Persoon

Van Severen, Octaaf O.M.E.

ID
5518
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5518

Beschrijving

Octaaf Van Severen behaalde in 1956 het diploma van ingenieur-architect.

Bronnen

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 193.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd. De complexe bouwgeschiedenis van de kerk sluit nauw aan bij de geschiedenis van de stad Dendermonde.


Slotklooster karmelietessen

Kasteellaan 23 (Hamme)
Achterin gelegen slotklooster van ongeschoeide karmelitessen gebouwd in 1974-1976. Moderne kloosterarchitectuur naar ontwerp van architect Luc Van den Broeck en ingenieur architect Octaaf van Severen. Baksteenbouw met beton samengesteld uit variërende en verspringende volumes met verschillende hoogte.


Woning De Saeger

Ingendaellaan 43 (Beersel)
Modernistische villa opgetrokken in de wijk Ingendael, in 1969 naar ontwerp van Octaaf Van Severen en Luc Van den Broeck.


Zwijveke-abdij

Nijverheidsstraat 1-5 (Dendermonde)
Overblijvende gebouwen van de Zwijvekeabdij en monumentale ingangspoort. Resterende dienstgebouwen daterend uit de 17de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw en bestaande uit twee haakse vleugels. Zuidwestelijke vleugel met zuilengalerij van negen traveeën onder mansardedak met vier houten dakkapellen, uit 1690. Open zuilengalerij met negen gedrukte rondbogen en tien Toscaanse zuilen in hardsteen. Toegangspoort van 1755 in rococostijl, oorspronkelijk deel uit makend van een groter poortgebouw, gelegen op de westelijke gracht.


Thema's

Ontwerper van

Sociale huisvesting van 1979