Persoon

Van Opstal, Edouard

ID
5431
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5431

Beschrijving

Zoon van Lievin Van Opstal.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begraafplaats Berchem

Elisabethlaan (Antwerpen)
Begraafplaats met interessante en kwalitatief waardevolle monumenten, in gebruik genomen op 1 januari 1884 en meermaals vergroot. Grosso modo dambordschema met enkele afwijkingen.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Schoonbekestraat 154 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Ernest Jacobs, naar een ontwerp door Edouard van Opstal uit 1911. Het gebouw is representatief voor het latere oeuvre van de architect, die na zijn vader Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 77 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Florent Léonard, naar een ontwerp van de architecten Michel en zoon Jan De Braey uit 1920. Deze vrij bescheiden rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, omvat drie bouwlagen en drie traveeën onder een plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 109 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jules Meulenberghs, naar een ontwerp van architect Alfred Portielje uit 1922. De veeleer smalle rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, telt vier bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Jacob Jordaensstraat 22 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Peeters, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1880, volgens de jaarankers voltooid in 1881. Begane grond verbouwd in 1901, derde verdieping toegevoegd in 1928.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lange Lozanastraat 22 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1870 opgetrokken in opdracht van de weduwe P. Guys. Naar een ontwerp door Edouard Van Opstal uit 1909, kreeg de woning een uitbreiding aan de tuinzijde, werd de blinde zijgevel doorbroken en verfraaid met een stucdecor in beaux-artsstijl.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Jozef De Bomstraat 58 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Christian Friedrich Heuck, naar een ontwerp door Edouard van Opstal uit 1904. Het gebouw sluit nog aan bij het vroege oeuvre van de architect, die zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde.


Dokterswoning in neoclassicistische stijl

Sint-Gummarusstraat 12, 12A (Antwerpen)
Dokterswoning in neoclassicistische stijl op de hoek van Sint-Gummarusstraat en Hollandstraat, gebouwd in opdracht van de arts, chirurg en verloskundige Amédée Cavenaille, naar een ontwerp door de aannemer Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1882.


Ensemble burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Zurenborgstraat 17-21, 29, 33-39 (Antwerpen)
Ensemble van oorspronkelijk in totaal tien burgerhuizen en twee winkelhuizen, in twee fasen opgetrokken naar ontwerpen van de architect Edouard Van Opstal uit 1888-1889. Opdrachtgever was Theodoor Cupérus (1848-1903), gehuwd met Maria Langhetee en zoon van de uit Nederland afkomstige, bekende theehandelaar Johannes Hendrik Seije Cupérus (1807-1884).


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Hertoginstraat 46-48 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in sobere beaux-artsstijl, in 1920 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Eduard Van Eekert, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1919. Het nieuwbouwproject verving twee panden, die tijdens de Duitse beschietingen van 1914 volledig waren uitgebrand.


Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Van Arteveldestraat 32-34 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Léandre Latinie, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1881.


Godshuis Robert Joostens en Godshuis Lemmé

Dambruggestraat 304 (Antwerpen)
Samenstel van twee aanpalende godshuizen opgetrokken door het Bureel van Weldadigheid van de Stad Antwerpen, het Gesticht Robert Joostens aan de Dambruggestraat uit 1898-1899 door de architecten Lievin en Edouard Van Opstal, en het Gesticht Lemmé uit 1904 aan de Trapstraat door de architect Emile Thielens.


Grand Bazar

Groenplaats 31 (Antwerpen)
Voormalig warenhuis op het bouwblok gevormd door Groenplaats, Eiermarkt, Beddenstraat en Schoenmarkt, waarvan de huidige gebouwen in vier grote fasen tot stand kwamen tussen 1920 en 1931, door de architecten Edouard Van Opstal, Ernest Pelgrims en Emiel Van Averbeke.


Herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 79-81 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl, opgetrokken in opdracht van de verzekeraar Maurice Deckers, naar een ontwerp van architect Edouard Van Opstal uit 1913. Het oorspronkelijke hotel werd niet lang na de voltooiing met een bijkomende travee uitgebreid, eveneens door Van Opstal ontworpen in 1919, die het gebouw zijn huidige imposante allure gaf.


Hoekcomplex in neoclassicistische stijl

Brouwersvliet 44, Falconplein 2 (Antwerpen)
Imposant complex van gekoppelde meergezinswoningen met café en winkel in neoclassicistische stijl op de hoek van Brouwersvliet en Falconplein, gebouwd in opdracht van L.C. Loobuyck, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1887.


