in neoclassicistische stijl

Grétrystraat 3 (Antwerpen)
Voormalig kantoor in neoclassicistische stijl, onderdeel van een verdwenen diamantslijperij, gebouwd naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1899. Opdrachtgever was de diamantair Léandre Latinie (1846-1905), een uit Henegouwen afkomstige steenkapper, die te Antwerpen was overgeschakeld op diamant.


Ensemble burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Zurenborgstraat 17, 19, 21, 29, 33, 35, 37, 39 (Antwerpen)
Ensemble van oorspronkelijk in totaal tien burgerhuizen en twee winkelhuizen, in twee fasen opgetrokken naar ontwerpen van de architect Edouard Van Opstal uit 1888-1889. Opdrachtgever was Theodoor Cupérus (1848-1903), gehuwd met Maria Langhetee en zoon van de uit Nederland afkomstige, bekende theehandelaar Johannes Hendrik Seije Cupérus (1807-1884).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lange Lozanastraat 22 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1870 opgetrokken in opdracht van de weduwe P. Guys. Naar een ontwerp door Edouard Van Opstal uit 1909, kreeg de woning een uitbreiding aan de tuinzijde, werd de blinde zijgevel doorbroken en verfraaid met een stucdecor in beaux-artsstijl.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Jozef De Bomstraat 58 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer C. Heuck, naar een ontwerp door Edouard van Opstal uit 1904. Het gebouw sluit nog aan bij het vroege oeuvre van de architect, die zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Schoonbekestraat 154 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Ernest Jacobs, naar een ontwerp door Edouard van Opstal uit 1911. Het gebouw is representatief voor het latere oeuvre van de architect, die na zijn vader Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde.


Traditioneel breedhuis met neoclassicistische winkelpui

Korte Nieuwstraat 6 (Antwerpen)
Breedhuis met traditionele kern dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en tijdens de vroege 19de eeuw werd verhoogd en in neoclassicistische stijl aangepast. De winkelpui te dateren tussen 1830 en 1840, behoort tot de oudst bewaarde in Antwerpen.