Persoon

Van Peborgh, Jozef

ID
5447
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5447

Beschrijving

De in Lier gevestigde architect Jozef Van Peborgh speelde na de Eerste Wereldoorlog een opvallende rol bij de wederopbouw van de Grote Markt aldaar, als ontwerper van een drietal neotraditionele of neobarokke panden waaronder "Gasthof De Valk", en de restauratie van brouwerij "Het Schaeckberd". Hij werkte daarnaast in opdracht van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, meer bepaald in tuinwijk Pallieter en in de wijk Bogerse Velden. Na de Tweede Wereldoorlog ontwierp hij in laatste genoemde wijk een ensemble bejaardenwoningen ingeplant aan het Hemelplein.

Zijn productie in Antwerpen tijdens het interbellum lijkt eerder incidenteel, met naast het hotel De Jongh uit 1931 aan de Charlottalei in neorococostijl onder meer het hotel Tyck uit 1925 in de Cuperusstraat, in een op de Franse Lodewijkstijlen geïnspireerde beaux-arts-architectuur.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bejaardenhof Hemelplein

Hemelplein 1-24, 25, Komeetstraat 9-39, Sterrenstraat 55-57 (Lier)
Hofje met 26 bejaardenwoningen en een winkel aan het Hemelplein, ontworpen door architecten Wollants en J. Van Peborgh omstreeks 1949 in opdracht van de Lierse Maatschappij voor Goedkope Woningen.


Brouwerij Het Schaeckberd

Grote Markt 57 (Lier)
Oorspronkelijk bestond dit traditionele complex uit twee verschillende gebouwen. In 1931-1937 werd het grondig gerestaureerd naar ontwerp van Van Peborgh.


Burgerhuis Den Oyevaer

Grote Markt 1 (Lier)
Interbellum neobarok woonhuis waarvoor in 1920 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van J. Van Peborgh.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Cuperusstraat 38 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Willy Tyck en zijn echtgenote de schilderes Jo Tyck-Geens, naar een ontwerp door architect Jozef Van Peborgh uit 1925.


Burgerhuis in neorococostijl

Charlottalei 52 (Antwerpen)
Burgerhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van 'entrepreneur' Léon De Jongh, naar een ontwerp door Jozef Van Peborgh uit 1931. Deze in Lier gevestigde architect, speelde na de Eerste Wereldoorlog een opvallende rol bij de wederopbouw van de Grote Markt aldaar.


Eclectisch ensemble

Broederminstraat 47-57, Lange Achteromstraat 2-4, Sint-Laureisstraat 142-146 (Antwerpen)
In 1910-1912 worden de percelen op de hoeken van de Broederminstraat met de Sint-Laureis- en de Lange Achteromstraat met nieuwe burgerhuizen, winkelhuizen en meergezinswoningen bebouwd.


Gasthof De Valk

Grote Markt 27-28 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande huis in 1914 werd het huis De Valk in 1923 heropgebouwd in neotraditionele stijl naar plannen van architect J. Van Peborgh.


Meesterwoning Den Moriaen

Berlaarsestraat 22-24 (Lier)
Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; meesterwoning waarvoor bouwaanvraag van 1922 naar ontwerp van J. Van Peborgh.


Tuinwijk Pallieter

Acaciaplein 1-16, 17, Beukenlaan 1-9, Dennenlaan 1-16, 17-29, Elzenlaan 70-98, Mechelsesteenweg 151-175, Wilgenlaan 1-12, 14 (Lier)
Tuinwijk, gebouwd in 1922 in opdracht van de Lierse Maatschappij voor Goedkope Woningen en ontworpen door vijf architecten: Cornelius Sol, J.B. Van Bouchout, A. Alpaerts, J. Van Peborgh en F. Flerackers.


Winkelhuis Mechelen

Grote Markt 5 (Lier)
Neorococo stadswoning, oorspronkelijk met winkelpui, met een klokgevel, waarvoor in 1920 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van J. Van Peborgh.


Thema's

Ontwerper van

Bogerse Velden


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Peborgh [online], https://id.erfgoed.net/personen/5447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.