Kantoor in neoclassicistische stijl

Grétrystraat 3 (Antwerpen)
Voormalig kantoor in neoclassicistische stijl, onderdeel van een verdwenen diamantslijperij, gebouwd naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1899. Opdrachtgever was de diamantair Léandre Latinie (1846-1905), een uit Henegouwen afkomstige steenkapper, die te Antwerpen was overgeschakeld op diamant.


Neo-Lodewijk XVI-herenhuis

Jan Van Rijswijcklaan 126 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in opdracht van Joseph Spruyt, naar een ontwerp van architect Edouard Van Opstal (inscriptie in de pui) uit 1910. Deze brede en diepe rijwoning in halfopen bebouwing, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder plat dak.


Neoclassicistisch burgerhuis

Orgelstraat 1 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Orgelstraat en Leopoldstraat, waarvoor een bouwaanvraag uit 1830. De naam van de bouwheer is onleesbaar, ontwerper noch aannemer vallen uit het bouwdossier af te leiden.


Neoclassicistisch burgerhuis

Amerikalei 57 (Antwerpen)
Statige burgerwoning ontworpen in 1882 door architect E. Van Opstal voor Van Meerbeek.


Neoclassicistisch herenhuis

Frankrijklei 128B (Antwerpen)
Deze neoclassicistische herenwoning op de hoek van de Frankrijklei met de Stoopstraat werd in 1874 geregistreerd in het kadaster als een nieuwbouw voor eigenaar Cesar Joseph De Mahieu-Rayé, zonder beroep.


Notariswoning in beaux-artsstijl

Arenbergstraat 2 (Antwerpen)
Notariswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Emile Deckers, notaris van 1892 tot 1921, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1909. Deckers liet door Van Opstal in 1912 ook het aanpalende woon- en handelspand optrekken hoek Arenbergstraat en Lange Gasthuisstraat, waarbij de notariswoning met één travee werd uitgebreid.


Sigarettenfabriek Araks

Plantin en Moretuslei 67 (Antwerpen)
Sigarettenfabriek in oriëntaalse stijl opgetrokken door de maatschappij Tchamkerten & Co, producent van het merk van Araks. Het complex dat een ruim perceel beslaat tussen Plantin en Moretuslei en Wipstraat, werd in 1913 ontworpen door de ingenieur-architect Maksoud Mihrtadiantz. Aannemer was Theodoor Vermeulen uit Borgerhout.


Stuivenberggasthuis

Boerhaavestraat 18-20, Lange Beeldekensstraat 267, Pothoekstraat 109 (Antwerpen)
Algemeen ziekenhuis in eclectische stijl op het bouwblok gevormd door de Lange Beeldekensstraat, Pothoekstraat, Boerhaavestraat en Pesthofstraat, opgericht door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen. Het ontwerp door de architect François Baeckelmans uit 1872-1873, werd gewijzigd door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel in 1876, en onder hun leiding uitgevoerd in 1877-1884. Tot de belangrijkste uitbreidingen behoren het Bewaarhuis voor Geesteszieken door de architect Edouard Van Opstal uit 1904-1907, en de woning van de Hoofdapotheker door de architect John Van Beurden uit 1912.


Traditioneel breedhuis met neoclassicistische winkelpui

Korte Nieuwstraat 6 (Antwerpen)
Breedhuis met traditionele kern dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en tijdens de vroege 19de eeuw werd verhoogd en in neoclassicistische stijl aangepast. De winkelpui te dateren tussen 1830 en 1840, behoort tot de oudst bewaarde in Antwerpen.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Haarstraat 22 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Charles Somers, naar ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1898.


Woon- en handelspand in beaux-artsstijl

Arenbergstraat 2 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in beaux-artsstijl op de hoek van Arenbergstraat en Lange Gasthuisstraat, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1912. Deckers liet tezelfdertijd zijn aanpalende notariswoning, door Van Opstal ontworpen in 1909, met één travee verlengen.


Thema's

Ontwerper van

Harmoniestraat

Jan Van Rijswijcklaan

Sint-Hubertusstraat

Sterstraat

Van Eycklei

Volkstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Opstal [online], https://id.erfgoed.net/personen/5431 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.